Főoldal > EGÉSZSÉG > Kullancsveszély! – Így védekezz ellene!

Kullancsveszély! – Így védekezz ellene!

agyhártyagyulladáskullancs
0

Írta:

Ha nyár, akkor nyaralás, útra kel az ország. Van, aki távoli vidékeken piheni ki éves fáradalmait, van, aki a családjával itthon utazik gyönyörű tájakra. A gyerekek zöme nem csak a szüleivel nyaral, mert hosszú a nyár, és aki teheti, elküldi csemetéit mindenféle táborokba, gyereknyaraltatásokra isl. Veszélyek a természetben Ha nyaralunk, ezt legtöbbször a természetben tesszük, mert […]

Ha nyár, akkor nyaralás, útra kel az ország. Van, aki távoli vidékeken piheni ki éves fáradalmait, van, aki a családjával itthon utazik gyönyörű tájakra. A gyerekek zöme nem csak a szüleivel nyaral, mert hosszú a nyár, és aki teheti, elküldi csemetéit mindenféle táborokba, gyereknyaraltatásokra isl.

Veszélyek a természetben

Ha nyaralunk, ezt legtöbbször a természetben tesszük, mert a nyárban az a legjobb, hogy végre kiszabadulhatunk a négy fal közül. Ott lehetünk, ahol a fű, fa, virág terem: az erdőkben, mezőkön, vízparton, parkokban. Ám a zöldben, a füveken, a bokrokon vannak kifejezetten veszélyes lények is: ezek az apró kullancsok, amelyek ha belénk fúródnak, megfertőzhetnek minket. Például Lyme-kórral, amely nagyon gyakori betegség, és csak akkor gyógyítható, ha időben észreveszik. A kullancs okozta igazi veszély azonban, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ez a Lyme-kórnál ritkább, de jóval súlyosabb kórkép. Itt a halálos kimenetel sem ritka, és a betegeknek majdnem a fele a gyógyulás után maradandó bénulásra számíthat.

0019180_1.jpg ()

Hogyan védekezhetsz a kullancsok ellen?

  • Húzz zoknit, hosszúnadrágot.
  • Kenj a bőrödre speciális rovartaszító krémeket.
  • Esténként tarts „kullancs-vizitet”, és szedd ki magadból, illetve egymásból az esetleg mégis befúródott élősködőket – erre a célra mindig legyen nálunk szemöldök-csipesz, vagy a patikában kapható speciális kiszedő eszköz.
  • Bármennyire óvatos  vagy, nem biztos, hogy el tudod kerülni, hogy a kullancs meg ne fertőzzön. Az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen kérj védőoltást, amellyel megelőzheted a bajt. A teljes védettség kialakulásához három oltásra lesz szükséged. Az első két oltás között négy hétnek kell eltelnie, a harmadik 5-12 hónap múlva esedékes.

Mi a gyorsított oltás?

Ha szorít az idő,  és van még legalább 14 napod az utazásig, kivédheted a kullancscsípés okozta agyvelőgyulladást. Kapható ugyanis olyan oltás, amelynél az első két vakcina beadása között nem muszáj várni négy hetet, és már két hét múlva be lehet adni a következő oltást. Ennél az úgynevezett. „gyorsított oltási sémánál” már a második szúrás utáni napokban kialakul a megfelelő védelem. Ne feledkezzen meg az 5-12 hónap múlva esedékes újraoltásról!

Forrás: A Magyar Kullancsszövetség hírlevele


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X