Főoldal > EGÉSZSÉG > Lombikbébi program – 35 év alatt nagyobb esély?

Lombikbébi program – 35 év alatt nagyobb esély?

lombikbébimesterséges megtermékenyítés
0

Írta:

A lombikbébi program a negyven alatti nők terméketlenségének legtöbb okát képes áthidalni, magyarázta a kutatásról szóló közlemény vezető szerzője, Dr. Alan S. Penzias, a bostoni mesterséges megtermékenyítő igazgatója, a Harvard Egyetem orvosi karának szülész, nőgyógyász és reproduktív biológia docense. Ám a fogamzóképesség a kor függvénye is. 27 éves kortól egyre csökkenő tendenciát mutat, és 40 […]

A lombikbébi program a negyven alatti nők terméketlenségének legtöbb okát képes áthidalni, magyarázta a kutatásról szóló közlemény vezető szerzője, Dr. Alan S. Penzias, a bostoni mesterséges megtermékenyítő igazgatója, a Harvard Egyetem orvosi karának szülész, nőgyógyász és reproduktív biológia docense. Ám a fogamzóképesség a kor függvénye is. 27 éves kortól egyre csökkenő tendenciát mutat, és 40 éves kortól kezdve a hanyatlás már jelentős. A közlemény nem a hagyományos módon közelíti meg a lombikbébi program sikerességét. Rendszerint ugyanis azt szokták elemezni, hogy ciklusonként hány terhesség jön létre, és nem az egészséges szüléssel végződő terhességekre fókuszálnak, holott a párokat pontosan ez érdekli.

Penzias és munkatársai több mint hatezer mesterséges megtermékenyítésen átesett nő utánkövetésével végezték vizsgálatukat. Csaknem tizenötezer ciklus zajlott le. (Egy ciklus egy, vagy több petesejt beültetését jelenti.) Az első ciklus alkalmával átlagosan 2,3 petesejtet, a hatodiknál 2,8 petesejtet ültettek be. Hat ciklus után az összesített élveszülés aránya 51-72 százalék közt mozgott. A 35 év alattiaknál 65-86 százalékos arányt sikerült elérni. Nem minden nő tért vissza mind a hat ciklusra, ezért születtek különböző arányok. (A kutatók kiszámították a lehető legjobb esetet, vagyis ha minden a kezelésre vissza nem térő nő szült volna, illetve a lehető legrosszabbat, ha senkinek sem sikerült volna közülük.)

Az eredmények azt jelentik, hogy a lombikbébi programban részt vevő 35 év alatti nőknél a gyermekszülés esélye nagyjából megegyezik a hasonló korú általános lakosságéval. Az élveszülés esélye a kor előrehaladtával csökkent, 40 felett már csak 23-42 százalék volt. Összességében a nők 70 százaléka adott életet egy gyermeknek, és kevesebb mint 30 százalékuknál születtek ikrek. Kevesebb mint 2 százalék volt a hármasikrek aránya.

Forrás: Medipress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X