Főoldal > EGÉSZSÉG > Füstmentesítsd magad!

Füstmentesítsd magad!

0

Írta: and

Segítünk a leszokásban!

A dohányzás lassú öngyilkosság – halljuk gyakran, nem véletlenül. A világon körülbelül 1, 3 milliárdan szívják-fújják a füstöt nap mint nap, közülük pedig évente mintegy 5 millió ember veszti életét halálos szokása miatt. Ezzel a cigarettázás a második vezető halálok világszerte. Alattomos szenvedély, amely az szív- és érrendszeri betegségek egyharmadáért, a tüdőrákos betegségek 90 százalékáért és a krónikus légúti panaszok 85 százalékáért felelős. Kutatások bizonyítják, hogy a dohányzás egyéb rákos megbetegedésekre is hajlamosít, érszűkületet, látásromlást okoz, gyengíti az immunrendszert és rontja a memóriát.

„A nők különösen veszélyeztetettek, hiszen például a dohányzás és a fogamzásgátló tabletta szedése együtt huszonötszörösére emelheti a szívroham kockázatát. Ennek oka, hogy mindkettő fokozza a kóros vérrögképződést a szervezetben” – mondja dr. Szalai Zsuzsanna tüdőgyógyász, allergológus szakorvos.

Testi -lelki függőség

A dohányzás annyira erős pszichés, fizikai és szociális függésbe taszítja az embert, hogy lemondani róla csak nagyon komoly eltökéltséggel és kitartással lehet. „A dohányban található nikotin ugyanazokra az érzékeny receptorokra hat az agyban, mint a például a kokain, vagyis fokozza a dopamin (SZÓTÁR) kiválasztását, ami kellemes érzéssel jár. Ezért akár 3-4 hónap alatt is rá lehet szokni a füstölésre. Ennek az esélyét a pszichikai okok tovább növelik, ugyanis a cigarettázás csökkenti a feszültséget, megnyugtat, erőt, önbizalmat ad, rituáléja egyfajta biztonságérzetet is nyújt. Ha sok dohányos vesz körül minket, egyfajta szociális függést is eredményez” – mondja Zsuzsanna.

dohanyzas2.jpg ()Dohányfüst másodkézből

„A cigarettafüstben több mint 4000 mérgező összetevő található, amelyből a nikotinon, a kátrányon és a szén-monoxidon kívül több mint 40 bizonyítottan rákkeltő” – mondja a tüdőgyógyász. Csak az USA-ban évente 53 000 ember hal meg a passzív dohányzás következtében.

„Csupán napi 30 percnyi passzív dohányzás hasonló szívkárosodást okozhat, mint ami rendszeres dohányzók esetében jelentkezik” – állítja a NSR (Non-Smoker Rights, Szervezet a nem-dohányzókért) kutatásai alapján. Ennyi idő ugyanis elegendő ahhoz, hogy a vér oxigénfelvevő képessége és az artériák rugalmassága is csökkenjen. A gyermekek szenvedik meg leginkább a passzív dohányzást, ők emiatt nagyobb eséllyel betegszenek meg légúti (asztmatikus, allergikus) fertőzésekben, sokat fáj a fülük, köhögnek, felnőtt korukra pedig nagy a valószínűsége, hogy ők maguk is a cigaretta rabjai lesznek. „Emellett a dohányzó kismamák ártanak a legjobban a gyermeküknek, hiszen az anyatej is közvetíti a méreganyagokat, ez pedig – sok más károsodás mellett – akár hirtelen csecsemőhalálhoz is vezethet” – mondja dr. Szalai Zsuzsanna.

Leszokni nem lehetetlen!

Tüdőgyógyász szakértőnk a komplex leszoktatási metódus híve. „Az orvosi segítséget is nyújtó módszerek a leghatékonyabbak. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a dohányzók 60 százaléka szeretne leszokni, ez azonban pusztán saját akaraterőből 100-ból mindössze 3-nak sikerül. De orvosi segítséggel ez a szám akár 40 százalék is lehet. Kevesen tudják, de a legtöbb tüdő- és kardiológiai gondozóban készséggel állnak a leszokni vágyók segítségre. A program a nikotint helyettesítő gyógyszereket kivéve teljesen ingyenes.”

7 tipp a füstmentes élethez

1. Mielőtt bármibe belefognál, tarts önvizsgálatot. Gondold át, mi állhat önpusztító szokásod hátterében. Mit pótolsz, milyen űrt töltesz be életedben a cigarettával?

2. Kereshetsz társat is a leszokáshoz, együtt könnyebb szembenézni az akadályokkal.

3. Alakítsd át a napi rutintevékenységeidet, próbáld meg élvezni például a reggeli kávédat cigarettakíséret nélkül.

4. Figyelj az ízekre, az illatokra.

5. Részesítsd előnyben a lúgosító élelmiszereket (tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, tojás, gabonafélék). Fogyasztásuk hatására a vese lassabban választja ki a nikotint, így csökken a nikotinéhség is.

6. Fogyassz napi 2-3 liter vizet, még akkor is, ha eleinte nem kívánod.

7. Kezdj el sportolni vagy keress egy érdekes hobbit, amit régóta szerettél volna kipróbálni.

A cikk folytatását keresd a Wellness Magazin augusztus-szeptemberi számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X