Főoldal > EGÉSZSÉG > Új vírus – Kövesd nyomon, milyen roncsolást végez az újinfluenza!

Új vírus – Kövesd nyomon, milyen roncsolást végez az újinfluenza!

betegségegészségjárványtüdőúj vírus
0

Írta:

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek (NIH) munkatársai, valamint New York város vezető egészségügyi szakemberei 34 olyan embertől származó metszeteket vizsgáltak, akik H1N1-vírusfertőzés miatt haltak meg a járvány kitörése óta. A légcső és a főhörgők minden esetben gyulladásban voltak, időnként súlyosan károsodtak. Az esetek több mint felénél mélyebben, a kisebb hörgőkben is találtak károsodást, mintegy […]

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek (NIH) munkatársai, valamint New York város vezető egészségügyi szakemberei 34 olyan embertől származó metszeteket vizsgáltak, akik H1N1-vírusfertőzés miatt haltak meg a járvány kitörése óta.

A légcső és a főhörgők minden esetben gyulladásban voltak, időnként súlyosan károsodtak. Az esetek több mint felénél mélyebben, a kisebb hörgőkben is találtak károsodást, mintegy háromnegyedénél pedig a léghólyagocskák (az apró, vékony falú, levegővel kitöltött gömbök a tüdőben) is sérültek.

Jeffery Taubenberger víruskutató elmondta, hogy a légutak szöveteinek károsodása nagyon hasonlít az 1918-as és 1957-es járványok idején terjedő influenzavírusok pusztításához, eltér azonban a szezonális influenzavírus okozta károktól, amelyek nem érintik a tüdőt ilyen mélységben.
 
A kockázati tényezők között újdonság a jelentős túlsúly: a mostani tanulmányban vizsgált halálesetek 72 százalékában elhízott volt az áldozat. “Nem tisztázott, mi az összefüggés az elhízás és az influenza között” – mondta Taubenberger.

A tanulmány az Archives of Pathology and Laboratory Medicine című szakmai folyóiratban jelent meg.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X