Főoldal > EGÉSZSÉG > Fájdalom nélkül szülni? – Érzéstelenítés szakértői szemmel

Fájdalom nélkül szülni? – Érzéstelenítés szakértői szemmel

epidurális érzéstelenítésvárandósság
0

Írta: and

A szülés során a fájdalom nagyon sok asszonyban okoz félelmeket. Ilyenkor a kismamák kérik a könnyen hozzáférhető, jó hatásfokú fájdalomcsillapítót, az epidurális érzéstelenítést.  Mi történik az epidurális érzéstelenítés alatt? Ennek az érzéstelenítési eljárásnak személyi és tárgyi feltételei vannak. Az érzéstelenítést az aneszteziológus orvos végzi együttműködve a szülészorvossal, a szülésznővel és az anyával. A beavatkozás előtt az anya […]

A szülés során a fájdalom nagyon sok asszonyban okoz félelmeket. Ilyenkor a kismamák kérik a könnyen hozzáférhető, jó hatásfokú fájdalomcsillapítót, az epidurális érzéstelenítést. 

Mi történik az epidurális érzéstelenítés alatt?

Ennek az érzéstelenítési eljárásnak személyi és tárgyi feltételei vannak. Az érzéstelenítést az aneszteziológus orvos végzi együttműködve a szülészorvossal, a szülésznővel és az anyával. A beavatkozás előtt az anya infúziót kap, hogy az érpályát feltöltsék, majd ülő vagy bal oldali fekvő helyzetbe kell elhelyezkednie. Egy vékony műanyag csövet helyeznek a gerinccsatornába, ami a szülés végéig bent marad. Ezen keresztül adagolják a fájdalomcsillapítót. Abban az esetben valóban javasolt ez a fajta beavatkozás, ha az anya terhelhetősége csökkent, ha bizonyos fokú szembetegségekben, szív- vagy tüdőbetegségben, magas vérnyomásban, esetleg terhességi toxaemiában szenved.

Milyen negatív hatásai lehetnek az epidurális érzéstelenítésnek?

  • Végtagzsibbadás
  • Anyai vérnyomásesés, melynek következtében a magzat oxigénellátása romli
  • Remegés
  • Előfordulhat, hogy az érzéstelenítés nem hat megfelelően, vagy csak féloldali zsibbadás alakul ki
  • Hányinger, szédülés, hányás
  • Szülés utáni migrénes fejfájás
  • A kitolási szakasz megnyúlása
  • A nyomási reflex csökkenése, kiesése
  • A szoptatás sikerességének befolyásolása

0017484_1.jpg ()

A dúla szerepe epidurális érzéstelenítés esetén

Az epidurális érzéstelenítésben részesített asszony megérdemli a figyelmet és szüksége van megfelelő támogatásra, mert az érzelmi kiszolgáltatottság és az aggodalom nem feltétlenül múlik el a fájdalom csillapításával. Amikor a fájdalom gyorsan enyhül, a nőket megkönnyebbülés tölti el, és annyira jól érezhetik magukat, hogy el is tudnak aludni. Azonban az aggodalom, az idegesség később felszínre törhet. Mivel a fájdalom már ki van „iktatva”, így másra összpontosít az anya: pl. a vajúdás hosszára, a baba állapotára, a mozgásképtelenségre, az alsó végtagok bénultságára, az epidurális érzéstelenítés mellékhatásaira, vagy akár a partner „visszavonulására” (pl. előfordulhat, hogy a partner egyedül hagyja az anyát). Noha a dúlának már nem kell segítenie az asszonyt, nem kell megbirkóznia a fájdalommal mégis minimálisra csökkentheti az epidurális érzéstelenítés számos, nem kívánt hatását. Továbbra is érzelmi támogatást nyújt, megnyugtat és informál. Segít, hogy az asszony a vajúdásra és a babára összpontosítson. Segít megtalálni a számára legmegfelelőbb pózt mind a vajúdás, mind a kitolási szakaszban. A dúla szerepe továbbra is az, hogy támogassa és védelmezze az anya a szülésről alkotott emlékeit és elősegítse a hüvelyi szülést. A dúla jelenléte csökkenti a császármetszések számát, ami egyébként ilyen esetekben általában magasabb.

Tudtad?
Több tudományos kutatás is bebizonyította, hogy a dúla jelenléte javítja mind az anya, mind az újszülött szempontjából a szülések kimenetelét, megkönnyíti az anya-gyermek közötti kötődést, növeli az anya magabiztosságát. A kutatások továbbá azt is alátámasztják, hogy a dúla jelenlétével csökken a gyógyszeres fájdalomcsillapítást kérők száma, a fogó, vagy vákuumhasználat, a császármetszések száma, az oxitocin infúzió alkalmazásának gyakorisága.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X