Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 bosszantó téli nyavalya

4 bosszantó téli nyavalya

influenzamegfázásnátha
0

Írta:

Rendszeresen ágynak dőlsz az influenza miatt, netán herpesz vagy hólyaghurut kínoz minden télen? Ha a novembertől februárig tartó időszakot minden évben végigbetegeskeded, akkor talán nem ártana egy kicsit jobban odafigyelned a megelőzésre! Most összegyűjtöttük mindazt, amit ezekről a csúnya téli nyavalyákról tudnod kell, és azt is eláruljuk, hogyan kerülheted el őket! 1.Segítség, náthás vagyok! „Öltözz […]

Rendszeresen ágynak dőlsz az influenza miatt, netán herpesz vagy hólyaghurut kínoz minden télen? Ha a novembertől februárig tartó időszakot minden évben végigbetegeskeded, akkor talán nem ártana egy kicsit jobban odafigyelned a megelőzésre! Most összegyűjtöttük mindazt, amit ezekről a csúnya téli nyavalyákról tudnod kell, és azt is eláruljuk, hogyan kerülheted el őket!

1.Segítség, náthás vagyok!

„Öltözz melegen, mert megfázol” – halljuk sokszor a jótanácsot, pedig a megfázást valójában nem az alulöltözöttség okozza! A hidegben csökken a szervezet ellenálló képessége, így a náthavírusok (az ún. rhino- és coronavírusok) is könnyebben betegítenek meg minket. A nátha egy nagyon kellemetlen, orrfolyással, tüsszögéssel járó, a legtöbbször azonban teljesen ártalmatlan betegség. Megfázásról akkor beszélünk, ha mindehhez torokfájás, torokkaparás és köhögés is társul – láz azonban szerencsére egyik esetben sem jellemző.
Tipp: Bár a nátha időről időre szinte mindenkit levesz a lábáról, viccelni azért ezzel a betegséggel sem szabad, szövődményként ugyanis arcüreg- és középfülgyulladás is felléphet! Ha náthás vagy, pihenj minél többet, egyél sok narancsot, kivit, savanyú káposztát, és igyál csipkebogyó-teát – a bennük található rengeteg C-vitamin ugyanis segíthet az immunrendszerednek a betegség leküzdésében!

0016800_1.jpg ()

2. Harcolj az influenza ellen!

Az influenza a megfázásnál sokkal súlyosabb betegség – olyannyira, hogy az első világháború utáni influenza (akkori nevén spanyolnátha) járványnak Európa-szerte több millió ember esett áldozatául. Megijedned azért nem kell, hiszen az influenza ellen ma már létezik védőoltás – az idős, legyengült szervezetű emberek, a szívbetegek és a kisgyermekek számára azonban még ma is komoly veszélyt jelenthet ez a vírus! Az influenza egyébként sokkal gyorsabban támad egy szimpla megfázásnál – a magas lázzal, hidegrázással, izomfájdalmakkal, felső légúti panaszokkal, levertséggel járó betegség már néhány óra alatt is kialakulhat.
Tipp: Ha gyenge az immunrendszered, akkor mindenképpen kérj védőoltást, és figyelj oda arra is, hogy a „veszélyeztetett” kategóriába tartozó családtagjaid is beoltassák magukat! Ha mégis megbetegednél, akkor mindenképpen menj el orvoshoz! A köhögés- és lázcsillapítók szedésén kívül, egy hétig biztosan ágyban kell majd maradnod!   

3. Fájdalmas és csúnya – támad a herpesz!

Gondoltad volna, hogy az emberek 80 százaléka hordozza szervezetében a herpesz vírusát? Ez persze nem jelenti azt, hogy a jellegzetes pörsenések előbb-utóbb rajtad is megjelennek majd – sokan egész életükben tünetmentesek maradnak, míg mások egyik pillanatról a másikra újból megbetegszenek, ha találkoznak a vírussal. A herpeszt a legtöbben gyerekkorukban szedik össze, a betegség azonban sokszor hónapokig, évekig is lappang. A szájon vagy a nemi szerveken megjelenő bőrelváltozás nemcsak csúnya, de nagyon kellemetlen is, hiszen viszkető, égető, fájdalmas érzéssel jár együtt. A herpesz legaljasabb tulajdonsága, hogy szinte bármikor kiújulhat – a hideg időjárás, a legyengült immunrendszer, a kimerültség vagy a stressz miatt, esetleg a menstruáció idején is bármikor újra támadásba lendülhet a vírus.
Tipp: Ha hajlamos vagy a herpeszre, akkor fokozottan ügyelj a higiéniára! Azért, hogy ne fertőződj meg újra, mosd el alaposan az evőeszközöket, gyorséttermekben pedig csak műanyag késsel és villával étkezz! Ne hagyd magára az immunrendszeredet sem: szedj vitaminokat, és egyél sok gyümölcsöt, zöldséget! Ha rendszeresen kiújul a herpeszed, akkor mindenképpen beszélj az orvosoddal, mert a tüneteket csak gyógyszerekkel, kenőcsökkel enyhítheted hatékonyan!

4. Védd ki a hólyaghurutot!         

Ahogy a megfázás, úgy a felfázás sem elsősorban a hidegnek köszönhető. A hólyaghurutnak is nevezett betegséget a vastagbélből a hólyagvezetékbe kerülő baktériumok okozzák, persze az immunrendszer gyengülése miatt télen erre a felfázásra is fogékonyabbak vagyunk. A hólyaghurut tipikus női baj, alig van olyan nő, aki életében legalább egyszer ne tapasztalta meg, hogy milyen az, amikor „fáj a pisilés”. Az egyszeri felfázásból nagyon nehéz kilábalni, így a hólyaghurut sokaknak rendszeresen megkeseríti az életét – az orvosok által javasolt antibiotikum-kúra pedig sokszor többet árt, mint amennyit használ!
Tipp: Ha úgy érzed, hogy felfáztál, csodát tehet az ülőfürdő: egy kád kellemesen meleg vízbe tegyél egy kiló tengeri sót, vagy egy nagy adag kamillateát! A fürdőzés mellett igyál minél több cickafark teát is – ez a gyógynövény szinte minden női bajra megoldást jelent! Vigyázz, mert a cickafarkfüvet nem áztatni, hanem csak forrázni kell! Ha nem múlnak a panaszaid, fordulj orvoshoz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X