Főoldal > EGÉSZSÉG > Ismerd meg a legújabb gyógyító eljárásokat!

Ismerd meg a legújabb gyógyító eljárásokat!

0

Írta: and

Polarizáltfény-terápia – Gyógyító, szépítő, hangulatjavító A fény gyógyító hatását – a napsütéssel történő kezelést – már az ókori egyiptomiak is ismerték. Később, hogy stílusosan fogalmazzunk, arra is fény derült, hogy a fény különböző hullámhosszai jótékonyan hatnak például az anyagcserére, az ideg- és immunrendszerre. A polarizált fény széles hullámhossz-tartományban, alacsony intenzitással működik, illetve fejti ki gyógyító […]

Polarizáltfény-terápia – Gyógyító, szépítő, hangulatjavító

A fény gyógyító hatását – a napsütéssel történő kezelést – már az ókori egyiptomiak is ismerték. Később, hogy stílusosan fogalmazzunk, arra is fény derült, hogy a fény különböző hullámhosszai jótékonyan hatnak például az anyagcserére, az ideg- és immunrendszerre. A polarizált fény széles hullámhossz-tartományban, alacsony intenzitással működik, illetve fejti ki gyógyító hatását.

Hogyan működik?
Szervezetünkben a T-limfociták feladata, hogy felismerjék és leküzdjék a később komoly betegségeket, rosszindulatú elváltozásokat okozó, hibás sejteket. A polarizáltfény-kezelés hatására aktivizálódnak a T-limfociták, azaz a terápiával megelőzhetők a betegségek, de a már kialakult kórságok kezelésére is alkalmas. Sejtregeneráló, sejtműködést javító, vérkeringést fokozó, harmonizáló hatású, és serkenti a szervezet öngyógyító képességét.

Mire jó?
Biztos te is hallottál már a Bioptron lámpáról – ez főleg lokális kezelést tesz lehetővé, de ma már létezik olyan fényterápiás készülék, amellyel a test teljes felületét kezelik.
•    Elősegíti a sebgyógyulást, és krónikus bőrbetegségek kezelésére is alkalmas.
•    Csillapítja vagy megszünteti a fájdalmat, például a migrént.
•    Segít enyhíteni a reumás tüneteket.
•    Sport- és égési sérülések gyógyítására is alkalmas.
•    Javítja a közérzetet.
•    Serkenti a koncentrálóképességet.
•    Növeli az állóképességet, segíthet a fertőzések, vagy épp az influenza elkerülésében.

Hol érthető el?
A polarizált fényt kibocsátó lámpával orvosok, kórházak, rendelőintézetek, magánrendelők is dolgoznak. Az egész testre ható terápia pedig budapesti és vidéki gyógycentrumokban is elérhető, ahol ingyenes orvosi konzultációt is igénybe vehetsz. A kezelési idő 20 perc, felnőtteknek egy alkalom ára 4000-6000 Ft.
Több infó: www.sensolite.hu

Tudtad?
Az 1980-as évek elején Fenyő Márta és kutatócsoportja fejlesztette ki és hozta létre a polarizált fényt kibocsátó lámpát. Magyar találmányról van tehát szó, amely végül Svájcból indult el világhódító útjára.

Embolizáció – Miómakezelés, nem sebészeti úton

A mióma jóindulatú burjánzás a méh izomszövetében – az egyik leggyakoribb nőgyógyászati megbetegedés. Ha panaszt okoz (például ha fáj tőle az alhasad, rendszertelenül menstruálsz miatta, vagy akadályozza a teherbe esést), el kell távolítani. A hagyományos műtéti eljárások (tükrözés, hasmetszés) mellett ma már létezik erre egy sokkal kíméletesebb módszer is: az embolizáció.

Hogyan működik?
Az orvos az egyik lágyéki artérián keresztül (pl. a combartérián) katéterrel apró műanyag „golyócskákat”, mikroszemcséket juttat be a méhhez, amelyek eltömítik az itt található kisartériákat. A verőerek elzáródásával csökken a mióma vérellátottsága, emiatt az nem növekszik tovább, elsorvad. Az eljárást helyi érzéstelenítéssel végzik, kb. egy órán át tart, pár napot kell csak kórházban feküdni.

Mire jó?
A miómát – méretétől függően – hagyományos műtéttel, hasi vagy hüvelyi úton, esetleg hastükrözéssel távolítják el, de hormonkezelés is szóba jöhet, amely azonban nem mindig hatásos. Az embolizáció után a betegek panaszai mérséklődnek, illetve megszűnnek, és bár az összezsugorodott mióma általában a helyén marad, nem feltétlenül van már szükség az eltávolítására.

Hol érhető el?
Magyarországon a Pécsi Tudományegyetem Radiológiai Klinikáján és a budapesti Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikáján végeznek embolizációt. Az eljárást a tb támogatja.

Tudtad?
Az első miómaembolizációt francia orvosok végezték 1995-ben. Azóta világszerte több tízezren estek át ilyen kezelésen.

A cikk folytatását keresd a Maxima Magazin 17. számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X