Főoldal > EGÉSZSÉG > Alakítsd környezettudatosan otthonodat!

Alakítsd környezettudatosan otthonodat!

0

Írta: and

Ha bekapcsolod a televíziót, vagy átlapozod az újságot, lépten-nyomon tisztítószerek, mosóporok, női betétek, finom illatszerek hirdetéseivel találkozol, akik csábító hívószavakkal árulják magukat, te pedig simán bedőlsz a „soha eddig nem tapasztalt” varázsnak. Vajon a lehetséges mellékhatásokról, környezeti ártalmakról a reklámok miért hallgatnak? Mit jelent az öko? Az ökológiai mosó- és tisztító szerek használata sajnos nem […]

Ha bekapcsolod a televíziót, vagy átlapozod az újságot, lépten-nyomon tisztítószerek, mosóporok, női betétek, finom illatszerek hirdetéseivel találkozol, akik csábító hívószavakkal árulják magukat, te pedig simán bedőlsz a „soha eddig nem tapasztalt” varázsnak. Vajon a lehetséges mellékhatásokról, környezeti ártalmakról a reklámok miért hallgatnak?

Mit jelent az öko?

Az ökológiai mosó- és tisztító szerek használata sajnos nem annyira elterjedt még az itthoni háztartásokban, fogyasztói igényünk e téren motiválatlanabb, mint a bioélelmiszerek esetén. Az ökotermékekkel szembeni alapkövetelmény, hogy legyenek mesterséges színezőanyagoktól, szintetikus illatanyagoktól, vegyi- és konzerváló anyagoktól, optikai fehérítőktől, szerves klórvegyületektől, szintetikus színező inhibitoroktól, valamint biocid hatóanyagoktól mentesek. A lágyító foszfátok, a problematikus lágyítók, vagy komplex kötésűek sem fordulhatnak elő, és szinte minden alapanyagnak növényi vagy ásványi forrásból kell származnia. Az aktív mosóanyagoknak pedig biológiailag optimális lebomló képességűeknek kell lenniük.

Ami bennük van, és amiről nem szólnak…

Tudtad, hogy a legtöbb tisztító savas vagy lúgos hatású, a belőlük felszabaduló gáz máj – és vesekárosító és beszippantva légzési vagy hosszútávon akár tüdőproblémáid is lehetnek? Sok tisztítószer mérgező fenolt, krezolt, formaldehidet tartalmaz, mely fejfájást, rosszullétet eredményezhet, az antibakteriális tusfürdők, fogkrémek használata pedig hosszútávon ellenálló baktériumtörzsek kialakulásához vezethet.

Figyelj a mosogató- és mosószerekre! Ezek összetevői olyan felületaktív anyagok (tenzidek), melyektől kirepedhet a kezed, károsodhatnak a bőrszövetek, és ha érzékeny vagy, allergiát, súlyosabb esetben ekcémát is okozhatnak. A tenzidek egy része még öblítés után az edényeken, evőeszközökön maradhat, ezért gyakorlatilag a vegyszer a szervezetedbe kerülhet.

Ugye, milyen egyszerű az ablakpucolás? Két spricc, törlés és máris ragyog az üveg. Ám a gyorsaságért cserébe ammóniát szippantasz be, mely gyakori belégzés esetén károsítja a tüdőt, a májat és a szívet!

A ruhák vakítanak, a gyártók ragyogó színekkel, maximális hatékonysággal reklámozzák a mosóporokat. Gondoltad volna, hogy az ezekben lévő fehérítők, foszfátok és szintetikus illatanyagok pusztítják az élővizet?

WellnessCafe tipp: bio folyékony szappan, Sonett (1440 Ft), környezetbarát tusfürdő, Ecover (2085 Ft), 100%-ban természetes alapú általános fertőtlenítő szer, Decosan (2450 Ft) (www.greencity.hu), intenzív bútorápoló, Auro (5512 Ft) (www.biofalva.hu).

shutterstock_54377869.jpg ()Takaríts természetesen!

Nem arról van szó, hogy dobj ki most mindent, de ha lehetőséged nyílik, miért ne állnál rá egy tudatosabb életszemléletre? A lakásodat, személyes életteredet úgy is tisztán tarthatod, ha környezetbarát módon vásárolsz, vagy egyszerű házi praktikákat vetsz be!

Az ecet olcsó fertőtlenítő, gyorsan és hatékonyan oldja a vízkövet, a zsírt. Hígítva akár mosogathatsz vele, a mosógép öblítő tartályába töltve vizet lágyít, színmegtartó funkciót tölt be.

A mellékhelyiséget, a WC-kagylót szódabikarbónával is fertőtlenítheted, ami tisztít és szagtalanít, de használhatsz citromsavat is a vízkő ellen.

Ugye, hallottál már a mosódióról, ami egy indiai fa ragacsos, enyhén ecetes szagú termése – ez a Szaponin -, ami természetes szappan és nem okoz allergiát sem. Tusoláshoz, hajmosáshoz, vagy ruhák tisztításához alkalmazhatod, 5 dió egy pamutzsákban kb. 4 mosáshoz elegendő, és az öblítőt is helyettesítheted vele, hisz a ruhák maguktól puhára száradnak a diónak köszönhetően. Nem utolsósorban a környezetkímélő mosással nem szennyezed, sőt véded földünk biológiai egyensúlyát!

2 dl olívaolajat keverj össze 20 ml citromlével, és meglátod, hogy fog csillogni az éjjeliszekrényen! Önmagában hajpakolásként is tökéletes, de a gyantázás maradványait leszedheted vele.

WellnessCafe tipp: mosódió héj, Bioenergie (600 Ft), öko mosogatógép regeneráló só, Sodasan (1680 Ft) (www.zoldello.hu), újrapapírból készült táska (225 Ft) (www.zoldbolt.hu).

Mellékhatások kilőve

Szerencsére itthon egyre többen fordulnak a természetes és környezetbarát gondolkodás felé. Ez gyártói oldalon elérte a klasszikus öko tisztítószerek helyett a speciális felhasználásúak kifejlesztését. Már számos helyen vásárolhatsz célirányos terméket, környezetbarát kivitelben: szappan- és tensidtartalommal, citromolajjal, tejsavval, alkohollal, valódi fenyőterpentinből vagy narancsolajból nyert terpénnel.

Az interneten is keresgélhetsz olyan termékekre, melyek veszélytelenek az egészségre és környezetre. Ezek foszfátmentesek, biológiailag lebomló, hipoallergén, nem mérgező, nem illékony, főként vizes bázisú termékek.

WellnessCafe tipp: Klar fürdőszoba biotisztító (1390 Ft), bio mosogatószer, AlmaWin (890 Ft), öko zsíroldó, NaturZone (715 Ft).

Bármit vásárolsz, légy tudatos és alaposan vizsgáld meg az összetevőket.  Védd környezeted, és keresd a természetes ökotermékeket, de arról se feledkezz meg, hogy a csomagolóanyagok, műanyagok újrahasznosítható papírból, vagy tiszta polietilénből készüljenek.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X