Főoldal > EGÉSZSÉG > A rendszerteln menstruáció lelki háttere

A rendszerteln menstruáció lelki háttere

lélekmenstruáció
0

Írta:

A menstruációs ciklus 28 napig tart, de még akkor is normálisnak tekinthető, ha nem hosszabb 35 és nem rövidebb 21 napnál. Sok nő életében a menstruációs ciklus teljesen normális, ezalatt a nők többsége megtanulja azt, hogy milyen testi jegyek kísérik a ciklus fázisait (például a vérzést követő napokban – az ún. preovulációs szakaszban – erősnek érzi magát, […]

A menstruációs ciklus 28 napig tart, de még akkor is normálisnak tekinthető, ha nem hosszabb 35 és nem rövidebb 21 napnál. Sok nő életében a menstruációs ciklus teljesen normális, ezalatt a nők többsége megtanulja azt, hogy milyen testi jegyek kísérik a ciklus fázisait (például a vérzést követő napokban – az ún. preovulációs szakaszban – erősnek érzi magát, vagy a peteérés idején éles alhasi fájdalmat tapasztal). Vajon milyen lelki folyamatok húzódnak meg annak hátterében, ha egyik hónapról a másikra rendszertelenné válik a vérzésed?

0012340_2.jpg ()

A menstruáció elmaradása
A menstruáció kimaradása – egy, a betegségek lelki okait kutató nézet szerint -, a nőiség teljes elutasításához, a szexuális partner cselekedetiből származó bűntudathoz vagy egy bizonyos havi vérzés alkalmával megélt érzésekhez kapcsolódhat. Lehet, hogy kellemetlenséget, bűntudatot, félelmet éltél meg? Ezt úgy próbálod orvosolni, hogy “átprogramozod” a szervezetedet: tudat alatt elutasítod a nemzést, megszünteted a menstruációt. Talán azt utasítod vissza, hogy ”szaporodást elősegítő eszközzé” válj a kapcsolatodban.
Mit tehetsz?
Teljes szívvel fogadd el partneredet úgy, ahogy van. Bízz benne, főleg akkor, ha ő is nagyon nyitott feléd. Ha a bizalmad már korábban megingott benne, akkor itt az ideje, hogy leüljetek beszélni. A felmerülő problémákat ne söpörjétek a szőnyeg alá!

Erős, szabálytalan menstruáció
Ilyenkor megnő a menstruációs folyadék mennyisége, hosszabb ideig tart a menstruáció időtartama, amely egy, a méhben található rostdaganat (fibróma) következménye is lehet. Talán így utasítod el a gyermeknemzést, netán védekezel is ellene, és ez szomorúsággal tölt el. A rendszertelenség kapcsolódhat az esetleges meddőség miatt érzett szomorúsághoz is. Ne feledd: a méh mindazt jelképezi,  ami a családodat érinti és amivel kapcsolatban érzelmi megrázkódtatást élhettél át. Talán megbántottak, vagy egy régen elfojtott bűntudat, szégyenérzet, belső zavarodottság hozta létre a rostdaganatot.
Mit tehetsz?
Mindig próbáld kifejezni az érzéseidet. Ha szégyent, bűntudatot érzel valami miatt, próbáld elfogadni, hogy annak idején a lehető legjobb tudásod és mentális fejlődési szinted szerint cselekedtél. Bocsáss meg magadnak, és szabadulj fel a teher alól. Hidd el, sokkal könnyebbnek fogod érezni magad, és minden egyes nappal jobban el tudod majd fogadni magadat.

A menstruáció fizikai okai:
– várandósság
– táplálkozási szokások megváltozása
– túlzott fizikai megterhelés
– kritikus testhelyzet
– a méhizomzat jóindulatú daganata(fibróma)
– hormonális zavar
– a méhnyálkahártya kóros megvastagodása

   

0012340_1.jpg ()

Cikkünk a Lelki eredetű betegségek lexikona című kötet nyomán készült.
Szerző: Jacques Martel
Fordította: Schnedarek Réka 
Partvonal Könyvkiadó, 2007.
3290 HUF
www.partvonal.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X