Főoldal > EGÉSZSÉG > Az alacsony intelligencia növeli a szívproblémák kockázatát

Az alacsony intelligencia növeli a szívproblémák kockázatát

alacsony intelligenciainfarktusszívkockázat
0

Írta:

A brit Orvosi Kutatási Tanács (MRC) által készített tanulmányból kiderül, hogy a szívbetegségek vezető kockázati tényezői: a dohányzás, az alacsony IQ és alacsony jövedelem, a magas vérnyomás, valamint a kevés mozgás. A vizsgálatban 1145, a húsz évig tartó követés kezdetekor 55 év körüli férfi és nő adatait elemezték. Mint David Batty kutatásvezető elmondta, néhány valószínűsíthető […]

A brit Orvosi Kutatási Tanács (MRC) által készített tanulmányból kiderül, hogy a szívbetegségek vezető kockázati tényezői: a dohányzás, az alacsony IQ és alacsony jövedelem, a magas vérnyomás, valamint a kevés mozgás.

A vizsgálatban 1145, a húsz évig tartó követés kezdetekor 55 év körüli férfi és nő adatait elemezték. Mint David Batty kutatásvezető elmondta, néhány valószínűsíthető mechanizmus megmagyarázhatja, miért növeli a szívbetegségek kockázatát az alacsony intelligenciahányados, köztük elsősorban az, miként viszonyul az egyén az “egészséges viselkedéshez”.

Azok, akik figyelmen kívül hagyják vagy nem értik meg a tanácsokat, melyek a dohányzás kockázatáról, a megfelelő étrend és a mozgás előnyeiről szólnak, valószínűbben vannak nagy kockázatnak kitéve – írták a tanulmány szerzői. 

A szakemberek arra következtetnek a vizsgálat eredményeiből, hogy a népegészségügyi kampányokban érdemes lenne az élet korai szakaszára összpontosítani, amikor befolyásolható az IQ és megbirkózhatnak a szociális esélyegyenlőtlenséggel. Ezzel egyidejűleg pedig a kockázati tényezőkről szóló “üzeneteket” is egyszerűsíteni kellene.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X