Főoldal > EGÉSZSÉG > Így csökkenthető a fülzúgás!

Így csökkenthető a fülzúgás!

fülcsengésfülzúgászeneterápia
0

Írta:

A kezelés alkalmazkodik a páciensek zenei ízléséhez a választott zenéből kiveszik az illető fülzúgási frenkvenciájával megegyező frekvenciájú hangokat, a módosított zenét használják az egyébként élvezetes terápiára. Miután egy évig hallgatták az így előállított muzsikát, a páciensek arról számoltak be, hogy halkult a zúgás és a csengés fülükben. A különbség jelentős volt azokkal szemben, akik placebó, […]

A kezelés alkalmazkodik a páciensek zenei ízléséhez a választott zenéből kiveszik az illető fülzúgási frenkvenciájával megegyező frekvenciájú hangokat, a módosított zenét használják az egyébként élvezetes terápiára.

Miután egy évig hallgatták az így előállított muzsikát, a páciensek arról számoltak be, hogy halkult a zúgás és a csengés fülükben. A különbség jelentős volt azokkal szemben, akik placebó, személyre szabás nélküli zenét kaptak – számoltak be róla az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányukban a szerzők.

A fülzúgás gyakori hallásprobléma a fejlett országokban, az életminőséget rontó hangos fülcsengés a teljes népesség 1-3 százalékát érinti a becslések szerint. Az Európai Unió egyik egészségügyi különbizottsága januárban hívta fel a figyelmet arra, hogy a fiatalok hallását veszélyezteti a hangos zenehallgatás. Jelzésük hatására az Európai Bizottság új irányelvében a személyi zenelejátszó eszközök biztonságosnak tekinthető hangerejének maximumát csökkentette.
  
A tanulmányt Christo Pantev vezetésével a münsteri Wilhelms Egyetem kutatói készítették. Elmondták, hogy a fülzúgás pontos oka nem ismert, ám az agy hangokat feldolgozó területe, a hallókéreg gyakran torz az érintetteknél.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X