Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 könnyű, epres finomság

3 könnyű, epres finomság

0

Írta:

Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló. Megszabadít az elhalt hámsejtektől, napozás után hűsíti a bőrt, valamint véd az ultraibolya sugárzástól. Mivel most kezdődik ennek az illatos gyümölcsnek a szezonja, időben megtudhatsz mindent a lelket is melengető földieperről. Azon kívül, hogy szépít, méregtelenít, fiatalít és fogyaszt, kiváló az emésztési panaszok kezelésére, vesebántalmak […]

Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló. Megszabadít az elhalt hámsejtektől, napozás után hűsíti a bőrt, valamint véd az ultraibolya sugárzástól. Mivel most kezdődik ennek az illatos gyümölcsnek a szezonja, időben megtudhatsz mindent a lelket is melengető földieperről.

Azon kívül, hogy szépít, méregtelenít, fiatalít és fogyaszt, kiváló az emésztési panaszok kezelésére, vesebántalmak esetén, a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására, tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén, a pattanásos bőr kezelésére, valamint csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, és az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is.

„A földieper az első tavaszi gyümölcsök egyike. Aki eperkúrába kezd, annak tudnia kell, hogy a sóoldó hatása eléggé intenzív, ezért előfordulhat, hogy fogyasztása során kiütések jelentkezhetnek a bőrön. Ha a tisztító folyamatok elérték hatásukat, és a szervezetünkből kiürültek a méreganyagok, a kiütések maguktól elmúlnak” – mondta Dr. Borbényi Erika.

Ha nyersen fogyasztod…

…csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg, mert ha vizesen teszed a hűtőbe, hamar erjedésnek indul. Természetesen csak akkor lesz társad a fogyókúrában, ha cukor nélkül fogyasztod. A friss, zamatos földieperből például kitűnő koktélt készíthetsz: mivel az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű almalével, tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani. Az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.

Sülve-főve

Az eperből készített leveseknek és finomságoknak kimeríthetetlen tárháza van, és elkészítésüknek csak a fantázia szabhat határt. De hogy ezzel se legyen probléma, néhány rövid ötletadó recepttel kedveskedünk neked!

Zabpelyhes epersaláta

Hozzávalók: 15 dkg eper, 2 evőkanál zabpehely, fahéj, 3 evőkanál natúr joghurt, vanília rúd

Elkészítés: A joghurthoz add hozzá a fahéjat, a zabpelyhet és a vaníliát. Hagyd állni addig, amíg a zabpehely megpuhul, majd add hozzá a megmosott, felaprított epret. Ha édesíteni szeretnéd, használhatsz egy kiskanál mézet.

Epres müzli

Hozzávalók: 30 dkg eper, 14 dkg müzli keverék, 5 dkg méz, 2,5 dl tejföl, egy citrom leve, 2,5 dl sovány tej, 6 dkg dió, pisztácia

Elkészítés: A tejfölt keverd ki a sovány tejjel, a mézzel és a citromlével. Add hozzá a müzlit és ízlés szerint hígítsd tejjel, majd hagyd állni 20 percig. A félbevágott epret tedd bele a müzlibe, majd az egészet hintsd meg pisztáciával.

Hideg eperleves

Hozzávalók: 2 dl tejszín, 50 dkg eper, 5 dl tej, méz

Elkészítés: Az epret mosd meg és szeleteld fel. Az egyik feléhez add hozzá a tejet és turmixold össze, adj hozzá annyi tejszínt, hogy sűrű legyen, majd tedd bele a maradék epret és jól hűtsd le. Ha szükséges, mézzel édesítheted.

Forrás: Napsugár Életház


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X