Főoldal > EGÉSZSÉG > Tavaszi nagytakarítás a párkapcsolatban

Tavaszi nagytakarítás a párkapcsolatban

férfipárkapcsolatszerelem
0

Írta: and

Eljött hát a tavaszi nagytakarítás ideje a kapcsolatotokban is. A kölcsönösen ki nem mondott gondoktól itt az ideje megszabadulni. A sértettség ugyanis kommunikációs akadályt teremt, mely mérgezi a kapcsolat légkörét – így az érzelmek sem tudnak szabadon áramlani. Szabaduljatok meg a feszültségtől! A gyógyító, tisztázó beszélgetést a régi idők pszichológusai egyfajta „kéménysöpréshez” hasonlították. Az egyházak […]

Eljött hát a tavaszi nagytakarítás ideje a kapcsolatotokban is. A kölcsönösen ki nem mondott gondoktól itt az ideje megszabadulni. A sértettség ugyanis kommunikációs akadályt teremt, mely mérgezi a kapcsolat légkörét – így az érzelmek sem tudnak szabadon áramlani.

Szabaduljatok meg a feszültségtől!

A gyógyító, tisztázó beszélgetést a régi idők pszichológusai egyfajta „kéménysöpréshez” hasonlították. Az egyházak is ismerik a „házas hétvégék” fogalmát, ami egyfajta lelkigyakorlat a párok számára sok beszélgetéssel, elmélyült önmagukba tekintéssel, egymásra figyeléssel. Ezek a tisztázó beszélgetések megóvnak attól, hogy a kölcsönösen hordozott, ki nem mondott düh és csalódottság öntudatlanul egyfajta egymás iránti bosszúvágy formájában jelenjen meg. Ilyenkor ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy az egymás iránti negatív érzések a pár életében bármilyen váratlan időpontban felszínre törjenek. Így aztán nem lehet kiszámítható, biztonságos kapcsolatban élni – bár mindenki erre vágyna.

Érzelmi nagytakarítás, de hogyan?

Legjobb ha néhány zavartalan órára – ideális esetben akár fél napra – elvonultok zavartalanul. A számítógépet, mobiltelefont hagyjátok otthon és a TV-t se kapcsoljátok be. Így jut idő a megbeszélésre, tisztázásra, feloldásra, szenvedélyre. Lehet, hogy arra gondolsz, ha végre kettesben lehetsz a kedveseddel, nem vagy hajlandó a „múlt sérelmein rágódni”. Mégis hidd el, tapasztalatok bizonyítják, hogy az ilyen tisztázó beszélgetések során a konfliktusok kezelhetővé válnak, végül pozitív érzések kerülnek felszínre és szenvedéllyel telik meg a légkör. A párterapeuta szakértők és lifecoach-ok szerint a következő kérdéseket célszerű végiggondolnotok és akár írásban is rögzítenetek.

Azért vagyok veled, mert…
Megsértetted az érzéseimet, amikor…
Dühös voltam akkor, amikor…
Megsértődtem, mert…
Bosszút akartam állni, mert…
Utáltalak, amikor…
Te mindig…
Te soha…
Nem tudom megbocsátani, hogy…
Nem fogadtam el az ötletedet, mert…
Szeretném hinni, hogy….
Szeretlek, mert…

0024543_1.jpg ()


Tanulj meg beszélgetni

A cél, hogy vádaskodás és kritika nélkül megfogalmazzátok érzéseiteket. Kedvesed nem sértődhet meg attól, ha őszintén beszélsz vele kapcsolatos rossz érzéseidről, hiszen ez nem azt jelenti, hogy az érzelmek kihűltek, hanem egyszerűen azt, hogy gondjaitok vannak egymás bizonyos viselkedésével. A beszélgetés szabályai közé tartozik egymás kritika nélküli meghallgatása. Tehát először az egyik fél beszél, a másik végighallgatja, majd félbeszakítás nélkül joga van válaszolni. Majd újra indul a kör. Egészen addig tartanak a beszélgetés tisztázó szakaszai, míg valamennyi kérdés végére pont nem kerül. Érezni fogjátok, az érzelmi megkönnyebbülést, megnyugvást, a szenvedély fellángolását.

Végül a következő feloldó mondatokat célszerű megfogalmazni:

Teljes szívemből megbocsátok neked, mert…
Nagyra értékelem…
Hálás vagyok…
Azt akarom, hogy…
Tudomásul veszem, hogy…
Elfogadom, hogy…
Büszke vagyok rád, mert
Kényeztetlek, mert…
Veled akarok lenni, mert…
Szeretlek, azért….
Hatsz rám, amikor
Felizgatsz azzal, ahogy…

A beszélgetést végül megkoronázhatjátok bármilyen, kellemes, közös tevékenységgel. Ez azért lesz könnyű, mert az ilyen és ehhez hasonló tisztázó beszélgetések hatásaként mindketten felfrissültök és felforrósodnak egymás iránt az érzések.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X