Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 mítosz a helyes testtartásról és az egészségről

6 mítosz a helyes testtartásról és az egészségről

0

Írta: and

Amikor a helyes testtartásra gondolunk, az jut eszünkbe, hogy a vállunkat hátrahúzzuk, a fejünket felemeljük, és a hátunkat kiegyenesítsük. Az igazság az, hogy a helyes testtartás ennél sokkal több, elősegíti a légzést, fokozza az idegrendszeri működést, csökkenti a sérülések kockázatát, és így tovább. Álljon itt hat mítosz, ami a fejünkben él, de a testünk másképp […]

Amikor a helyes testtartásra gondolunk, az jut eszünkbe, hogy a vállunkat hátrahúzzuk, a fejünket felemeljük, és a hátunkat kiegyenesítsük.

Az igazság az, hogy a helyes testtartás ennél sokkal több, elősegíti a légzést, fokozza az idegrendszeri működést, csökkenti a sérülések kockázatát, és így tovább.

Álljon itt hat mítosz, ami a fejünkben él, de a testünk másképp gondolja:

testtartas2.jpg ()1. Húzd ki magad!

Erőltetni az egyenes testtartást csak tovább fokozza az izmok feszülését és a gerinc torzulását.

2. Fel a fejjel – ki a mellel!

A mellkas kifelé történő nyomása és a fej kissé hátrabillentése feszíti a hát izmait, és túlhúzza a nyaki és az ágyéki íveket.

3. A helyes testtartás mentális és fizikai erőfeszítést igényel

Ahogy egy új mozdulatforma megjelenik, az szokássá alakul, és egyre inkább ösztönössé, természetessé válik. Nem lesz szükséged odafigyelésre.

4. Túl késő már változtatni!

Soha sincs késő a testtartás fejlesztéséhez. A test rugalmas, és mozgásra termett, úgyhogy a legtöbb mozgásformát meg tudja tanulni. Tanulmányok szerint még a 80-as, 90-es éveikben járók is tudnak változtatni, amely nagyobb mobilitást, függetlenséget, életminőségjavulást visz az életükbe. Ha nem vagyunk hozzászokva az aktív életmódhoz, akkor fokozatosan kell a tesünket dolgoztatni. Habár az izmok erősítése elengedhetetlen a gerincoszlop stabilitásához, a pihenőnapokra mindenképpen szükség van. Ha túledzük izmainkat, az megnöveli a sérülések kockázatát, és cask távolabb kerülünk eredeti célunktól.

5. Lélegezz mélyeket!

A különböző mozgásformákhoz különböző légzés dukál. A mély (hasi) légzés csak akkor szükséges, ha megnövekedett az oxigén szükségleted, pl. futás során, vagy ha a légzésedet valamilyen oknál fogva kontrollálni kell, pl. fúvóshangszeren játszol.

6. A helyes testtartás a fittségből és az aktív életmódból ered

Az aktív életmód nem garantálja a helyes testtartást, sőt, ha valakinek nagyon rossz a tartása, könnyen lehet, hogy tovább ront rajta. A kettőt érdemes különválasztani. Ha a testtartásunkat szeretnénk javítani, forduljunk gyógytornászhoz, aki speciális gyakorlatokkal sportolásra kész állapotba tud minket hozni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X