Főoldal > EGÉSZSÉG > Tiszta vizet a pohárba!

Tiszta vizet a pohárba!

0

Írta: and

Nincs olyan fontos, az élethez szükséges szervünk, amely nagy részét ne víz alkotná. A szív 77, a vér 86, az agy 78 százalékát teszi ki víz. Nem véletlenül lehet hallani, hogy szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez szükség van napi legalább 2,5-3 liter folyadékra. Amennyiben szervezetünktől ezt megvonjuk, súlyos egészségkárosodástól, betegségektől is tarthatunk. Fejfájást, ízületi, emésztőrendszeri fájdalmat, a […]

Nincs olyan fontos, az élethez szükséges szervünk, amely nagy részét ne víz alkotná. A szív 77, a vér 86, az agy 78 százalékát teszi ki víz. Nem véletlenül lehet hallani, hogy szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez szükség van napi legalább 2,5-3 liter folyadékra. Amennyiben szervezetünktől ezt megvonjuk, súlyos egészségkárosodástól, betegségektől is tarthatunk. Fejfájást, ízületi, emésztőrendszeri fájdalmat, a vér besűrűsödését is okozhatja a dehidratáltság. Ne feledd, szilárd tápanyag nélkül hónapokig is kibírja az ember, folyadék nélkül viszont csak néhány napig!

 

A jövő aranya

Aggasztóak az adatok: az ENSZ szerint 2050-re a Föld lakosságának fele vízhiányos területen él majd, 2025-ben pedig már Dél-Európában is szembesülnek ezzel a problémával. De Jemenben például már most is súlyos betegségeket okoz a nem megfelelő mennyiségű ivóvíz, tömegesen alakul ki tizenéveseknél például vesekő a vízhiány következtében. A kutatók szerint a klímaváltozás miatt az eddig is nedves területeken még több csapadék esik, viszont a száraz területek lassan elsivatagosodnak. Néhány éven belül Spanyolországban, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában, Pakisztánban, Dél-Indiában, Észak-Kínában, az Egyesült Államok középső részén és Mexikóban súlyos következményekkel jár majd az édesvizek mennyiségének csökkenése. A víz húsz éven belül többet ér majd, mint az arany vagy az olaj, szélsőséges esetben akár fegyveres harcok is kialakulhatnak majd miatta. Igen, Indiában például már most halálbüntetés jár a vízlopásért.

 

Betegségeinket megisszuk

Louis Pasteur már a 19. század közepén azt állította: „Betegségeink 90 százalékát megisszuk!” Az UNICEF adatai szerint minden 15. másodpercben meghal egy gyermek a szennyezett víz miatt, a Föld 400 millió lakója pedig nem jut tiszta ivóvízhez. Korábban egyes magyar vizekben 800-féle különböző szennyeződést találtak, igaz, ezeknek csak egy része érte el az egészségügyi határérték mértékét. Míg egy parazita, egy vírus vagy baktérium jó esetben csupán hasmenést okoz, addig az ólom- vagy arzénszennyezettség agyi károsodáshoz, szív- és keringési rendellenességhez, rákos daganatokhoz, a vízben fellelhető növényvédőszer-maradványok pedig idegrendszeri problémákhoz vezethetnek. Nem beszélve az ivóvízbe került hormonális készítményekről, amelyek egyre több férfinál impotenciát okoznak, ugyanis ezek anti-androgénként működnek, vagyis gátolják a férfi nemi hormon termelését.

A folytatást megtalálod a legfrissebb Maxima magazinban!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X