Főoldal > EGÉSZSÉG > Így tedd jóvá ifjúkori “bűneidet”!

Így tedd jóvá ifjúkori “bűneidet”!

0

Írta: and

Be kell látnunk, a legtöbbünk nem kapott volna jelest, ha osztályozták volna, hogy milyen egészségesen élt fiatalabb korában. Szinte mindenkinek becsúszott egy-egy koktél, vagy egy éjfélkor beburkolt hamburger, hogy a suli mögött elszívott cigarettákról ne is beszéljünk. Szerencsére nincs veszve semmi, hiszen ha most változtatsz az életmódodon, vissza tudod állítani szervezeted egyensúlyát! Múlt: Hétvégenként előszeretettel […]

Be kell látnunk, a legtöbbünk nem kapott volna jelest, ha osztályozták volna, hogy milyen egészségesen élt fiatalabb korában. Szinte mindenkinek becsúszott egy-egy koktél, vagy egy éjfélkor beburkolt hamburger, hogy a suli mögött elszívott cigarettákról ne is beszéljünk. Szerencsére nincs veszve semmi, hiszen ha most változtatsz az életmódodon, vissza tudod állítani szervezeted egyensúlyát!

Múlt: Hétvégenként előszeretettel iszogattam egy-egy buliban

Nincs nagy baj, ha a húszas éveid elején lecsúszott egy-két ital. Ez még nem jár súlyos, maradandó következményekkel, hála csodálatos szervünk, a májunk lebontó-képességének. Viszont ha minden nap, huzamosabb ideig több adag szeszesitalt is elfogyasztottál, abból már komolyabb problémák lehetnek. Köztudott, hogy a sok alkohol pusztítja az agysejteket, és hátrányosan befolyásolja az ítélőképességünket, memóriánkat is. Ráadásul a májunkat se túlóráztathatjuk állandóan, így a folyamatos nagy ivászat hepatitiszt, májcirózist és májrákot is okozhat. Az ilyen életforma a mellrák kockázatát is növeli.

bun2.jpg ()Hogyan tedd jóvá?

A napi egy órás edzés segít a megviselt agysejtek „felépülésében”.
Csökkentsd az alkoholfogyasztásod! Egy nap maximum egy pohárka italt fogyassz el, de még jobb, ha tartasz tiszta napokat is. Ha ifjúkorodban nagyivó voltál, kerüld a magas proteintartalmú diétákat, mert az még jobban megviseli a májad. Ügyelj arra, hogy magas B-vitamin tartalmú ételeket fogyassz, például zöld leveles növényeket, babot!


Múlt: Gyorskajákon éltem

Ki ne gyűrt volna magába heti rendszerességgel némi gyorsételt tinikorában? Emiatt még nem kell elkezdened pánikolni. Ha viszont a táplálkozásod évekig abban merült ki, hogy hamburgeren, chipsen és sütin éltél, akkor kijelenthető, hogy túl sok úgynevezett rossz zsírt vételeztél magadhoz, amivel se az egészségednek, beleértve a szívedet, se az alakodnak nem tettél jót. Szerencsére a káros folyamat visszafordítható, ha felhagysz eddigi életmódoddal, és nagyobb hangsúlyt fektetsz a testedzésre.

Hogyan tedd jóvá?

Ha magas a koleszterinszinted, érdemes gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákból álló étrendre átállnod, kerülve a telített és transzzsírokat. Ha a BMI indexed 25 fölé emelkedett, érdemes megszabadulnod pár kilótól, ezzel csökkented a cukorbetegség kialakulását is. Mozogj naponta legalább fél órát.

Múlt: Nyáron a hétvégéket a napon pörkölődve töltöttem

Ha ügyeltél arra, hogy rendszeresen kend magad magas faktorszámú napozókrémmel, máris sokat tettél azért, hogy csökkentsd bőröd idő előtti megöregedését és a bőrrák kockázatát. Ha viszont hanyagoltad ezt a műveletet, jobb, ha tüzetesebben figyelsz bőröd elváltozásaira, és azonnal beszerzed a szükséges napfényvédőt! Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a szolárium is növeli a bőrelváltozások rizikóját.

Hogyan teheted jóvá?

Megfelelő védelem nélkül soha ne feküdj ki a napra, és akkor is lehetőleg ne a déli, kora délutáni időpontokban! Jó, ha havonta átvizsgálod a bőrödet, hogy még időben kiszűrd az esetleges elváltozásokat. Kétévente látogass el bőrgyógyászhoz. Ha a családodban volt bőrrákos, ez esetben gyakrabban.

