Főoldal > EGÉSZSÉG > Tiltólistás ételek a várandósság alatt

Tiltólistás ételek a várandósság alatt

ételekvárandósság
0

Írta: and

A fejlődő magzatot a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül táplálja az édesanya, ezért nagyon fontos, hogy figyelj a megfelelő minőségű étel- és tápanyag bevitelre.Vannak olyan ételek, amelyek a várandósság hónapjaiban kerülendők, mert a lepény nem tudja az összes vírust és baktériumot távol tartani a magzattól. A leggyakrabban előforduló baktérium, amely problémát okozhatnak a kismamának, a […]

A fejlődő magzatot a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül táplálja az édesanya, ezért nagyon fontos, hogy figyelj a megfelelő minőségű étel- és tápanyag bevitelre.
Vannak olyan ételek, amelyek a várandósság hónapjaiban kerülendők, mert a lepény nem tudja az összes vírust és baktériumot távol tartani a magzattól. A leggyakrabban előforduló baktérium, amely problémát okozhatnak a kismamának, a toxoplasma, amely a toxoplasmosis nevű betegséget okozza és a listeria monocytogenes, amely a listeriosis nevű betegségért felelős. A szalmonella nevű baktérium is ide sorolható.

Paraziták a tányéron?

0009858_1.jpg ()

A liszteriózis
A liszteriózist okozó baktérium étellel terjed és akár a hűtőben is képes elélni, ezért mindig figyelj az étel helyes tárolására. A legnagyobb veszélyt a nem megfelelően hőkezelt tej és tejtermékek, a máj és a belőle készült ételek, valamint a lágy sajtok jelentik. A tünetek eléggé változatosak és egyénenként eltérőek lehetnek: a leggyakoribb az influenzaszerű megbetegedés, láz, fejfájás, a központi idegrendszeri problémák és a hasmenés.
Milyen problémát okozhat várandósság idején?
– Koraszülés, vetélés, magzati elhalás, agyhártya-, agyvelő- és tüdőgyulladás.

A toxoplazmózis
A betegséget okozó parazita élelmiszerekben (nyers hús és zöldségek), illetve házi kedvenceink szervezetében (pl.macska) található. Ezért nagyon fontos a húsok megfelelő hőkezelése és az alapvető higiéniás szabályok betartása.
Milyen problémát okozhat várandósság idején?
Vetélést, a magzatnál fejlődési rendellenességet okozhat.

A szalmonella
A betegség hányással, magas lázzal és kiszáradássól járó ételmérgezés. Az édesanya nagyon rosszul lehet tőle.

Ne feledd:
Ezek a baktériumok természetesen csak akkor jelentenek veszélyt, ha az anyán keresztül eljutnak a babához.

Mit nem fogyaszthatsz a 9 hónap alatt:

  • Nyers vagy lágy tojás, otthon készített majonéz, tartármártás – a szalmonella veszélye miatt.
  • A lágy, érlelt és penészes sajtok (pl. a Brie típusú, Camambert) – a liszteriózis veszélye miatt.
  • A pasztőrizálatlan tejtermékek, amelyek liszteriózist és toxoplazmózist okozhatnak.
  • Az előre csomagolt szendvicsek, saláták – a liszteriózis és a szalmonella fertőzés miatt
  • Minden májból készült étel, mert liszteriózist okozhat.
  • A nyers, vagy „angolosan” elkészített húsok (pl. tatárbeafsteak) – a toxoplazmózis és a szalmonella veszélye miatt.
  • A mosatlan zöldség, illetve minden olyan zöldség és saláta, amely előre van csomagolva – a liszteriózis és toxoplazmózis fertőzés miatt.
  • A tengeri halak és a folyóvízi halak, ha nem tudjuk, hogy hol fogták ki őket. Ezek a halak  rengeteg olyan baktériumot, kémiai anyagot tartalmazhatnak, amelyek mérgezést okozhatnak.
  • A kagyló, rák és az osztriga

Néhány konyhai alapszabály, amelyet még fontos betartanod!

  • Főzés előtt alaposan moss kezet!
  • A zöldséget és a gyümölcsöt (az előre csomagoltat is) jól mosd meg és tartsd a hűtőszekrény alsó ládájában!
  • A nyers húst tartsd elválasztva a többi ételtől és takard le!
  • Használj külön deszkát a húshoz.
  • Nyers hús elkészítése után azonnal mosd el a deszkát és a kést. Utána alaposan moss kezet mosószerrel!
  • Ha van háziállat a lakásban, tartsd távol a konyhától!
  • Alaposan süsd át a húst, ne maradjon nyers!
  • A tojást mielőtt betennéd a hűtőbe, mosd meg alaposan! Tárold külön a többi ételtől!
  • Ha megmaradt az étel, akkor célszerű hirtelen lehűteni és amikor újra melegíted, felforralni!

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X