Főoldal > EGÉSZSÉG > A sikeres nő magányos? – pasiszemmel

A sikeres nő magányos? – pasiszemmel

férfikarriersiker
0

Írta: and

Még a gimnázium elején jártunk, és nagyban kerestük az igazit. És nem értettük, miért az egyik, inkább jelentéktelennek mondott lány kelt el elsőként az osztályból, miért neki lett állandó pasija (ráadásul az osztály kedvence, az alfa hím). Pedig különösebben nem is volt szép, csak csinos, és nem villogott sem matekból, sem töriből. Egyszerűen csak kedves […]

Még a gimnázium elején jártunk, és nagyban kerestük az igazit. És nem értettük, miért az egyik, inkább jelentéktelennek mondott lány kelt el elsőként az osztályból, miért neki lett állandó pasija (ráadásul az osztály kedvence, az alfa hím). Pedig különösebben nem is volt szép, csak csinos, és nem villogott sem matekból, sem töriből. Egyszerűen csak kedves volt. Mosolygós. Ennyire egyszerű lenne a titok? A pasik azokat a lányokat kedvelik, akikkel nem kell vetélkedniük? Akik előtt nem kell megjátszaniuk magukat, és nem érzik az állandó nyomást, a megfelelési kényszert? Lássuk, mi kell ahhoz, hogy megközelíthetően maradjunk tökéletesek.

0022167_1.jpg ()

Pálfi László: Sokszor csak álca a rátartiság

„Több olyan évfolyamtársnőm van a fősulin, aki modellkedik, a médiában dolgozik, és mégis egyedül van, mert olyan a kisugárzása, hogy senkinek nem jutna eszébe megszólítani – meséli Pálfi László dunaújvárosi labdarúgó. – Én ugyan nem jövök zavarba egy gyönyörű lánytól, könnyen beszélgetést kezdeményezek bárkivel, de tudom, hogy a legtöbb férfinak kevés az önbizalma, és fél a visszautasítástól, így inkább nem is lép. Mivel én lazán megszólítok bárkit, bizony van már tapasztalatom a megközelíthetetlen, szuper lányokkal kapcsolatban is. Kettős a reakció: az első néhány mondatból általában az derül ki, hogy igencsak elrugaszkodtak a valóságtól, irreálisan sokat várnak a férfiaktól, de aztán rövidesen kiderül, ez a rátartiság csak álca, mindegyikükkel lehet közös pontot találni, és legtöbbjük alig várja, hogy a fiúk kezdeményezzenek nála. Én azt mondanám, az ilyen messziről csodált lányok, ha valóban társra vágynak, akkor bátran vegyék célba a kiszemelt szerencsést, és tegyék meg ők az első lépést. Ez ma már teljesen elfogadott dolog, és a pasik biztosan nem bánják…“
Persze nehéz ezt a tanácsot megfogadni, ha konzervatívabban neveltek minket, és úgy tanultuk az anyukánktól, hogy a férfi dolga a kezdeményezés. Csakhogy látszik, az erősebb nem képviselőiben is élnek tévhitek.
„Sok fiú azért nem is próbálkozik feltűnően csinos lánynál, mert attól fél, hogy ha esetleg nem is lenne visszautasításban része, akkor is állandóan attól kellene tartania, hogy más pasik el akarják majd csábítani a kedvesét – folytatja Laca. – Pedig ez ostobaság. Nekem volt már nagyon szép barátnőm, és mondhatom, semmivel sem kellett jobban félnem attól, hogy hűtlen lesz, mint egy kevésbé csinos lánynál. A hűség nem külső, hanem lelki beállítottság kérdése.“
Lacának azért az érem másik oldaláról is van tapasztalata, látta már, a siker hogyan változtatott meg korábban kedves lányokat.
Diákként a kisebb-nagyobb különbségek ellenére mégiscsak egyenlőek voltunk, most viszont, diplomázás környékén, kezdenek kiütközni a különbségek. Van egy gyerekkori lányismerősöm, akivel együtt nőttünk fel. Én azt hittem, igazi, mély barátság alakult ki közöttünk, de amióta fellendült a karrierje, elfordítja a fejét az utcán, ha meglát, nehogy köszönnie kelljen. Pedig meggyőződésem, hogy egy olyan nőnek, aki ilyen gyorsan elfelejti, honnan indult, boldogtalan lesz a magánélete, hiszen melyik férfi akar önző, törtető társat maga mellé?”

