Főoldal > EGÉSZSÉG > Csökkentsd a szívbetegségek kockázatát!

Csökkentsd a szívbetegségek kockázatát!

0

Írta: and

Manapság kevés olyan emberrel lehet találkozni, aki valamilyen formában ne lenne érintett a szív- és érrendszeri betegségekben. Akár egy családtagod, akár egy barátod, vagy éppen te magad is tartozhatsz a veszélyeztetett csoportba! Segítünk, hogyan zárhatod ki az életedből a világon – és persze Magyarországon is – a vezető halálokok közé tartozó betegségcsoportot. 1. Dobd el […]

Manapság kevés olyan emberrel lehet találkozni, aki valamilyen formában ne lenne érintett a szív- és érrendszeri betegségekben. Akár egy családtagod, akár egy barátod, vagy éppen te magad is tartozhatsz a veszélyeztetett csoportba! Segítünk, hogyan zárhatod ki az életedből a világon – és persze Magyarországon is – a vezető halálokok közé tartozó betegségcsoportot.

1. Dobd el a cigit! Most!

A dohányzás kimutathatóan a legnagyobb kockázati tényező a szívbetegségek kialakulásában. Elsősorban a nikotin, másodsorban pedig a mérgező vegyszerek miatt, amelyek a cigarettába kerülnek.

sziv2.jpg ()2. Gyalogolni, gyalogolni, gyalogolni!

Ha most még túl nagy kihívás lenne bármilyen komolyabb sport, az még nem jelenti, hogy ne mozoghatnál. Rázd meg magad, és indulj el. Bármerre. Szállj le két megállóval hamarabb a buszról, ne használd a liftet, lépcsőzz helyette, sétálj a barátaiddal. Felejtsd el a kerekeket, használd a lábad! Gondold át a napod, mikor merre jársz, és tervezd meg előre, mikor váltod ki a járműveket egy kis sétával. Ha társaság kell, mert egyedül nincs elég motivációd elindulni, keress gyalogló-, vagy nordic walking klubot.

3. Nyugodj meg!

Ez nem egyszerű, mert az ember persze mindenen stresszel, de ha csak azokon a dolgokon nem aggódsz, amelyekre úgysincs befolyásod, már nyertél! Rosszkedvű a főnök, késik a busz, esik az eső, kánikula van –  és még ezer dolog létezik, amit úgysem tudsz befolyásolni. Egyszerűen fogadd el, próbáld minimalizálni a károkat, de ne aggódj. Határidők, családi ünnep, nagybevásárlás? A kulcsszó időbeosztás és tervezés. Hacsak nem egyedül élsz, vonj be mindenkit a munkába. És ha valamelyik este nem kerül főtt vacsi az asztalra, akkor sem dől össze a világ!

4. Ne tarts zsírmentes diétát!

Bármilyen furcsán hangzik is, de a zsírmentes diéta többet árt, mint használ. A szervezet tartalékol, kalóriafelhasználást minimalizál, és ha vége a diétának, minden egyes zsírsejtet sokszorosan visszapótol. Helyette? A rossz zsírokat iktasd ki az étrendedből, felejtsd el a hidrogénezett zsírokat, és az abban készült ételeket. Fánk, sült krumpli – ég veled! Helyette fogyassz olyan élelmiszereket, amelyek egészséges zsírokat tartalmaznak: kókuszolaj, dió, lenmag, tofu és hal minden mennyiségben jöhet!
Ha fogyókúrázol, és megvonod magadtól a zsíros ételeket, arra figyelj, hogy valamennyi zsírt mindenképp fogyassz, mert a zsírban oldódó vitaminok egyébként nem szívódnak fel és hiánybetegség alakulhat ki. A kimaradt zsírokat pótolhatod halolaj, vagy omega-3 zsírsav formájában. Ilyenkor persze mindenkinek beugranak régi családi csukamájolajas történek, de szerencsére ezek ma már kapszula formájában is kaphatók.

5. Csínján bánj a szénhidráttal!

A sok segédanyagot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása, a túlzott finomított szénhidrátbevitel betegít. Csökkentsd a cukor és lisztmennyiséget. Ha tésztát eszel, legyen elég fél adag, és inkább pótold friss gyümölccsel, zöldséggel a másik felét.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X