Főoldal > EGÉSZSÉG > Stresszoldó hatású, ha beolvasol a főnöknek!

Stresszoldó hatású, ha beolvasol a főnöknek!

főnökpszichológiastresszoldás
0

Írta:

Egy brit kutatás szerint ugyanis stresszoldó hatása van, sőt betegségek kialakulását is megakadályozhatja, ha az alkalmazottak gyakorta megmondják véleményüket a felettesüknek. A visszajelzések a menedzserek hasznára is válhatnak, azok alapján ugyanis javíthatnak a vállalat vezetési gyakorlatán – derült ki a Brit Pszichológiai Társaság Brightonban rendezett konferenciáján bemutatott tanulmányból. A kutatók 150 menedzsert vizsgáltak. Az egyik […]

Egy brit kutatás szerint ugyanis stresszoldó hatása van, sőt betegségek kialakulását is megakadályozhatja, ha az alkalmazottak gyakorta megmondják véleményüket a felettesüknek. A visszajelzések a menedzserek hasznára is válhatnak, azok alapján ugyanis javíthatnak a vállalat vezetési gyakorlatán – derült ki a Brit Pszichológiai Társaság Brightonban rendezett konferenciáján bemutatott tanulmányból.

A kutatók 150 menedzsert vizsgáltak. Az egyik csoport tagjai rendszeres visszajelzéseket kaptak vezetői képességeikről a mintegy 500 alkalmazott részéről, a másik csoporthoz tartozók nem. Azok a főnökök, akiket szembesítettek munkájukkal, hajlamosnak mutatkoztak többet tenni az irányítás színvonalának növelésére – szűrték le a kutatók. Ezen kívül az alkalmazottaknak is jót tett, hogy elmondhatták kritikai észrevételeiket. 

A kutatást vezető Emma Donaldson-Feilder a konferencián hangsúlyozta, hogy a stressz következményei a legkülönbözőbb formákban megnyilvánulhatnak: vannak pszichés (depresszió, szorongások) és testi tünetei (magas vérnyomás). A stressz miatt az alkalmazottak gyakran kerülik is munkahelyüket, ami aztán további nyomást gyakorol a bent maradottakra. 

A kutatók ezért azt tanácsolják, hogy a vezetők rendszeresen igényeljék az alkalmazottak visszajelzéseit. Jelenleg egy olyan űrlap megalkotásán dolgoznak, amelyeken a beosztottak értékelhetik majd főnökeiket, sőt útmutatót is kifejlesztenek a menedzserek számára. Az anyag rövidesen rendelkezésre fog állni az interneten.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X