Főoldal > EGÉSZSÉG > Így küzdd le az önbizalomhiányt!

Így küzdd le az önbizalomhiányt!

félénkségpszichológia
0

Írta:

1. Munkahelyi kihívásAttól tartasz, hogy a képességeid nem elegek a munkakörödhöz és félsz, hogy erre a hiányosságodra egyszer fény derül? Ráadásul, ha komolyabb feladattal bíznak meg, tovább fokozódik a félelmed?Megoldás:Gyűjts össze néhány olyan szakmai sikert, ahol szép eredményeket értél el és dicséretet is kaptál. Ezt felidézve rájöhetsz, hogy ha már megoldottál hasonló feladatot, ezután is […]

1. Munkahelyi kihívás
Attól tartasz, hogy a képességeid nem elegek a munkakörödhöz és félsz, hogy erre a hiányosságodra egyszer fény derül? Ráadásul, ha komolyabb feladattal bíznak meg, tovább fokozódik a félelmed?
Megoldás:
Gyűjts össze néhány olyan szakmai sikert, ahol szép eredményeket értél el és dicséretet is kaptál. Ezt felidézve rájöhetsz, hogy ha már megoldottál hasonló feladatot, ezután is sikerülni fog. Összpontosíts távoli szakmai célokra így, nagyobb kedvvel fogsz hozzálátni a munkához. (pl.:„Ha túl vagyok ezen a napon, vár az előléptetés” vagy „megkapom a fizetésemelést” stb.)

2. Próbafülke-frász
Bevásárló-körútra indulsz, de a próbafülkében semmi nem tetszik magadon. Minél több ruhát próbálsz fel, annál kevesebb lesz az önbizalmad, mert folyton csalódsz a látványban.
Megoldás:
Ha a megjelenésünket vizsgálgatjuk, hajlamosak vagyunk csak a hibáinkat észrevenni. A barátnőddel is ilyen kritikus lennél? Valószínűleg nem. Ne legyél mostohább magadhoz, mint másokhoz! Gondolj azokra az elismerésekre,  amit a külsőddel kapcsolatban kaptál és koncentrálj ezekre. Ha kell, a bevásárló körútra vidd magaddal az egyik legmegbízhatóbb barátnődet, aki őszintén elmondja a véleményét a látottakról. Ha megdicsér, gondolataid pozitív fordulatot vesznek és hidd el: szebbnek látod majd magad!

0016906_1.jpg ()

3. Lámpaláz randi előtt
Repeshetnél az örömtől, hogy kellemes programnak nézel elébe, aminek akár folytatása is lehet, de te inkább attól rettegsz, hogy a pasi úgyis lemondja a találkát. Vagy, ha el is jön, biztos nem fog újra jelentkezni…
Megoldás:
Attól félsz, hogy nem vagy elég vonzó és érdekes? Nézz magadba: vajon milyen különleges tulajdonságaid vannak, amiben más vagy, mint az átlag? Mi az, amivel mindig sikert tudtál elérni az élet más területén is? Ha megtalálod magadban azt, ami valóban értékes, az növeli az önbizalmadat és a kisugárzásoddal leveszed a lábáról a pasit. Ne hidd, hogy ő teljesen tökéletes és neked kell őt elkápráztatnod. Azért hívott meg, mert meg akar ismerni, ezért légy önmagad! Beszéltesd őt is – minél jobb hallgatóság vagy, annál vonzóbb leszel számára.

4. Barát a bajban
A barátnőd sírva hív telefonon, mert éppen véget ért egy hosszú kapcsolata. Szeretnél mellette lenni, de úgy érzed, nem tudnál neki mit mondani. Ettől úgy gondolod, már nem is vagy igazi barát.
Megoldás:
Nem kell tanácsokat osztogatnod, ilyenkor elég az is, ha csak együttérzően végighallgatod, amit mond. Már ez is segíthet, hogy jobban érezze magát. Gondolj arra, amikor utoljára segítettél valakin és ez jutassa eszedbe, hogy nem csak jó barát vagy, hanem nagyon sok lelkierőd van, amit meg tudsz osztani másokkal. A szeretetről már nem is beszélve!

5. Ismeretlen társaságba kerülsz
Ha olyan emberek körébe csöppensz, ahol mindenki idegen, hajlamos vagy inkább a sarokban meghúzódni, mint ismerkedni? Azt gondolod, hogy úgysem tudnál miről csevegni, és ha be is dobnál egy-egy témát, nem érdekelne senkit.
Megoldás:
Mindenképp próbálj meg kapcsolatot teremteni az emberekkel, mert egyébként úgy érezhetik, hogy direkt kerülöd őket. Nem az a lényeg, hogy miről tudsz csevegni, hanem az, hogy kapcsolatot teremts a körülötted lévőkkel! Mindig az adott szituációból meríts beszédtémát (pl. értekezlet utáni fogadáson érdeklődhetsz, hogy miként értékelték az elhangzottakat, vagy mennyire ízlik az étel?). Ezenkívül mindig adott az időjárás, egy aktuális tévéműsor, vagy sportesemény megbeszélése, de kérdezhetsz például hobbiról, családról és a kultúráról is.

Tudtad?
A félénk embereknek
– kicsi gyorsabb a szívverésük
– a hangjuk magasabb és erőtlenebb az átlagnál
– a csecsemőknek kb. 20%-a félénk, a felnőttek között viszont kb. 50%-os ez az arány, tehát jórészt a neveltetés és a társadalmi elvárások miatt válunk félénkké, gátlásossá.

 

Képek forrása: Profimédia 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X