Múlt: Társaságban mindig rágyújtottam

Különösebb következmények nélkül megúsztad, ha annak idején hetente nem szívtál el többet 10 szálnál. De a láncdohányosság (napi egy doboz 10 éven át) bizony megviseli a tüdőt. Tapasztalhatod ezt olyan esetekben, hogy míg annak idején vígan róttad a kilométereket, ma már pár lépcsőfok után lihegsz. Már közhely, hogy a rendszeres dohányzás fokozza a tüdőrák kockázatát, de különböző szívelégtelenségek és súlyos esetben stroke is felléphet. Sajnos a passzív dohányosok is ki vannak téve ezeknek a veszélyeknek.

Hogyan tedd jóvá?

Azon túl, hogy minél előbb leteszed a cigarettát, érdemes kivizsgálást is csináltatnod, hogy minden rendben van-e. Napi egy óra aerobik nemcsak az izmokat, de a szívet is erősíti, nem beszélve arról, hogy a tüdőnek is jót tesz. Egyél antioxidánsokban és rostokban gazdag ételeket – kutatások szerint a rostban gazdag étrend csökkenti a krónikus tüdőbetegségek kockázatát.

Múlt: Egyéjszakás kalandokba keveredtem védekezés nélkül

Hacsak nagyon ritkán űzted ezt a sportot, akkor nagy az esélyed, hogy minden különösebb következmények nélkül megúsztad a futó románcokat, bár természetesen ilyenkor sem lehet kizárni, hogy összeszedtél valami szexuális úton terjedő betegséget.  Ha viszont gyakorta keveredtél egyéjszakás kalandokba – főleg ha óvszert sem használtatok – a fertőzések kockázata is megnő. A chlamydia, tripper, genitális herpesz és humán papillomavírus a leggyakrabban összeszedhető szexuális úton terjedő betegségek, melyek sokszor alattomos úton terjednek a szervezetben, és nem éreztetik hatásukat. A herpesz egyben a HIV- fertőzés kockázatát is növeli. Természetesen a nem kívánt terhesség kockázatáról sem feledkezhetünk meg.

Hogyan tedd jóvá?

Kérj az orvosodtól vérképvizsgálatot, hogy tisztában legyél azzal, hogy egészséges vagy! Néhány doktor gyors HIV-tesztet is javasol, ami kb. 20 percet vesz igénybe. Járj rendszeresen rákszűrésre! Légy őszinte a nőgyógyászodhoz korábbi szexuális életeddel és esetleges fertőzéseiddel kapcsolatban. Különösen fontos ez akkor, mikor majd gyereket szeretnél. Minden egyes új partnernél használj óvszert!

Múlt: Elszívtunk a barátaimmal pár jointot

Mindannyiunkat hajt a kíváncsiság tinikorában, ezért a legtöbbünk kezében már megfordult füves cigi egy-egy baráti összejövetel alkalmával. Egy-két száltól még nem lesz bajod, viszont,ha minden nap fogyasztasz marihuánát, nemcsak légzési problémáid adódhatnak, de a hagyományos cigi alkalmával már emlegetett tüdőrák kockázata is jócskán megnő. Rendszeres használat esetén a memóriáddal is gondok lehetnek.

Hogyan tedd jóvá?

Itt is segít a sport. Egy óra edzés legalább jót tesz az agynak, mint a tüdőnek.

Múlt: folyamatosan jojo diétáztam

Ha a múltban előfordult néhány alkalommal, hogy gyorsan felszedtél, majd leadtál pár kilót, de most már huzamosabb ideje stabil a súlyod, nem kell aggódnod. Ha viszont jelenleg is a jojo effektus csapdájában tengődsz, számolnod kell annak következményeivel, például az epekővel, vagy az immunrendszer gyengülésével.

Hogyan tedd jóvá?

Ha úgy érzed, hogy meg szeretnél szabadulni felesleges kilóidtól, mindenképp ügyelj a fokozatosságra, és kerüld a gyors, teljesen zsírmentes diétákat!  Ügyelj arra, hogy étrendedben elegendő rost, kalcium legyen! A stressz ellen próbálj ki relaxációs gyakorlatokat, és persze sportolj rendszeresen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X