Főoldal > EGÉSZSÉG > Lendülj támadásba a kullancsok ellen!

Lendülj támadásba a kullancsok ellen!

0

Írta:

Ragadozó-harapó A kullancs veszélyes rovar, hiszen minden hetedik Lyme-kórt, illetve minden századik agyvelő- és agyhártyagyulladást okozhat. A kullancs a számára izgató testrészt elérve szúrószívó szájszervét ferdén a célpontra támasztja, majd nyálmirigyeiből hámoldó, érzéstelenítő és alvadást gátló nyálat köp, a felső állkapcsát beszúrja bőrödbe. A kullancs terjesztette betegségek súlyos kimenetelűek is lehetnek, ezért fontos, hogy kiemelt […]

Ragadozó-harapó

A kullancs veszélyes rovar, hiszen minden hetedik Lyme-kórt, illetve minden századik agyvelő- és agyhártyagyulladást okozhat. A kullancs a számára izgató testrészt elérve szúrószívó szájszervét ferdén a célpontra támasztja, majd nyálmirigyeiből hámoldó, érzéstelenítő és alvadást gátló nyálat köp, a felső állkapcsát beszúrja bőrödbe.

A kullancs terjesztette betegségek súlyos kimenetelűek is lehetnek, ezért fontos, hogy kiemelt hangsúlyt fektess a megelőzésre!

Cosmo-tipp: kullancseltávolító-kanál (1250 Ft), Sunfleur Uff kullancsriasztó spray (1180 Ft), Fenistil gél (925 Ft).

 

Védekezz ellene!

Nem minden kullancs fertőző, de jobban jársz, ha háziorvosodtól kérsz védőoltást, különösen a vírusos agyvelőgyulladás vagy a Lyme-kór veszélyének elkerülése végett. Természetjárás után mindig vizsgáld meg magad alaposan, tetőtől-talpig, erősen koncentrálva a lágyrészekre, testhajlatokra, ahol melegebb a hőmérséklet. Ha felfedezed magadban a szörnyeteget, minél hamarabb távolítsd el.  Felejtsd el a régi praktikákat – olaj, vietnami kenőcs, alkohol – mert ha ezekből a kullancsra csepegtetsz, oxigénhiányos lesz az állat, s még több vírust juttat a szervezetedbe.

Ha makacsul ragaszkodik hozzád, használj speciális csipeszt, és közvetlenül a bőrfelszínen fogva távolítsd el. Ne krémezd, ne nyomd, ne fogd meg potrohát, mert visszajuthatnak a fertőzött testnedvek. Ha nincs kéznél csipesz, akkor a hüvelyk és a középső ujjaddal fogd meg a grabancát, lehetőleg egészen elöl, ha mégis bennmarad a feje, nem baj, úgyis kilöki a szervezeted hamar! A „műtét” végén használj antihisztamin tartalmú krémet, hűsítő gélt vagy Betadine-t, hogy enyhítsd a viszketést és a duzzadást.

A kiszedett állat testét küldd el kivizsgálásra, és legyen a fürdőszobádban kullancsvizsgáló csomag is, melyben minden információt megtalálsz, ha baj van! Ha néhány hét elteltével kör alakú, vörös pírt látnál a csípés helyén, és influenzaszerű tüneteid lennének, sürgősen fordulj orvoshoz. Korai stádiumban a fertőzés antibiotikummal gyógyítható.

Cosmo-tipp: Zecken Zange-Doskar kullancscsipesz (1313 Ft – www.netbio.hu), Nemumond bio roll on (1075 Ft), Biofontana szúnyog és kullancs elleni krém (1250 Ft).

 

Vedd fel a kesztyűt!

Ma már rengeteg készítmény kapható a kullancsok ellen, kellemes aromájúak, finom állagúak, ezért nem leszel tőlük sem rossz illatú, sem ragacsos. A nyári szezonban különösen fontos a prevenció. A kullancs jobban szereti a puha textileket, ezért ha erdőbe mész, viselj farmert, a hajadat fogd össze és rejtsd sapka alá, így minimálisra csökkentheted a támadási felületet.

A szabadon maradt testrészeket kend be kullancscsípés elleni krémmel, mellyel 6-8 órán át keresztül is távol tarthatod őket. Bárhol, bármikor kirándulsz, légy felkészült vele szemben!

Cosmo-tipp: Aromax Moszkitó stift (930 Ft), Bio Bio Baby testspray rovarok ellen (2900 Ft), GalaktivBio kullancsriasztó spray (1380 Ft).


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X