Főoldal > EGÉSZSÉG > Úszd meg a nyarat betegségek nélkül!

Úszd meg a nyarat betegségek nélkül!

0

Írta: and

Mediterrán nyavalyák Nyaralás előtt gyűjts információkat és tanácsokat arról, hogy a kiválasztott célországnak milyen egészségügyi veszélyei lehetnek. Az elmúlt években itthon ezrek fertőződtek meg Hepatitis A és B vírussal, az elmúlt 2 évben pedig olyan járványok törtek ki, amely okai a felelőtlen utazók által behurcolt vírusok voltak. A statisztikai adatok szerint évente minden tízedik ember […]

Mediterrán nyavalyák

Nyaralás előtt gyűjts információkat és tanácsokat arról, hogy a kiválasztott célországnak milyen egészségügyi veszélyei lehetnek. Az elmúlt években itthon ezrek fertőződtek meg Hepatitis A és B vírussal, az elmúlt 2 évben pedig olyan járványok törtek ki, amely okai a felelőtlen utazók által behurcolt vírusok voltak. A statisztikai adatok szerint évente minden tízedik ember összeszed valamilyen fertőző betegséget, illetve minden tízezer turistából egy meghal ennek következtében.

A mediterrán országokban (Horvátország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Görögország) három veszélyes, de védőoltással jól kezelhető fertőző betegségre számíthatsz: Hepatitis A, Hepatitis B és a hastífusz. Az európai klíma változása hatással lesz olyan betegségek terjedésére is, mint a nyugat-nílusi láz, a chikungunya-láz vagy a dengue-láz. Sajnos a legkedveltebb tengerparti országokban egyre gyakoribbá válnak a rovarok és rágcsálók okozta fertőző betegségek, és olyan helyeken is megjelenhetnek, ahol eddig nem. A kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás előfordulása az elmúlt évtizedekben közel 400%-kal nőtt. A chikungunya-láz pedig Afrika és Ázsia trópusi területein volt gyakori, de már Európában is regisztráltak fertőzött betegeket, akik magas lázra és ízületi fájdalmakra panaszkodtak.

Kellemetlen hasmenés

Ugye, nem szeretnél egy csodás hajóutat kihagyni a szobában görnyedve? A kimutatások szerint az utazók 80%-a nem tudja ezt a kellemetlenséget elkerülni, és külföldi útjai során egyszer biztosan elkapja a csúnya hasmenést. E megbetegedés kórokozói szennyezett étel vagy ital útján jutnak a szervezetbe, veszélyesek lehetnek a nem megfelelően kezelt ételek (nyers, félig átsütött húsok, halak, tengeri állatok, zöldségek, gyümölcsök). A hasmenést gyakran kísérik fájdalmas hasi panaszok, puffadás, erős bélmozgás, hányinger, hányás, láz vagy fáradékonyság, ami általában egy hétig tart, de heveny változata akár 5 hétig is elhúzódhat.

A prevenció érdekében mindig tartsd be a higiéniai alapszabályokat! Kerüld a hidegtálakat és a tojással, majonézzel készült ételeket. A saláták között is kellő odafigyeléssel válogass, hisz levelei között könnyen megtelepednek a kórokozók. Gyümölcsből válassz lehúzható héjasat, hagyd ki a fagylaltot és a kólába se kérj jégkockát! Bármennyire is szereted a kagylót, vagy csigát, a biztonság érdekében jobb, ha megfelelően átsült vagy főzött ételt választasz! Mindig palackozott vizet igyál, és a fogmosáshoz se használj csapvizet!

Ha minden óvintézkedés ellenére elkaptad a vírust, inkább hagyd ki az aznapi kalandtúrát, igyál sokat, nehogy kiszáradj és fogyassz könnyű, diétás ételeket. Ne feküdj ki a napra, maradj addig árnyékban, míg nem enyhülnek a tünetek!

Védőoltással a nyugodt nyaralásért!

A Hepatitis A a mediterrán országok többségében a leggyakoribb fertőző betegség. Kórokozója leginkább mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti állatokból készült nyers vagy nem átfőzött tengeri ételekkel, szennyezett vízzel kerül be a szervezetbe. Gondoltad volna, hogy a Földközi-tenger kagylóinak majdnem 40%-a fertőzött ezzel a vírussal?