Szenczy Tibor: Az is próba, ha jobbra fordul a sorsod!

„Az engem körülvevő nők mind sikeresek, mégis boldog kapcsolatban élnek – mondja Szenczy Tibor, aki gépészként dolgozik, és a hátrányos helyzetű gyermekeket segítő Életrevaló Gyermekmisszió vezetője. – Persze hogy ki kit tart sikeres embernek, az már egyénfüggő. Az én feleségem például sikeres ápolónő, de ismerek sikeres eladót és fodrászt is, akiknek mindenki elismeri a munkáját. Úgy tapasztaltam, hogy akinek az értékrendje torz, annak az élete is rossz irányba fordul. Akinek a jó fizetéssel járó munkahely, a lízingelt autó, a drága helyen található lakás jelenti a sikert, és nem a megbecsülést, az értelmes elfoglaltságot keresi, az úgysem fogja soha jól érezni magát a bőrében, akár fiú, akár lány az illető. Igen, az már többször is előfordult az ismeretségi körömben, hogy egyikünk barátnőjének, menyasszonyának felfelé kezdett ívelni a karrierje, és egyszer csak már nem felelt meg az addigi autó, a lakás, aztán már nem voltak elég jók a korábbi barátok, majd elérkezett az az idő is, amikor már a fiú sem tudott megfelelni az elvárásoknak. Sok férfi fél attól a pillanattól, amikor a párja elkezd felfelé lépkedni a munkahelyi ranglétrán. Nemcsak az teszi próbára az embert, ha nehézségeket hoz elé az élet, hanem akkor is próba előtt áll, amikor jobbra fordul a sorsa. Ilyenkor válik el ugyanis, meg tudja-e őrizni a régi értékeit, vagy pedig a sikertől elvakulva elfordul azoktól, akik korábban fontosak voltak számára.” 
Tibor szerint az a sikeres nő, akit szeretnek, és akit a családja vár haza.
„Mielőtt a feministák nekem támadnak, gyorsan elmondom, nem arra gondolok, hogy a nők helye a konyhában van – veti közbe gyorsan Tibor. – Elismerem, a nők ugyanolyan értékes munkát végeznek, mint a férfiak, ugyanúgy joguk van karriert építeni, mint a pasiknak. De amikor az ember az élete csúcsán van, akkor sem szabad elfelejtenie, hogy a boldogságot nem a reklámok által vetített világ jelenti, hanem a másokkal töltött meghitt, vidám pillanatok, amelyekre érdemes lesz visszaemlékezni. Mi a misszióban a feleségemmel, Ritával együtt megtapasztaltuk, hogy ezerszer több örömöt ad, ha a pénzünket arra költjük, hogy nehéz sorsú gyerekeket viszünk nyaralni a Szigetközbe, mint ha veszünk egy autót.”
Tibor szerint a másik hiba, amit gyakran elkövetnek a sikeres nők, az az, hogy túl sokat várnak el partnerüktől. 

Ne riaszd el!
– Ha munkahelyeden meg is szoktad, hogy mások engedelmeskednek neked, a magánéletedben törekedj inkább a demokráciára.
– Ne mondogasd a baráti körödben, hogy a férfiak semmirekellők.
– Tedd meg te az első lépést, ha tetszik egy fiú, de csak kedvesen bátorítsd.
– Társaságban ne torkolld le a pasikat.
– Ha van párod, hagyd, hogy bizonyos ügyekben ő döntsön.
– Kérd ki gyakran a véleményét.
– Engedd őt is a közös kasszához.

A témáról bővebben a Maxima magazin 22. számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X