Főoldal > EGÉSZSÉG > Így vitázz a pasiddal – 5 hasznos tanács

Így vitázz a pasiddal – 5 hasznos tanács

kommunikációpárkapcsolatvéleményveszekedésvita
0

Írta:

Nemcsak a munkahelyi, hanem a magánéleti problémáidat is könnyebben megoldhatod, ha megtanulsz jól vitatkozni – ajtócsapkodás és kiabálás helyett így gyorsan feloldhatod a párod és közted lévő konfliktusokat, ráadásul rengeteg felesleges idegeskedést is megspórolhatsz! Lássuk, milyen szabályokat kell betartanod! 1. tanács: vitatkozni márpedig kell! Bármennyire is utálsz összetűzésbe kerülni a pasiddal, néha egyszerűen muszáj vitatkoznotok […]

Nemcsak a munkahelyi, hanem a magánéleti problémáidat is könnyebben megoldhatod, ha megtanulsz jól vitatkozni – ajtócsapkodás és kiabálás helyett így gyorsan feloldhatod a párod és közted lévő konfliktusokat, ráadásul rengeteg felesleges idegeskedést is megspórolhatsz! Lássuk, milyen szabályokat kell betartanod!

1. tanács: vitatkozni márpedig kell!

Bármennyire is utálsz összetűzésbe kerülni a pasiddal, néha egyszerűen muszáj vitatkoznotok – ez egyrészt feloldja a kettőtök közötti rejtett feszültséget, ráadásul megismeritek egymás véleményét, gondolkodásmódját is! Ne hidd azt, hogy jót teszel a kapcsolatotoknak, ha állandóan a szőnyeg alá söpröd a téged zavaró dolgokat: egy idő után úgyis kibukik belőled a sértettség!
Tipp: persze vannak olyan témák is, amelyek miatt felesleges vitát kezdeményezned – amin nem tudsz változtatni, azt inkább fogadd el, hiszen bármennyit is veszekedsz a pasival, attól még nem fognak változni az érzelmei, a világnézete és a családja sem!

2. tanács: légy őszinte!

Sértegetés és kiabálás helyett próbáld őszintén és higgadtan elmondani, hogy mi bánt téged – kérd meg a párodat, hogy hallgasson végig, és ne vágjon közbe! Sorold fel a problémáidat, az érveidet és a kéréseidet, majd hagyd, hadd fejtse ki álláspontját ő is! Ne engedd el a füled mellett az általa mondottakat, próbáld beleélni magadat a partnered helyzetébe. Alapszabály: szigorúan maradjatok a témánál, ne kezdd el haragodban kritizálni a szokásait, a rokonait vagy éppen a barátait, és ne idézz fel régi konfliktusokat!
Tipp: ne feled, a harag és a düh rossz tanácsadó, ezért ha úgy érzed, hogy képtelen lennél higgadtan beszélni a pasiddal, inkább halaszd el a vitát! Aludj rá egyet, majd reggel gyűjtsd össze a gondolataidat!

0022568_1.jpg ()

3. tanács: osszátok részekre a problémát!

Ne általánosságban kezdjetek el beszélni a problémáitokról! Jó taktika lehet, ha részekre bontjátok, és egyenként próbáltok a gondokra megoldást találni! Tisztázzátok, miben értetek egyet, és miben különbözik a véleményetek – akár egy lapra is felírhatjátok az érveiteket és ellenérveiteket! Figyeljetek arra, hogy a középpontban mindig a megoldás álljon!
Tipp: légy kompromisszumkész – találjatok olyan megoldást, amely ha nem is teljesen, de részleteiben mindkettőtöknek megfelel!

4. tanács: ne vonj be másokat a vitába!

Azzal nem oldod meg a kettőtök problémáját, ha néhány barátot vagy családtagot is magad mellé állítasz: senkit ne vonj be a vitátokba, zárkózzatok be, és szigorúan kettesben beszéljétek át a gondjaitokat! Ha ráveszed a barátnődet, az anyósodat vagy éppen a sógornőt, hogy egyesült erővel ugorjatok neki a párodnak, abból semmi jó nem sülhet ki – a partnered úgy érezheti, hogy mindenkit ellene hangolsz, a szeretteitek pedig kellemetlennek érzik majd a helyzetet, ráadásul ezzel a családban is háborút szítasz!
Tipp: ha fontosnak tartod, hogy valakivel megoszd párkapcsolati problémáidat, nyugodtan beszéld ki valamelyik barátoddal, de a tanácsai és a véleménye szigorúan maradjon kettőtök között. Soha ne hivatkozz erre a pároddal való vitatkozás során, ezzel ugyanis nagyon kellemetlen helyzetbe hozod a barátodat!

5. tanács: fogadd el, ha nem neked van igazad!

Sajnos el kell fogadnod, ha kiderült, hogy nem neked van igazad – ne kezd ellentámadásba, ne sértegesd a párodat, és ne fenyegetőzz szakítással. Ahelyett, hogy a sértődöttet játszanád, örülj annak, hogy a problémátokra végre megoldást találtatok: a vitatkozás feszült hangulatának vessetek véget egy jó közös programmal, menjetek el például a vidámparkba, korcsolyázni, vagy egyszerűen bújjatok ágyba…
Tipp: mindenképpen le kell vezetnetek a vitával járó feszültséget – ha egy hosszabb közös programra nincs is időtök, legalább pár mondatban tisztázzátok, hogy bár sok mindenben különbözik a véleményetek, azért nagyon szeretitek egymást!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X