Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ciki öltözködési baki, amit ne kövess el a báli szezonban!

5 ciki öltözködési baki, amit ne kövess el a báli szezonban!

báldivatöltözködéstrend
0

Írta:

1. A “dress code” csapdája A meghívó nem csak azért van, hogy belépésre jogosítson a bálra, de lényeges információkat tartalmaz az öltözékre vonatkozóan is. Ha a dress code-ra vonatkozóan nincs semmi utalás, akkor az informal stílus van érvényben, amely a bálok között a legkötetlenebb. A kora délután kezdődő eseményeken a férfiak kék inget is viselhetnek, […]

1. A “dress code” csapdája

A meghívó nem csak azért van, hogy belépésre jogosítson a bálra, de lényeges információkat tartalmaz az öltözékre vonatkozóan is. Ha a dress code-ra vonatkozóan nincs semmi utalás, akkor az informal stílus van érvényben, amely a bálok között a legkötetlenebb. A kora délután kezdődő eseményeken a férfiak kék inget is viselhetnek, minden más esetben fehér a kötelező. Legyen az öltöny mindig sötét, a nyakkendő pedig hosszú. Informal megkötés esetén nőknél a nagyestélyi nem megengedett, helyette viselhetsz kosztümöt, sötét ruhát, kisestélyit vagy koktélruhát. Ha a meghívón black tie vagy formal szerepel, akkor a nőknek az estélyi, a férfiaknak a szmoking a kötelező. A szmokinghoz viselhetnek fekete (!) csokornyakkendőt, kötelező viszont a spanyolöv vagy az azt helyettesítő piké mellény. Az estélyi lehet rövid vagy hosszú, mélyen dekoltált, akár élénk színű is, amely 2009-ben kifejezetten divatos. A legszigorúbb szabályok white tie esetén lépnek érvénybe, amely hihetetlenül elegáns megjelenést követel meg. Ez esetben kötelező a frakk és a nagyestélyi.
Tipp: Ha a pároddal együtt érkezel, akkor érdemes összhangot teremteni a kettőtök öltözéke között. Ezt legkönnyebben a kiegészítőkkel tehetitek meg: válassz az öltönyével megegyező anyagból készült ruhát, ő pedig a tiedhez hasonló árnyalatú díszzsebkendőt vagy nyakkendőt.

2. Vásárlás kelepce

Ha estélyi ruhát szeretnél vásárolni, akkor számolnod kell, hogy igényesebb darabokat 20-25 ezer forinttól kaphatsz, a felső határ pedig a csillagos ég. A báli ruhát a legszigorúbb szabályok szerint csak egyszer lehet felvenni, érdemes tehát a kölcsönzés mellett dönteni. Ami nagyon fontos, hogy csakis a méretednek megfelelő ruhát válassz. A „majd jó lesz, ha fogyok/hízok pár kilót” gondolkodás csak bosszúságok sorához vezet.
Tipp: Ha mégis a vásárlás mellett döntesz, akkor a legjobban egyszerű szabású, fekete alkalmi ruhával jársz a legjobban. Apró változtatásokkal – különleges kiegészítőkkel, hozzávarrt uszállyal – azonban a következő szezonban is felveheted.

0017273_1.jpg ()

3. A kiegészítők protokollja

A ruha nem minden, ha nem figyelsz oda a kiegészítőkre, az egész összeállítást elronthatod. A cipőd legyen magas- vagy félmagas sarkú, a harisnya pedig kötelező, de feketét kizárólag a gyászoló özvegyek viselhetnek. A táska a ruha színét kövesse, és ne legyen nagyobb egy átlagos méretű könyvnél. Az ékszerekkel is bánj csínján: viselhetsz fülbevalót, maximum három gyűrűt és nyakláncot, karláncot pedig akkor, ha a szetthez tartozik.
Tipp: Ellenőrizd a párodat is: a férfiaknál a protokoll a cipőjével azonos színű derékszíjat ír elő, a zokni viszont mindig a nadrág színével egyezik meg. Fontos, hogy hosszú szárú zokni legyen rajta, nincs is csúnyább a nadrág szárából kilátszó fakó és szőrös férfilábszárnál. A férfiak nem viselhetnek karkötőt, gyűrűből csak kettőt, nyakláncot pedig kizárólag az ing alatt.

4. Sminkelj a dress code-nak megfelelően!

A bálra nyugodtan sminkelhetsz a hétköznapinál erősebben, de ne ess túlzásba! Ha általában nem fested magad, most se válassz erős sminket, mert rosszul fogod magad érezni, ha folyamatosan a szemfestéked vagy a rúzsod miatt aggódsz. Lágyan csillogó púdert felvihetsz a ruhából kilátszó testrészeidre – a válladra és a dekoltázsodra is.
Tipp: Informal előírásnál a hosszú hajat viselheted kibontva is, minden elegánsabb előírásnál fel kell tűznöd. A hajadban viselhetsz az öltözékedhez és az alkalomhoz illő kiegészítőket is, pl: diadémot, ékszercsatot. 

5. A kabát-baki

Mivel a bálok többnyire pont a leghidegebb évszakra esnek, elkerülhetetlen, hogy kabátot viselj. A protokoll szerint azonban mind a szmoking mind az estélyi kizárólag fekete felöltővel viselhető. Minden mást el kell felejteni!
Tipp: Ha szigorúan protokollárisak vagyunk egyetlen tippünk a fogak összeszorítása, és a vacogás jeleinek leplezése.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X