Főoldal > EGÉSZSÉG > C-vitamin: mennyi az elég?

C-vitamin: mennyi az elég?

betegségC-vitaminegészségimmunrendszer
0

Írta: and

Milyen út vezet a vacsorától a Nobel-díjig? A híres tudós, Szent-Györgyi Albert nem kedvelte a paprikát, amit felesége tálalt fel az esti menühöz. A zsebébe csúsztatta, és később felhasználta kísérleteihez. Ha jóízűen megeszi, talán soha nem lesz világhírű – és nem tőle tudjuk meg, miért létfontosságú a C-vitamin. Minden élet alapja A Föld élőlényeinek többsége […]

Milyen út vezet a vacsorától a Nobel-díjig? A híres tudós, Szent-Györgyi Albert nem kedvelte a paprikát, amit felesége tálalt fel az esti menühöz. A zsebébe csúsztatta, és később felhasználta kísérleteihez. Ha jóízűen megeszi, talán soha nem lesz világhírű – és nem tőle tudjuk meg, miért létfontosságú a C-vitamin.

Minden élet alapja

A Föld élőlényeinek többsége egészséges marad C-vitamin tartalmú táplálékok nélkül is. Néhányan azonban nem ilyen szerencsések. Ők azok, akiknek a szervezete nem képes magától előállítani ezt az anyagot: a pisztráng, a tengerimalac, a majom és mi, emberek. De miért olyan fontos, hogy rendszeresen hozzájussunk? Óvja sejtjeink egészségét, hiszen megköti a káros szabad gyököket, allergia esetén pedig mérsékli a kellemetlen tüneteket. Műtétek, sérülések után serkenti a sebgyógyulást, de akkor is hasznát veheted, ha fogmosáskor gyakran tapasztalsz ínyvérzést. Csontjaid épségéhez is hozzájárul, és elsőrendű érvédő: megelőzi a koleszterin lerakódását az érfalakon. A szépségért is sokat tesz: a kollagéntermelés ösztönzésével a C-vitamin rugalmasságot ad a bőrnek. Felszabadítja az ételekből nyert energiát, hatására megszűnik a fáradékonyság. Ha bőségesen ellátod szervezeted C-vitaminnal, aktívabb leszel az edzéseken.

0024124_1.jpg ()

A háziorvos: „Az egyéni igény a döntő”

A vitaminfogyasztás mértékéről szóló ajánlások időről időre változnak. Míg néhány évtizede a napi 60 mg-ot tartották megfelelőnek, ma gyakran hallani ennek a mennyiségnek a sokszorosáról. Nézzük, mit tanácsol dr. Farkas Rita családorvos a hozzá fordulóknak. „A C-vitamin vízben oldódó anyag, így rendszeres pótlásáról naponta kell gondoskodnunk. Aki odafigyel a táplálkozására, és friss nyersanyagokból készíti ételeit, tavasztól őszig nincs szüksége mesterséges készítményre. A téli, fertőzésveszélyes időszakban azonban azt javaslom, hogy két-három naponta egy-egy 500 mg-os tablettával egészítse ki étrendjét. Más a helyzet, ha különösen szennyezett levegőjű helyen élő, rendszertelenül étkező emberről van szó: neki egész évben ellensúlyoznia kell az ártalmakat, naponta 100 mg többlettel.”
Hasznos-e a nagyobb dózis, vagy csupán a pénztárcánk lesz könnyebb tőle? A doktornő óv a számolatlanul lenyelt drazséktól.
„Sokan abban a reményben vásárolják és fogyasztják a hatalmas vitaminadagokat, hogy így semmilyen betegség nem fenyegeti majd őket. Ez azonban önmagában nem biztosíték. Vírusfertőzés esetén valóban lökést ad az immunrendszernek egy nagyobb dózis C-vitamin, hatására csökkennek a tünetek, gyorsabb lesz a gyógyulás. Ekkor naponta egy 1000 mg-os tablettát ajánlok betegeimnek. A vizsgálatok szerint ez az a küszöb, amely felett hosszas szedés esetén megnő a vesékben az oxalátkő-képződés veszélye. Gyakoribb hiba azonban, hogy sokan a minimális mennyiséget sem viszik be a szervezetükbe. Bár a súlyos skorbut manapság már ismeretlen, nemegyszer tapasztalom betegeimnél a C-vitamin hiányának tüneteit. Ha fáradékonyságra, visszatérő orr- vagy fogínyvérzésre panaszkodnak, gyakran ennek a vitaminnak a pótlása jelent megoldást. Életkor, életmód, évszakok – mindezek befolyásolják egészségünket és erőnlétünket. Általános szabályok helyett mindenkinek személyéhez illeszkedve ajánlom a vitaminbevitel mennyiségét. Főként zöldségek, gyümölcsök formájában, a tabletták csak ezután jöhetnek!”

A természetgyógyász: „Lépéselőnyben a betegséggel szemben”

Dr. Timár Zsuzsanna orvos-természetgyógyász szerint megfelelő mennyiségű vitaminfogyasztással nagy lépést tehetünk immunrendszerünk erősítéséért.
„Bár minden problémára nem jelent megoldást a C-vitamin, ha nincs belőle elég, akkor semmi mással nem pótolható. Én úgy vélem, természetes terápiákkal, megfelelő étrenddel és táplálék-kiegészítők fogyasztásával közelebb kerülhetünk az áhított célhoz: egészségünk helyreállításához, megtartásához. A legújabb kutatások szerint napi 400-1000 mg C-vitamin bevitel jelentősen hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, a civilizációs betegségek – daganatok, szív- érrendszeri problémák, allergia – elleni védelemhez. Ez a mennyiség hosszú távon is biztonságos, az ellenérvek nem bizonyítottak, sőt, ha ágynak dönt bennünket a vírus, ennek a dupláját is bátran fogyaszthatjuk. Mivel ilyen mennyiséget pusztán táplálkozással nehéz lenne a szervezetbe juttatni, a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás mellett joggal kapnak helyet a polcon a táplálék-kiegészítő készítmények. Egyetértek Szent-Györgyi Albert gondolatával: a vitamin olyan anyag, amely akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg. A C-vitamin gyorsan kiürül a szervezetből, de az optimális védelemhez állandó vitaminszint szükséges – magyarázza a doktornő. – A nyújtott felszívódású készítmények erről gondoskodnak. Segíti a hasznosulást, ha természetes anyagokból, például csipkebogyóból kivont kiegészítőt fogyasztunk.”

A témáról bővebben a Wellness magazin februári számában olvashatsz!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X