Főoldal > EGÉSZSÉG > Lúgosítás – Porokkal vagy természetesen?

Lúgosítás – Porokkal vagy természetesen?

0

Írta: and

Szervezetünk csak bizonyos körülmények között, enyhén lúgos állapotban működik megfelelően. (A szöveti nedvek ideális pH-értéke 7,4.) Ennek ellenére szinte minden, a testben zajló folyamat, mint például az anyagcsere, a légzés, az emésztés savas közeget teremt. (Gondolj csak a gyomorsavra, vagy az izomlázat okozó tejsavra.) Ráadásul a stressz, a környezetszennyezéssel szervezetünkbe jutó rengeteg méreganyag és a […]

Szervezetünk csak bizonyos körülmények között, enyhén lúgos állapotban működik megfelelően. (A szöveti nedvek ideális pH-értéke 7,4.) Ennek ellenére szinte minden, a testben zajló folyamat, mint például az anyagcsere, a légzés, az emésztés savas közeget teremt. (Gondolj csak a gyomorsavra, vagy az izomlázat okozó tejsavra.) Ráadásul a stressz, a környezetszennyezéssel szervezetünkbe jutó rengeteg méreganyag és a táplálékaink többsége is savasít, így egyre könnyebben és gyakrabban borul fel az egészséget biztosító sav-bázis egyensúly. A lúgosítási láz dr. Robert O. Young „új biológia”-elméletével kezdődött. Az amerikai mikrobiológus ugyanis összes megbetegedésünk egyedüli okozójának a szervezet túlzott mértékű savasodását tartja.

Kösz, jól vagyok!

lugositas3.jpg ()Tévhit, hogy ha nincs nagy problémánk, a szervezetünk nem lehet elsavasodott. A hízás, az öregedés, a legyengült immunrendszer hátterében is állhat ez a jelenség.

„Bár folyamatosan kapjuk a jeleket, kényelmesebb elfogadni, hogy valamilyen civilizációs betegséggel küzdünk, holott arról van szó, hogy szervezetünk kibillent az egyensúlyából – magyarázza Farkas Kata életmód-tanácsadó. – Ahelyett, hogy beletörődnénk, „mindössze” lúgosítani kellene a szervezetünket, ami visszaállítja a belső kémiai összhangot, így az öngyógyító képességet is.”

Test vs. savak

A savak és a méreganyagok elsősorban a kiválasztó folyamatokkal, a kilégzéssel és az izzadással távoznak a testünkből. Azonban a szervezet meg is kötheti őket, ha túl sok halmozódik fel belőlük, többek között a zsír segítségével. Valójában az elhízás egy életmentő intézkedés a test részéről, mert, ahogy szakértőnk, Kata fogalmaz: „zsírokba csomagolva a savak nem marják szét a belső szerveinket”.

Ha nem sikerül maradéktalanul kiüríteni a savakat, akkor további tárolóhelyeket kell nekik keresni, ami lehet a nyirokrendszerben vagy a vérerekben is. Emiatt gyulladások, elégtelen szervi funkciók, túl-és alulműködések alakulhatnak ki. Emiatt jönnek létre az ízületi panaszok, a cukorbetegség, a különböző autoimmun betegségek és az érszűkület is. A koleszterin, azaz a vérzsír szintén egy védekező mechanizmus: a test termeli a savak ellen, így szintén a mérgek felhalmozódását jelzi. Az ásványi anyagok, például a kalcium, a magnézium, a kálium illetve a nátrium némiképp semlegesítik a savakat, többek között ezért fontos a rendszeres pótlásuk.

Por vagy életmódváltás?

A lúgosítás nem csodamódszer, nem diéta, nem kúra. Valójában életmódváltást jelent, amely akkor a leghatékonyabb, ha a gondolkodásunkon is változtatunk. „A stressz sokkal jobban savasít, mint például a szénsavas üdítők. Az étrend megváltoztatása tehát önmagában nem megoldás a savasodás ellen, de mindenképpen egy komoly lépést jelenthet a tartós egészség felé” – mondja Farkas Kata.

Szakértőnk szerint a bőséges folyadékbevitel, a rendszeres mozgás és a lúgosító étrend mellett a speciális készítmények, cseppek vagy porok is szükségesek ahhoz, hogy a szervezet pH-egyensúlya visszaálljon.

Mivel a vörösvérsejtek körülbelül 120 napig élnek, nagyjából négy hónap alatt teljesen lecserélődik az állományuk. Tehát egy 4 hónapos lúgosító kúra már gyökeres változást eredményez a szervezetben. A különböző készítmények abban segítenek, hogy gyorsabban, hatékonyabban menjen végbe a folyamat.

Savak ellen, mindenáron?

Annyi helyen hangsúlyozzák mostanában a lúgosítás fontosságát, hogy felmerülhet a kérdés, nem csak divathóbortról van-e szó, és nem árthatunk-e magunknak azzal, ha a saját szakállunkra elkezdünk lúgosítani. „Jó tudni, hogy a test különböző részei eltérő kémhatásúak lehetnek – írja Tihanyi András dietetikus szakértőnk a Wellness Cafén olvasható cikkében. – Ez a pH-érték adott sejtben és folyadéktérben csak szigorúan meghatározott értékek között változhat a szervezet károsodása nélkül, és étrend segítségével nem, vagy csak extrém esetben módosítható. Az elfogyasztott ételek összetevői azonban a test egészében és a vesében savképzők (savasítók), vagy bázisképzők (lúgosítók) lehetnek.”

Egy ésszerű lúgosító étrendet (sok gyümölccsel, zöldséggel, folyadékkal) bármikor elkezdhetsz, jót fog tenni. Nem árthatsz vele magadnak, kivéve, ha túlzásba esel, koplalsz, vagy nagyon egyoldalúan táplálkozol. Jelentős mértékű fogyást azonban ne várj tőle, hiszen nem is ez a módszer célja.

Túl lúgos?

Az ellúgosodás jelensége éppúgy létezik, mint az elsavasodásé, azonban ez a folyamat nagyon ritkán zajlik le, és csak radikális, meggondolatlan életmód esetén jelentkezik. Alultápláltság, anorexia, fizikális túlhajszoltság esetén előfordul, hogy a szervezet túlságosan lúgos lesz. Ez a folyamat, ellentétben a savasodással gyorsabban jelentkezik, és tünetei olyan erőteljesek, hogy akár kórházba is kerülhet az, aki ettől szenved, mert az immunrendszere teljesen összeomlik emiatt. Míg a savasodás gyulladásokat okoz a szervezetben, a lúgosodás a vírusfertőzéseknek és szuperbaktériumoknak kedvez.

A cikk folytatását keresd a Wellness Magazin augusztus-szeptemberi lapszámában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X