A Hepatitis B vírus az A-hoz hasonló tüneteket okoz, de sokkal veszélyesebb, mert az esetek 10%-ban krónikussá válik, és halálos kimenetelű májrákhoz vagy májzsugorhoz vezethet. A Hepatitis B szexuális úton, vér és testváladékok által terjed, de a fertőzés átvitelére alkalmas lehet egy karcolás, piercing, tetoválás, fogászati beavatkozás, illetve közvetíthetik különböző tárgyak is (borotva, fogkefe, körömvágó olló). Mivel ezekben az országokban eredendően magas a fertőzöttek aránya, előfordulhat, hogy a konyhai személyzet között is vannak a hepatitis vagy a hastífusz baktériumait hordozók, akik könnyen továbbadhatják a fertőzést neked.

Ne adj esélyt a veszélynek! Kérj védőoltást, és óvd magad 100%-ban! A megelőzésre szolgáló vakcinát kétszer adják be, utazás előtt két héttel. Ez a védettség 20 évre szól. A Hepatitis B elleni oltóanyagot pedig háromszor, melyek életed végéig megőrzik hatásukat. Ma már létezik a két vírus elleni kombinált védőoltás is, ám erről minimum hat héttel az indulás előtt gondoskodnod kell!

A hastífuszt okozó baktérium terjedése gyors és könnyű, évente, mintegy 22 millió embert fertőz meg, s közel 200 ezren bele is halnak. A hastífusz kórokozója a Salmonella typhi baktérium, ami lázzal, erős fájdalommal és hasmenéssel jár, illetve komoly szövődményekhez, akár a bélfal kilyukadásához vezethet. A hastífusz széklet útján, szennyezett ételekkel, italokkal, csapvízzel vagy beteg emberrel való közvetlen érintkezéssel terjedhet a véráramba jutva, de jó hír, hogy védekezhetsz ellene! Egyetlen adag vakcina 2 hét elteltével elégséges védelmet biztosít, és 3 évig megmarad.

WellnessCafe-tipp: www.oltokozpont.hu Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpont

Kis egészségügyi csomag

Ne bízd magad a véletlenre, állítsd össze saját patikádat! Pakolj be fertőtlenítő szereket (Neomagnol tabletta, Solutio Iodi Alcoholica), melyek segítségével te is előállíthatsz kórokozómentes ivóvizet vagy bátran ehetsz gyümölcsöt, ha ezzel mosod meg őket. A gyógyszertárakban kaphatóak sót, szőlőcukrot tartalmazó, vízben oldódó készítmények. Nem hagyhatod ki a csomagból a bőrsérülések ellen szolgáló szereket sem: fertőtlenítő, gézlap, ragtapasz, olló és csipesz, de lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasmenésre, hányásra szolgáló gyógyszereket is tegyél el. Mindenképp legyen a bőröndödben allergia elleni készítmény, kalcium pezsgőtabletta, Fenistil gél és fejfájás csillapító is.

Különösen ügyelj a fényvédő krém minőségére. Az égető tengerparti naphoz nincs hozzászokva a bőröd, ezért könnyen leéghet! Nyaralás előtt menj el szoláriumba, hogy legyen egy kis alapszíned, bőröd belső védelmére pedig szedj C, E, B vitamint, valamint szelént és cinket. Ezeket beviheted a szervezetedbe citrusfélék, avokádó, sárgarépa, barna rizs vagy teljes kiőrlésű gabonák formájában is. Szerezd be a megfelelő faktorszámú fényvédő krémet: ha bőröd hófehér, akkor 20-22-est, ha világos, 15-20-ast, ha sötétebb tónusú, akkor 10-15 faktorszámút, ha pedig kreol, válassz 5-7-es fényvédőszert!

WellnessCafe-tipp: Kawar Holt-tengeri napkrém F30 (1649 Ft), Australian Gold Skincare ajakápoló stift (1390 Ft), Juvamine vitamin napozó tabletta (2500 Ft)

A www.utazaselott.hu honlapon országokra és betegségekre is rákereshetsz. Indulás előtt legalább egy hónappal keress fel utazás-egészségügyi központokat (www.oek.hu) vagy a háziorvosodat. Konzultáljatok a lehetséges fertőzésveszélyekről és a szükséges védőoltásokról, hogy nyaralásod zűrmentes és felejthetetlen legyen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X