Főoldal > EGÉSZSÉG > A rákbetegség és a lélek – a kineziológus szakértő szemével

A rákbetegség és a lélek – a kineziológus szakértő szemével

daganatKineziológiarák
0

Írta: and

A rák, és ami mögötte vanA rák kialakulását sok mindennel próbálják magyarázni a tudósok. Azon túl, hogy a betegség kialakulásának okai közt említik a helytelen életvitelt és a rossz, egészségtelen táplálkozást, a káros környezeti hatásokat, rákkeltő anyagokat és a stresszes életmódot, egyre többen vannak azok is, akik a rák és a lélekben dúló konfliktusok szoros […]

A rák, és ami mögötte van
A rák kialakulását sok mindennel próbálják magyarázni a tudósok. Azon túl, hogy a betegség kialakulásának okai közt említik a helytelen életvitelt és a rossz, egészségtelen táplálkozást, a káros környezeti hatásokat, rákkeltő anyagokat és a stresszes életmódot, egyre többen vannak azok is, akik a rák és a lélekben dúló konfliktusok szoros kapcsolatát hangsúlyozzák. Mindinkább bizonyított tény ugyanis, hogy szoros kapcsolat van az elme (agy), az idegrendszer, a hormonrendszer és az immunrendszer között, így lehetséges az is, hogy pszichológiai tényezők is szerepet játszanak a rák kialakulásában.

Jó, ha tudod, hogy szervezetedben naponta keletkeznek rákos sejtek, de azokat felismeri az immunrendszer és így hathatósan védekezve megóvja az egészségedet.

0012092_2.jpg ()

Szeretethiány a múltból
Rákbetegekkel foglalkozó orvosok az alábbi élethelyzeteket figyelték meg pacienseiknél. A betegek többségének olyan gyerekkora volt, ahol nem kapta meg az önzetlen, elfogadó szeretetet a szüleitől. A gyermek ilyenkor úgy érzi, valami baj van vele, kirekesztettnek érzi magát. Megtanulja, hogy a bensőséges, szeretetteljes emberi kapcsolatok veszélyesek, fájdalmat és visszautasítást okoznak.
Az ilyen ember, ha élete következő szakaszában jelentős kapcsolatra talál, beleadja teljes érzelmi energiáit. Így lehetővé válik számára az elfogadottság érzése, ami értelmet ad életének. Ez lehet párkapcsolat, munkahelyi közösség, valamilyen pozíció betöltése. Mivel ez a kapcsolat központi fontosságú lesz életében, hajlamos túlkompenzálni az elmúlt évek elfojtott érzelmeit. Mindent erre a kapcsolatra tesz fel.
Ha ez a központi kapcsolat elvész, például elhagyják, meghal a házastársa vagy nyugdíjba megy, újra megéli az elszigeteltség és reménytelenség érzését. Az ezután következő hat hónaptól nyolc évig terjedő időn belül diagnosztizálhatják nála a rákos daganatot.

Lelki tényezők és a rák kialakulása
Ha mindig a mások örömét keresed, mások örömét szolgálod, és magadra nem tudsz elegendő figyelmet fordítani. Úgy érzed, te vagy a felelős mások érzéseiért, boldogságáért. Ha valaki boldogtalan, vagy szomorú a környezetedben, saját felelősségednek érzed, hogy segíts neki jobban érezni magát. De a te boldogságoddal mi lesz? Szép lassan belefáradsz, hogy folyton másoknak adsz. Azt hiszed, minél többet segítesz, annál jobban fogod magad érezni. De amit teszel, gyakran nem is segítség, hajlamos vagy mások helyett megoldani a problémáikat.
A magad érdekében nem vagy hajlandó kiállni, elnyomod a vágyaidat. Azt gondolod, nincs jogod az örömre és a boldogságra. Ezek még jobban felerősítik az értéktelenség és az önbizalomhiány érzését. Nem beszéled ki a saját gondjaidat, fájdalmadat, helyette mások gondjait veszed magadra, ezeket akarod mindenáron megoldani. Mindig te vagy az utolsó a sorban, mindenkit magad elé helyezel.

0012092_1.jpg ()

Védekező módszerek
Időnként végezz önelemzést, nézz szembe bátran gondjaiddal. Lehetőség szerint oldd meg azokat, fordulj szakemberhez. Legyen bátorságod másoknak, akár az érintett személynek is elmondani, ami a szívedet nyomja. Tanuld meg kifejezni az olyan érzéseket, mint harag, bánat, félelem. Tanulj meg megbocsátani magadnak és másoknak. Ne ragaszkodj a nehezteléshez, ellenszenvhez és keserűséghez. Kérd és fogadd el szeretteid, barátaid szeretetét, segítségét, amikor szükséged van rá. Tanulj meg nemet mondani, ha szívességet kérnek tőled és azt nem tudod, vagy nem akarod teljesíteni. Találd meg az örömöt a munkádban, napi tevékenységeidben és a kapcsolataidban.
Fordíts elegendő időt magadra: pihenj sokat, táplálkozz helyesen, sportolj és éld meg az élet örömteli dolgait.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X