Főoldal > EGÉSZSÉG > Szeretsz? A szemed elárulja

Szeretsz? A szemed elárulja

érzékipárkapcsolatszerelemszex
0

Írta:

A tekintet üzenetét ösztönösen értelmezzük: mindenki képes tudományos képzettség nélkül is felfogni, hogy egy szempár barátságos, ellenséges, tartózkodó vagy éppen szerelmes tűzzel ég. De ha biztos akarsz lenni a dolgodban, most megtudhatod, miként működik ez az árulkodó szerv! Az érzelmek kifejezése szempontjából kulcsszerep jut a pupilláknak. Ez a szem közepén elhelyezkedő fekete pont gondoskodik arról, hogy rajta keresztül […]

A tekintet üzenetét ösztönösen értelmezzük: mindenki képes tudományos képzettség nélkül is felfogni, hogy egy szempár barátságos, ellenséges, tartózkodó vagy éppen szerelmes tűzzel ég. De ha biztos akarsz lenni a dolgodban, most megtudhatod, miként működik ez az árulkodó szerv!

0008640_1.jpg ()

Az érzelmek kifejezése szempontjából kulcsszerep jut a pupilláknak. Ez a szem közepén elhelyezkedő fekete pont gondoskodik arról, hogy rajta keresztül a fény eljusson a recehártyára. Ez a látás folyamatában betöltött szerepe – de a „prózai” feladatnál sokkal többet tud!
Egy valamire nem képes: hazudni. Gyenge fényben kitágul, erősben pedig összeszűkül, így szabályozva a retinára jutó fény mennyiségét – akárcsak egy fényképezőgép blendéje.

Ami sokkal izgalmasabb, az az, hogy ha kellemes látvány tárul elénk, pupillánk akkor is kitágul – ha viszont valami taszítóval találkozunk, tűhegynyire szűkül.
Ez utóbbi reakció könnyen érthető: a retinára kevesebb fény jut, így a kellemetlen kép élessége halványul. A normálisnál tágabb pupillák azonban nem növelik a látottak élességét, sőt, az inkább elmosódott lesz. Igaz hát a mondás, hogy ” a szerelem vak”: a heves érzelmektől kitágult szembogár elfedi a hibákat, megszépíti kedvesünk képét.

A pupillák méretén túl sokat elárul a szemek csillogása. A szerelmes, boldog ember képtelen leplezni valódi érzéseit, és csak úgy ragyog a tekintete. Ennek a kevéssé megfogható jelenségnek is van tudományos magyarázata. Erős érzelmek hatására a könnymirigyek fokozott váladékképzésbe kezdenek – s ha sírást nem is eredményeznek, csillogó fényt adnak a szemeknek, melyből az egész világ kiolvashatja a túláradó érzelmeket.

Elég tehát kedvesed szemébe nézni mélyen, s a pupillák tágulásából, tekintete ragyogásából máris megtudhatod, szavai őszinte érzéseit tárják-e fel!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X