Főoldal > EGÉSZSÉG > Kapcsolaterősítő tippek a párterapeutától – nem csak Valentin napra!

Kapcsolaterősítő tippek a párterapeutától – nem csak Valentin napra!

férfikapcsolat
0

Írta: and

1. Újra fedezzétek fel egymást!Beszélgessetek arról, kezdetben miért találtátok egymást vonzónak s a későbbiekben milyen további előnyös tulajdonságokat sikerült felfedeznetek egymásban. Kutatások szerint, egy-egy ilyen beszélgetésből akár 5 perc is elegendő, hogy növelje a pár tagjaiban az egymás iránti pozitív érzéseket és javítsa a kapcsolat légkörét.Valentin napi ötlet: Akár le is írhatjátok – kölcsönösen meglepve […]

1. Újra fedezzétek fel egymást!
Beszélgessetek arról, kezdetben miért találtátok egymást vonzónak s a későbbiekben milyen további előnyös tulajdonságokat sikerült felfedeznetek egymásban. Kutatások szerint, egy-egy ilyen beszélgetésből akár 5 perc is elegendő, hogy növelje a pár tagjaiban az egymás iránti pozitív érzéseket és javítsa a kapcsolat légkörét.
Valentin napi ötlet: Akár le is írhatjátok – kölcsönösen meglepve egymást -, hogy mitől érzitek Kedveseteket és a kapcsolatot különlegesnek!

0017265_1.jpg ()

2. Idézzétek fel a kapcsolat legboldogabb perceit!
A szakértők úgy találták, minél hosszabb egy párkapcsolat, a pár tagjai annál inkább megfeledkeznek arról, hogy beszélgetéseik során életük pozitív történéseit is felemlegessék. Ahogy telik az idő, a beszélgetések hangsúlya egyre inkább a hétköznapi bosszúságok, megoldandó gondok és szervezési kérdések felé terelődik el. Kutatási eredmények támasztják alá, hogy a közös élet örömteli eseményeivel való törődés illetve, ha a partnerek megosztják egymással a jó híreket, növeli a párkapcsolattal való elégedettség érzését. A „jó hír” szólhat akár munkahelyi sikerekről, akár a kedvenc focicsapat győzelméről. Még ha kezdetben érdektelennek is érzed magad, próbáld elképzelni, hogy partnered számára mekkora boldogság az adott esemény és örülj vele együtt – javasolják a szakértők.
Valentin napi ötlet:
Lepd meg párodat vagy készítsetek közösen egy montázst, faliképet fényképekből, melyek az együtt átélt örömteli élményeket idézik fel. Évek óta elfeledett fotók kerülhetnek elő, digitális képeitek végre nyomtatásban is „új életre” kelhetnek! Végül, a közös alkotás kerüljön méltó helyre valahol, ahol mindennap ránézhettek.

3. Szervezzetek különleges programot! 
Az évek múlásával a párok hajlamosak megfeledkezni a kapcsolat ápolásáról. A közös élet eseményei egyre inkább a hétköznapokról szólnak. Az új élmények izgalmat hoznak s megóvnak attól, hogy a  kapcsolat beszürküljön, ellaposodjon.
Valentin napi ötlet:
Próbáljatok ki valami újat együtt, legyen az egy új hobbi vagy bármilyen könnyed, akár hóbortos elfoglaltság. Olvassatok pl. mesét egymásnak vagy menjetek el egy tánctanfolyamra. Az ilyen időtöltések közelebb hoznak egymáshoz partnereddel.

4. Elevenítsétek fel a gyermekkorotokat!
A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a meghitt beszélgetések közelebb hozzák egymáshoz a pár tagjait. Osszátok meg egymással gyermekkori emlékeiteket vagy akár életetek intim részleteit. Az ilyen beszélgetések segítik az érzelmi egymásra hangolódást, együttérzést.
Valentin napi ötlet:
Például megmutathatjátok egymásnak azt a környéket, házat, ahol gyermekkorotokat töltöttétek. Hol másztál először fára, hol tanultál biciklizni?

5. Figyeljetek jobban egymásra!
Lehet, hogy közhelynek hangzik, de a hétköznapi figyelmességek építik a kapcsolatot. Abból érzi párod, hogy odafigyelsz rá, ha például emlékszel arra, amit mondott neked vagy amire megkért. Bizony, sok kapcsolat a kölcsönös figyelmesség hiánya miatt bukik el.
Valentin napi ötlet:
Ha nem felejtesz el tejet hozni vagy színházjegyet rendelni, abból tudja párod, hogy fontos amit mond, figyelsz rá. Tálald a kedvenc ételét vagy szerezd meg neki a könyvet, amire régóta vágyik. A lehetőségek palettája széles, csak figyelmet érdemel!

Képek forrása: Profimédia

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X