Főoldal > EGÉSZSÉG > Az 5 legveszélyesebb baktérium-lelőhely

Az 5 legveszélyesebb baktérium-lelőhely

baktériumfertőzéskórokozóstrand
0

Írta:

A konyhád ragyog a tisztaságtól, ezért úgy gondolod, hogy a baktériumoknak esélyük sincs, vagy éppen ellenkezőleg: kicsit szétszórt és rendetlen vagy, és sokszor még mosogatni se marad időd? Azért azzal nem árt tisztában lenned, hogy melyek a legveszélyesebb helyek az otthonodban, a munkahelyeden vagy a nyaralóhelyeken! Íme, a legveszélyesebb baktérium-lelőhelyek toplistája! Nyüzsgő mikrovilág a mosogatószivacson […]

A konyhád ragyog a tisztaságtól, ezért úgy gondolod, hogy a baktériumoknak esélyük sincs, vagy éppen ellenkezőleg: kicsit szétszórt és rendetlen vagy, és sokszor még mosogatni se marad időd? Azért azzal nem árt tisztában lenned, hogy melyek a legveszélyesebb helyek az otthonodban, a munkahelyeden vagy a nyaralóhelyeken! Íme, a legveszélyesebb baktérium-lelőhelyek toplistája!

Nyüzsgő mikrovilág a mosogatószivacson

A lakásod „legnépesebb” helyisége minden kétséget kizáróan a konyha – különösen sok élősködő tenyészik a mosogató környékén, a mosogató szivacsokon és rongyokon is! Egyetlenegy szivacson akár több százezer baktérium is megélhet. Gondolj bele: vajon mennyire lesznek tiszták azok az edények, amiket ezzel tisztogatsz?
Tippünk: A mosogatószivacsot rendszeresen cseréld le – a pénztárcádba sem kell mélyen belenyúlnod – használat után pedig alaposan mosd ki forró vízzel.  

0019618_1.jpg ()

Baktériumtenyészet a lefolyónál

Ugye még véletlenül sem falatoznál a kutyád táljából, és nem szívesen használod a kedvesed vagy a legjobb barátnőd fogkeféjét sem? Ha viszont egy jó forró fürdőre vágysz, a kádba habozás nélkül beleülsz – pedig a fürdőkád és a zuhanyzó lefolyójánál körülbelül ötször annyi baktérium nyüzsög, mint egy állat tányérjában!
Tippünk: Ez persze nem azt jelenti, hogy innentől kezdve csak maszkban és védőfelszerelésben szabad fürödnöd, az elővigyázatosság azonban elengedhetetlenül fontos! Takaríts a fürdőszobában hetente, a vizes-tisztítószeres törölgetés után pedig száraz ronggyal is menj végig a kádon és a mosdókagylón, mert a baktériumok nedves környezetben szaporodnak leginkább!

Élősködők a retikülben

Rendszeresen fürdesz és naponta tiszta ruhába bújsz – gondoltad volna, hogy mindennek ellenére több százezer kórokozót cipelsz magaddal? A legújabb kutatások szerint a női táska a baktériumoknak valóságos melegágya, a kórokozók ugyanis előszeretettel telepszenek meg a hatalmas textil, műbőr- vagy bőrszütyők legalján!
Tippünk: Ha nem szeretnél a retikülödben baktériumtenyészetet nyitni, akkor a táskádra legalább akkora gondot fordíts, mint az öltözékedre: a szemetet (különösen a szendvicsmaradékokat) rendszeresen dobáld ki belőle, töröld át egy fertőtlenítő kendővel, ha pedig mosható anyagból készült, akkor akár a mosógépbe is bátran bedobhatod!

Láthatatlan veszélyek a munkahelyen

Egész nap a billentyűzetet vered vagy megállás nélkül telefonálsz? Bármilyen sterilnek tűnik is az irodai környezet, a számítógép és a telefon az egyik legveszélyesebb baktériumforrás – és nemcsak akkor, ha a munkatársaiddal közös eszközöket használsz!
Tippünk: Egy kutatás szerint a nők munkahelyi holmijain körülbelül kétszer annyi kórokozó van, mint a férfi kollégák irodai felszerelésén. Hogy elkerüld a fertőzéseket, megérkezés után és ebéd előtt feltétlenül moss kezet! Az íróasztalodnál, ha lehet, ne egyél, a billentyűzeten és a számítógép egerén ugyanis akár a penészgombák is könnyén megtelepedhetnek!

Bacilusinvázió az illemhelyen

Édesanyád ugye téged is megtanított, hogy a nyilvános helyeken lévő wc-kre nem szabad leülni? Annak ellenére, hogy a wc-ülőke otthon és másutt is nyüzsög a baktériumoktól, jobb, ha tudod, hogy az öblítő gombján, a csempén, a padlón és a kilincsen is rengeteg az élősködő!
Tippünk: Ha szeretnéd elejét venni a kellemetlen fertőzéseknek, akkor wc-használat után mindig alaposan moss kezet! Akármilyen magától értetődőnek tűnik is ez számodra, jusson eszedbe, hogy egyes kutatások szerint a nőknek egytizede, a férfiaknak pedig egynegyede megfeledkezik a kézöblítésről pisilés után!

Mire figyelj a strandon?
A meleg idő és a vízpartok, strandok nedves környezete különösen kedvez az élősködőknek, ezért a vakáció ideje alatt a szokásosnál is óvatosabbnak kell lenned!
– Sok nőnek jelentenek problémát a hüvelybe bekerülő baktériumok, amelyek viszkető, égető érzést, és kellemetlen gyulladásos betegségeket okozhatnak. Ha hajlamos vagy a húgyúti fertőzésekre, akkor a kisebb medencéket és a jacuzzikat lehetőleg kerüld el, a strandolás utáni zuhanyzáskor pedig feltétlenül használj intim lemosót!
– Ha természetes víz mellett nyaralsz, akkor készülj fel a coli bacilus támadására is! Bár a hasmenéses, hányásos tüneteket okozó coli-baktériummal az egészséges felnőttek szervezete néhány nap alatt megbirkózik, csecsemőknél és kisgyermekeknél kifejezetten veszélyes is lehet ez a betegség!
– Ne csak strandolás után, de előtte is mindig zuhanyozz le – így nemcsak magadat, de az utánad következőket is megóvhatod a fertőzésektől!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X