Főoldal > EGÉSZSÉG > Segítség! Télen is allergiám van!

Segítség! Télen is allergiám van!

allergiaéletmód
0

Írta:

Zavaró lakótársaink Ahogy elkezdődik a fűtési szezon, kapar a torkod, folyik az orrod, tüsszögsz, viszket és vörös a szemed, és mindez hetekig sem múlik? Valószínűleg nem megfázásról van szó. Télen a jó melegre fűtött, párásítóval komfortosabbá tett lakásban a poratkáknak is épp olyan kellemes légkört teremtesz, mint magadnak, ezzel segíted szaporodásukat, és az allergén anyagok […]

Zavaró lakótársaink

Ahogy elkezdődik a fűtési szezon, kapar a torkod, folyik az orrod, tüsszögsz, viszket és vörös a szemed, és mindez hetekig sem múlik? Valószínűleg nem megfázásról van szó. Télen a jó melegre fűtött, párásítóval komfortosabbá tett lakásban a poratkáknak is épp olyan kellemes légkört teremtesz, mint magadnak, ezzel segíted szaporodásukat, és az allergén anyagok terjedését. A poratkák szabad szemmel láthatatlan kis állatok, táplálékuk az elhullajtott emberi bőrszövet, köröm és szőr, de megélnek állati szőrökön és tollakon is. Leginkább matracokban, kárpitozott bútorokban, szőnyegekben szeretnek élni, ahol a hőmérséklet és a páratartalom elég magas számukra. Az allergiás tüneteket elsősorban az állat ürüléke váltja ki, ami megszilárdulva porként száll a lakásban. Ha kutyádat, cicádat általában kint tartod, de télen nem szívesen hagyod fagyoskodni, és mégis beengeded a lakásba, tapasztalhatod, hogy erősödnek az allergiás tünetek, hiszen az állattal együtt az allergének is beköltöznek hozzád. Irritálhat az állatok szőre, az arról lehulló korpa, és a kis kedvenc nyálában, vizeletében lévő anyagok.

0016259_1.jpg ()

Tippek a megelőzéshez:

  • Használj levegőtisztítót! Lehetőleg speciális HEPA-szűrővel ellátottat válassz, az ilyenek nagy hatékonysággal szűrik ki a levegőből a legkisebb nem kívánatos részecskéket is, és segíthetnek a tünetek csökkentésében.
  • Hetente cseréld az ágyneműdet, és ne engedd, hogy a kedvenced benne aludjon.
  • Szerezz be hipoallergén ágyneműt! Ez olyan speciális pamutból készül, amelyen az atkák és a gombák nem tudnak megtelepedni.
  • Ha van légkondicionáló a lakásban, néha télen is üzemeld be és állítsd erős fokozatra. Ezzel alaposan átszűröd a lakás levegőjét, és a berendezésnek is jót tesz, hogy nem áll használatlanul hosszú hónapokig.
  • Gyakran porszívózz, portalaníts és moss fel. Ideális, ha a porszívónak is van HEPA-szűrője, ez megakadályozza a por visszajutását a levegőbe.
  • Szellőztess akkor is, ha hideg van, ezzel is segíted a levegő tisztulását.

Gombaveszély!

Ma már nem csak a régi házakban lakóknak kell a penészgombától és az általa kiváltott allergiától tartaniuk. Az új, légmentesen záródó ablakoknak köszönhetően melegebbek ugyan a lakások, de ha valaki nem szellőztet rendszeresen, a fűtési szezonban elkezdhetnek penészedni a falak. A penészgomba ugyanis szereti a párás, meleg helyeket, a rosszul szellőző helyiségeket, fürdőszobákat. A kívülről áthűlő, belülről túlfűtött falakon lecsapódik a pára, ami különösen kedvez a szaporodásának. Az általános allergiás reakciókon kívül – ezeket a gomba spórája váltja ki – a penész szerencsére ritkán okoz komolyabb bajt, például súlyos gyulladásos tüdőbetegséget.

Tippek a megelőzéshez:

  • Szakértők szerint a páratartalmat 50 százalék alatt ajánlott tartani, ezzel meggátolhatod a penész képződését. Ehhez használhatsz párátlanító berendezést vagy olyan speciális kristályokat, amelyek magukba szívják a nedvességet.
  • Naponta többször szellőztess, legcélszerűbb rövid időre kereszthuzatot csinálni.
  • Gombaölő szerekkel távolítsd el a látható spórákat és a penészt. Léteznek már olyan anyagok (például az ABF spray), amelyek egyszerűen a falra fújva megszüntetik a gombásodást, és a penészfoltok kialakulásának megelőzésére is alkalmasak.
  • A legtöbb virágföld is penésszel szennyezett, így ha sok szobanövényt tartasz, légy óvatos. Allergiára hajlamosaknak ajánljuk a kókuszrostból álló virágföldet, amely gyomoktól és kórokozóktól mentes, jó légáteresztő. Föld helyett használhatsz más támasztó közeget is, például perlitet, apró murvát, kavicsot, ebben az esetben a növény gyökere ezek között, a vízben növekszik. Ha ezt üvegtálba teszed, még különleges dísze is lehet a lakásnak.
  • Ha egy helyiségnek nincs saját szellőzése, gyakran hagyd nyitva az ajtaját, akár egész napra is.

Vedd fel a kesztyűt!

A hideg levegő is allergiát válthat ki az arra érzékenyeknél. A hideg hatására megváltozik a bőr egyik fehérjéje, ezt a szervezet „ellenségként” értelmezi, és allergiás reakcióval próbál küzdeni ellene és megszabadulni tőle. Gyakori tünet a csalánkiütés, a vörös foltok tetején vízzel vagy vérrel telt hólyagokkal, illetve az erős viszketés és a nyálkahártyák duzzanata. Ha gyakran tapasztalsz hideg levegő hatására megjelenő kiütéseket, és a tünetek hideg étel és ital fogyasztásakor vagy hideg vízben való fürdéskor is jelentkeznek, könnyen lehet, hogy hidegallergiával küzdesz. Érdemes orvossal megerősíttetni a gyanút, mert ha valóban ez a probléma, jó, ha felkészülsz arra, hogy nagyobb hideghatás esetén orvosi segítségre is szükség lehet. A hidegallergia diagnosztizálásához jégkockát helyeznek a bőrre pár percre, ezután figyelik a tünetek megjelenését.

A témáról további érdekességeket a Wellness magazin decemberi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X