Főoldal > EGÉSZSÉG > Nyári nyavalya: a hasmenés

Nyári nyavalya: a hasmenés

0

Írta:

A stressz is okozhat hasmenést A gyakori székelési ingernek – amellyel együtt jár a széklet állagának, színének változása is – számtalan egyértelmű és kevésbé kézenfekvő oka lehet. Az előbbiek közé tartozik: – Vírus- vagy baktérium okozta gyomor- vagy bélfertőzések – Ételmérgezések – Hashajtók túlzott fogyasztása – Emésztési és felszívódási zavarok – Egyes betegségek, amelyek leginkább […]

A stressz is okozhat hasmenést

A gyakori székelési ingernek – amellyel együtt jár a széklet állagának, színének változása is – számtalan egyértelmű és kevésbé kézenfekvő oka lehet. Az előbbiek közé tartozik:

– Vírus- vagy baktérium okozta gyomor- vagy bélfertőzések

– Ételmérgezések

– Hashajtók túlzott fogyasztása

– Emésztési és felszívódási zavarok

– Egyes betegségek, amelyek leginkább a vékony- és a vastagbelet, vagy a májat, illetve a hasnyálmirigyet érintik.

Ugyanakkor kevésbé köztudott, de egyes gyógyszereknek is lehet ilyen mellékhatása, például antibiotikumoknak, vízhajtóknak. A szorbittartalmú (diabetikus) élelmiszerek, illetve az alkohol gyakori fogyasztása is okozhat hasmenést. Nyáron sűrűn ránk törhet a kellemetlen panasz utazás közben, és nem csak az egyes külföldi országok higiéniás viszonyaiból adódóan, de az utazással együtt járó stressz miatt is. Ugyanezt tapasztalhatják a vizsgázók, felvételizők szintén a szorongás, a feszült idegállapot eredményeként.

 

Teendők egyszerű hasmenés esetén

Egy egyszerű gyomorrontás esetén a diétás szempontok betartásával néhány nap alatt tünetmentesekké válhatunk:

– Hagyjuk, hogy a kóros béltartalom kiürüljön.

– Ne terheljük a szervezetet tartalmasabb étkezésekkel, csökkentsük a bél munkáját.

– A legfontosabb, hogy folyamatosan pótoljuk a szervezet folyadék- és elektrolit veszteségét. A diéta ajánlatos, de szomjazni nem szabad.

 

Mit igyunk, mit együnk?

A gyógyszertárakban kaphatók hasmenés esetére ajánlott elektrolit-készítmények, de kitűnően megfelel a cukros tea, az ásványvíz, a limonádé, de szóba jöhet a megfőzött sárgarépa, fehérrépa leszűrt, megsózott vize. Hasmenés esetén a rostos levek kerülendők.

Nem szabad szigorúan koplalni, inkább kevés diétás ételt érdemes fogyasztani. Falatozhatunk főtt burgonyát, rizst, sárgarépát, banánt, ropit, sós kekszet, de később ezt bővíthetjük zöldség- vagy húslevessel, köménymagos rántott levessel, főtt csirkehússal. Édesség helyett inkább enyhe sózást alkalmazzunk. A jól megmosott almát reszeljük le, pektintartalmának gyulladást csökkentő hatása van és segít kiüríteni a szervezetből a toxikus anyagokat.

Néhány napig kerüljük a túl zsíros, fűszeres ételeket, és ne próbálkozzunk tejjel, tejtermékkel. A tünetek múlása után egy hétig még ajánlatos elkerülni az apró magvas gyümölcsöket, a füstölt húsokat, a tejfölt, a tejszínt, az erős rostos főzelékeket – mindez megkönnyíti a szervezet regenerálódását.

A hasmenés megelőzésében, de főleg utána próbálkozhatunk gyógyszertárban kapható probiotikumokkal, ez ügyben előzetesen kérjük ki a kezelőorvos tanácsát. Ezek a készítmények hasznosan lehetnek antibiotikus kezelés alatt és azt követően is.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a makacs hasmenés két napnál tovább tart, és más tünetek is jelentkeznek, mint például hőemelkedés, láz, gyomorfájdalmak, fejfájás, hidegrázás, mindenképpen keressük fel az orvost, hogy minél előbb kiderülhessen a háttérben álló ok. Gyermekeknél azonban nem szabad napokig várni. Addig nincs komolyabb baj, amíg a gyerek éber, szomjas, a nyálkahártyája nedves, és a vizeletmennyisége normális, ilyenkor a leghangsúlyosabb a folyadék- és sópótlás. Fontos tudni, hogy náluk a koplaltatás káros, és a hasfogók használata sem tanácsos. A gyerekeknél – csakúgy, mint az időseknél – a legnagyobb veszély a kiszáradásban rejlik. Amennyiben a gyerek a hasmenés alatt aluszékony, száraz a nyálkahártyája, alig van vizelete, a szeme beesett, és nem tudjuk a folyadékot pótolni, azonnal forduljunk orvoshoz.

 

Ha idegenben ér a baj

Amennyiben külföldön vagyunk, és tudjuk, hogy a csapvíz nem iható, tartsuk be az alapvető higiéniás szabályokat:

– Fogyasszunk palackozott vizet, még fogmosáshoz is.

– Ne kérjünk jégkockát.

– Hámozható gyümölcsöt együnk.

– Vegyük figyelembe, hogy a saláták megmosásakor is kerülhet fertőzés a zöldségre.

– Legyen nálunk hasmenés esetén alkalmazható gyógyszer.

 

Forrás: www.allergiaközpont.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X