A fejlődő magzatot a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül táplálja az édesanya, ezért nagyon fontos, hogy figyelj a megfelelő minőségű étel- és tápanyag bevitelre.Vannak olyan ételek, amelyek a várandósság hónapjaiban kerülendők, mert a lepény nem tudja az összes vírust és baktériumot távol tartani a magzattól. A leggyakrabban előforduló baktérium, amely problémát okozhatnak a kismamának, a […]
A fejlődő magzatot a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül táplálja az édesanya, ezért nagyon fontos, hogy figyelj a megfelelő minőségű étel- és tápanyag bevitelre.
Vannak olyan ételek, amelyek a várandósság hónapjaiban kerülendők, mert a lepény nem tudja az összes vírust és baktériumot távol tartani a magzattól. A leggyakrabban előforduló baktérium, amely problémát okozhatnak a kismamának, a toxoplasma, amely a toxoplasmosis nevű betegséget okozza és a listeria monocytogenes, amely a listeriosis nevű betegségért felelős. A szalmonella nevű baktérium is ide sorolható.
Paraziták a tányéron?
A liszteriózis
A liszteriózist okozó baktérium étellel terjed és akár a hűtőben is képes elélni, ezért mindig figyelj az étel helyes tárolására. A legnagyobb veszélyt a nem megfelelően hőkezelt tej és tejtermékek, a máj és a belőle készült ételek, valamint a lágy sajtok jelentik. A tünetek eléggé változatosak és egyénenként eltérőek lehetnek: a leggyakoribb az influenzaszerű megbetegedés, láz, fejfájás, a központi idegrendszeri problémák és a hasmenés.
Milyen problémát okozhat várandósság idején?
– Koraszülés, vetélés, magzati elhalás, agyhártya-, agyvelő- és tüdőgyulladás.
A toxoplazmózis
A betegséget okozó parazita élelmiszerekben (nyers hús és zöldségek), illetve házi kedvenceink szervezetében (pl.macska) található. Ezért nagyon fontos a húsok megfelelő hőkezelése és az alapvető higiéniás szabályok betartása.
Milyen problémát okozhat várandósság idején?
Vetélést, a magzatnál fejlődési rendellenességet okozhat.
A szalmonella
A betegség hányással, magas lázzal és kiszáradássól járó ételmérgezés. Az édesanya nagyon rosszul lehet tőle.
Ne feledd:
Ezek a baktériumok természetesen csak akkor jelentenek veszélyt, ha az anyán keresztül eljutnak a babához.
Mit nem fogyaszthatsz a 9 hónap alatt:
- Nyers vagy lágy tojás, otthon készített majonéz, tartármártás – a szalmonella veszélye miatt.
- A lágy, érlelt és penészes sajtok (pl. a Brie típusú, Camambert) – a liszteriózis veszélye miatt.
- A pasztőrizálatlan tejtermékek, amelyek liszteriózist és toxoplazmózist okozhatnak.
- Az előre csomagolt szendvicsek, saláták – a liszteriózis és a szalmonella fertőzés miatt
- Minden májból készült étel, mert liszteriózist okozhat.
- A nyers, vagy „angolosan” elkészített húsok (pl. tatárbeafsteak) – a toxoplazmózis és a szalmonella veszélye miatt.
- A mosatlan zöldség, illetve minden olyan zöldség és saláta, amely előre van csomagolva – a liszteriózis és toxoplazmózis fertőzés miatt.
- A tengeri halak és a folyóvízi halak, ha nem tudjuk, hogy hol fogták ki őket. Ezek a halak rengeteg olyan baktériumot, kémiai anyagot tartalmazhatnak, amelyek mérgezést okozhatnak.
- A kagyló, rák és az osztriga
Néhány konyhai alapszabály, amelyet még fontos betartanod!
- Főzés előtt alaposan moss kezet!
- A zöldséget és a gyümölcsöt (az előre csomagoltat is) jól mosd meg és tartsd a hűtőszekrény alsó ládájában!
- A nyers húst tartsd elválasztva a többi ételtől és takard le!
- Használj külön deszkát a húshoz.
- Nyers hús elkészítése után azonnal mosd el a deszkát és a kést. Utána alaposan moss kezet mosószerrel!
- Ha van háziállat a lakásban, tartsd távol a konyhától!
- Alaposan süsd át a húst, ne maradjon nyers!
- A tojást mielőtt betennéd a hűtőbe, mosd meg alaposan! Tárold külön a többi ételtől!
- Ha megmaradt az étel, akkor célszerű hirtelen lehűteni és amikor újra melegíted, felforralni!