Főoldal > EGÉSZSÉG > Körmöd árulkodik a betegségekről!

Körmöd árulkodik a betegségekről!

betegségegészségköröm
0

Írta:

Világéletedben hosszú, erős, szép formájú körmökről álmodoztál, de mostanában folyamatosan letörnek, megrepedeznek és elszíneződnek? Hiába próbálod ki a legújabb és legjobbnak mondott szereket, reszelőket, ezek sem segítenek? Akkor vess egy pillantást a kezedre, lehetséges ugyanis, hogy a probléma a szervezeteddel van! A körmeid ugyanis összeköttetésben állnak egész testeddel, hiszen ásványi anyagokból táplálkoznak, és ha ezek […]

Világéletedben hosszú, erős, szép formájú körmökről álmodoztál, de mostanában folyamatosan letörnek, megrepedeznek és elszíneződnek? Hiába próbálod ki a legújabb és legjobbnak mondott szereket, reszelőket, ezek sem segítenek? Akkor vess egy pillantást a kezedre, lehetséges ugyanis, hogy a probléma a szervezeteddel van!

A körmeid ugyanis összeköttetésben állnak egész testeddel, hiszen ásványi anyagokból táplálkoznak, és ha ezek nincsenek meg megfelelő mennyiségben a szervezetedben, akkor az látszik is rajtuk. A szakemberek már nemcsak a hiánybetegségeket tudják felfedezni a körmök segítségével, hanem más problémákat is lelepleznek: például a szívbetegségeket vagy a bélbetegségeket. Tedd magad elé ujjaidat, és vizsgáld meg őket alaposan – most megtudhatod, mire kell odafigyelned!

Barázdák a körmön
Csíkok, mély rovátkák jelentek meg a körmödön? Ha hosszanti barázdákat veszel észre, az valószínűleg folyadékhiányra utal, de előfordulhat az is, hogy a szervezetedben folyamatosan gyulladás van. A vízszintes csíkok ezzel szemben cinkhiány, vagy gyomor- és bélbetegségek tünetei lehetnek.

Tippünk:
Menj el orvoshoz, illetve vér- és vizeletvizsgálatra, így kiderül, mi is áll a háttérben! De addig is fogyassz minél több folyadékot, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet vagy cukor nélküli gyümölcslevet. Ha cinkhiányt állapítanak meg nálad, akkor fogyassz több húst, tojást, hüvelyes növényt!

Sárgás elszíneződés
A sárga foltokat jó esetben a körömlakk vagy a nikotin okozza, ezért néha tarts pár nap szünetet két lakkozás között, és persze mondanunk sem kell, hogy érdemes lenne letenned a cigarettát. Sajnos szervi betegség is állhat az elszíneződés hátterében: gondok lehetnek a tüdőddel vagy a hörgőiddel.

Tippünk:
Első utad a tüdőszűrésre vezessen, és ha eddig nem tetted volna, ezután minden évben menj el, főleg akkor, ha családodban volt már tüdőbeteg, vagy ha régóta dohányzol! Ha szerencsére „csak” a cigitől sárgult be a körmöd, akkor citrommal kenegesd az érintett területet, ez eltünteti az elszíneződést!

0010653_1.jpg ()

Vékony, töredező körmök
Vitaminhiányra, vashiányra, vérszegénységre utalnak. A vashiány egyébként is nagyon sok nőt érint, és nem túl kellemes: folyamatos fáradtságot, gyengeséget okoz. A megoldás itt is a vérvizsgálat, amely kimutatja, miből van a szükségesnél kevesebb a szervezetedben. Akkor is vérszegénységre gyanakodj, ha folyamatosan fénytelenek, tompa csillogásúak körmeid!

Tippünk:
Egyél minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt! Ha vashiányod van, fogyassz hüvelyes növényeket, brokkolit, káposztát, sóskát, spárgát, karalábét, viszont mellőzd a kávét, ez ugyanis megakadályozza a vas felszívódását.

Nagyon homorú vagy nagyon domború köröm
Ha a köröm középső része megvastagodik, így nagyon domborúvá válik, akkor lehetséges, hogy szívproblémád vagy légzési nehézséged van. A homorú köröm ezzel szemben a pajzsmirigy működési zavarára vagy vashiányra utalhat.

Tippünk:
Mivel a pajzsmirigyproblémák gyakran érzelmi labilitással járnak, így nemcsak testileg, de lelkileg is rossz hatással vannak a betegre, ezért minél előbb menj el speciális pajzsmirigyvizsgálatra!

Sötét elszíneződés
Barnás-feketés foltokat vettél észre a körmödön? Ne ijedj meg rögtön, hiszen lehet, hogy csak erősen beütötted valahova a kezedet. Azt azonban figyeld meg, hogy lenő-e a folt a körmöddel együtt, vagy ott marad, ahol addig is volt. Azt is nézd meg, hogy változik-e színe, alakja, ugyanis ez esetben lehet, hogy melanómáról van szó.

Tippünk:
Irány a bőrgyógyász! A körmöd mellett mutasd meg az orvosnak anyajegyeidet is!

Fehér foltok a körmön
Ha fehér foltot látsz a körmödön, akkor először a manikűrösre gyanakodj: a pöttyök ugyanis leggyakrabban sérülések (például reszelés vagy vágás) vagy gombás fertőzés miatt keletkeznek a köröm anyagában. Az is előfordulhat, hogy általános vitaminhiány vagy kalciumhiány okozza a foltokat.

Tippünk:
A szokásosnál több zöldséget és gyümölcsöt fogyassz, hogy minél több vitamin bejusson a szervezetedbe! Emellett fogyassz minél több tejterméket, hogy kalciumból is meglegyen a megfelelő mennyiség! Ha a tejért nem vagy oda, akkor jöhet a brokkoli vagy a spenót is – ezekben is sok kalcium van!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X