Főoldal > EGÉSZSÉG > Rákot is okozhat az elhízás!

Rákot is okozhat az elhízás!

elhízáshírráktúlsúly
0

Írta:

Egy tanulmányból, amelyet európai túlsúlyos emberek körében végeztek, az derült ki, hogy a kövérség miatt leginkább a közép-európai országokban, Csehországban, Lettországban, Szlovéniában és Bulgáriában emelkedett az új rákos megbetegedések aránya. A leggyakoribb ráktípusok, melyek a fölös testzsírhoz köthetők, a méhnyálkahártya rákja, a mellrák, valamint a vastag- és végbélrák. Andrew Renehan, a Cardiffi Egyetem kutatója, a […]

Egy tanulmányból, amelyet európai túlsúlyos emberek körében végeztek, az derült ki, hogy a kövérség miatt leginkább a közép-európai országokban, Csehországban, Lettországban, Szlovéniában és Bulgáriában emelkedett az új rákos megbetegedések aránya. A leggyakoribb ráktípusok, melyek a fölös testzsírhoz köthetők, a méhnyálkahártya rákja, a mellrák, valamint a vastag- és végbélrák.

Andrew Renehan, a Cardiffi Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője elmondta: lehetséges, hogy az elhízás okozza a rákos esetszám növekedésének legnagyobb hányadát a nőknél a következő évtizedben. 

Renehan az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség adatait használta fel annak megbecslésére, hogy 2002-ben mintegy 70 ezer új rákos esetet okozott az emberek túlsúlya vagy elhízása harminc európai országban. Az adatokat 2008-ra kivetítve – a módosító tényezők figyelembevételével – azzal lehet számolni, hogy ekkor már 124 050 rákos megbetegedést idézett elő az elhízás.

A férfiaknál az új esetek 3,2 százalékát, a nőknél 8,6 százalékát okozhatta az emberek túlsúlya, ám országonként igen eltérő az arány. A probléma a közép-európai országokban a legnagyobb, Franciaországban és Dániában a legkisebb. 

A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy minél gyorsabban érdemes olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek csökkentik az elhízás arányát az átlaglakosságnál, mert egyre több bizonyíték áll rendelkezésre negatív egészségügyi hatásairól.

Forrás: MTI




További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X