Főoldal > EGÉSZSÉG > Természetes tippek felfázás ellen

Természetes tippek felfázás ellen

0

Írta: and

Kezdjük rögtön a legalapvetőbb tévhit eloszlatásával. „A felfázást korántsem csak a hideg okozhatja, valójában bakteriális fertőzésről van szó – mondja dr. Bán Marianna holisztikus orvos. – Azonban az igaz, hogy a hideg idő növelheti a kialakulás kockázatát, hiszen amikor egy kevésbé védett testfelület kihűl, ott csökken a véráramlás, és ezért az a terület sérülékenyebb lesz. […]

Kezdjük rögtön a legalapvetőbb tévhit eloszlatásával. „A felfázást korántsem csak a hideg okozhatja, valójában bakteriális fertőzésről van szó – mondja dr. Bán Marianna holisztikus orvos. – Azonban az igaz, hogy a hideg idő növelheti a kialakulás kockázatát, hiszen amikor egy kevésbé védett testfelület kihűl, ott csökken a véráramlás, és ezért az a terület sérülékenyebb lesz. Ha nem figyelsz és hidegnek teszed ki a derekad és az alhasad, könnyen jöhet a görcsös fájdalom, a gyakori, fájdalmas vizeletürítés és a csípős, szagos, esetleg véres vizelet.”

Miért épp mi?

A húgyúti panaszok jóval gyakrabban sújtják a nőket, mint a férfiakat. Dr. Bán Marianna szerint ennek egyik oka, hogy a nők húgycsöve rövidebb, mint a férfiaké, így a kórokozók könnyebben feljutnak rajta. A húgycső nyílása ráadásul közel esik a végbélnyíláshoz, így elég egy-két higiéniai baki, és máris kész a fertőzés. „Az immunrendszer és az alhasi tájék egyik fő energiaközpontja a két vese – folytatja a szakértő. – A kínai medicina vese-csíként emlegeti az itt tárolódó energiát, amely képes csökkenteni a szervezetet érő stresszhatásokat – világítja meg a háttérben rejtőző okokat dr. Bán Marianna. – Nagyobb eséllyel számíthat visszatérő panaszokra az, akinek gyengébb az érzelmi tűrőképessége, rosszul kezeli a stresszt, nehezen viseli a változásokat vagy a félelem és az elégedetlenség irányítja az életét.”

Előzd meg a problémát!

Szakértőnk számos ötletet kínál a megelőzésre:

  • Mivel a vesék központi szerepet játszanak az egészséges energiarendszer fenntartásában, a legfontosabb, hogy elegendő mennyiségű (napi 1,5-2 liter) és jó minőségű folyadékot fogyassz. Ez átmossa a húgyhólyagot, ami megnehezíti a baktériumok megtelepedését.
  • Legalább ilyen fontos, hogy amint érzed, hogy menned kell, lehetőleg azonnal menj el vécére. A pangó vizeletben ugyanis könnyebben elszaporodnak a kórokozók.
  • Öltözz rétegesen és ne hagyd fedetlenül a derekad.
  • Természetes anyagból készült fehérneműt viselj.
  • Az uszodában vagy a strandon ne légy sokáig vizes fürdőruhában.

És ha már baj van

Ha már kitörtek rajtad a kellemetlen tünetek, szelíd gyógymódokkal is kezelheted őket.

  • Enyhe panaszok esetén (kisebb fájdalom, gyakori vizelési inger) a meleg, tengeri sós ülőfürdő hatékony lehet. Engedj annyi vizet a kádba, hogy ha beleülsz, érjen legalább a derekadig, és tegyél bele 0,5-1 kiló tengeri sót. Üldögélj 10-15 percet a 37-38 fokos vízben.
  • Cickafarkból, kamillából vagy rozmaringból készült forrázatot is tehetsz a fürdővízbe. (Néhány evőkanálnyi gyógynövényt forrázz le 1,5 liter vízzel.)
  • A cickafarkból teát is készíthetsz, amelyet néhány napig kúraszerűen ihatsz.
  • Keverj el pár csepp rózsa vagy levendula illóolajat egy evőkanálnyi mézben vagy tejszínben és add a fürdővízhez.

A témáról bővebben a Wellness magazin júniusi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X