Főoldal > EGÉSZSÉG > Szuper agypörgető játékok a remek memóriáért

Szuper agypörgető játékok a remek memóriáért

0

Írta:

Az emberi agy működése mai napig feltérképezetlen terület, de az utóbbi évtizedekben komoly eredményeket értek el kutatása során. Ma már tudjuk, hogy melyik művelet melyik agyféltekéhez kapcsolódik, illetve azt is, hogy a sikeres problémamegoldáshoz a két agyfélteke együttes működése kell. Éppen ezt a kapcsolatot fejlesztik a látszólag egyszerűnek tűnő játékok. Néhányat egyedül is játszhatsz, de […]

Az emberi agy működése mai napig feltérképezetlen terület, de az utóbbi évtizedekben komoly eredményeket értek el kutatása során. Ma már tudjuk, hogy melyik művelet melyik agyféltekéhez kapcsolódik, illetve azt is, hogy a sikeres problémamegoldáshoz a két agyfélteke együttes működése kell. Éppen ezt a kapcsolatot fejlesztik a látszólag egyszerűnek tűnő játékok.

Néhányat egyedül is játszhatsz, de természetesen sokkal szórakoztatóbbak, ha társad is van a mókában. Ha van a környezetedben kisgyerek, mindenképpen vond be őt is! Ezek a játékok ugyanis nem csak a beszédközpontot, és ezáltal a kifejezőképességét fejlesztik, de az olvasástanulásában és a szövegértésben is segítenek majd neki. Ne feledd, az intelligencia fejleszthető, akár életed végéig is! Ezért ezek a gyakorlatok neked is jó szolgálatot tehetnek és biztos lehetsz benne, hogy az elméd motorja nem fog „berozsdásodni”.

shutterstock_59330662.jpg ()Szólánc

Az egyik legismertebb szójáték, bármennyien játszhatjátok. Lényege, hogy a legelső ember mond egy szót, a második megismétli azt és hozzáteszi a sajátját, majd így mentek körbe-körbe. A szavak megjegyzésében segíthet, ha megpróbálsz kapcsolatot teremteni közöttük, például beleszövöd őket egy történetbe. Ez nem számít csalásnak, hiszen így is nagy kreativitást és koncentrációt igényel a módszer. A játékot sokan „Tökfej” néven is ismerik, ezt kiabálja ugyanis a társaság arra, aki nem tudja megismételni a szóláncot. Miközben erősíti a memóriádat, a játék szórakozásnak sem utolsó. Különösen egy idegenekből álló társaságban lehet jó módszer a kezdeti feszültség feloldására.

Körte, eper, ribizli…

Ezt a játékot kisebb társaságban érdemes játszani. Lehet csak kettesben, de munkába vezető úton, vasalás vagy hasonló tevékenységek közben, akár egyedül is kipróbálhatod. A lényege, hogy mihamarabb mondj egy olyan szót, ami azzal a betűvel kezdődik, amivel az előző végződött. A játékot nehezíthetitek, ha például csak gyümölcsöket, állatokat vagy színeket mondhattok. Az azonos csoportba tartozó kifejezéseket ugyanis az agyad ugyanabban a „fiókban” tárolja, innen kell előhívnia az információt, vagyis azt a szót, ami megfelel a kritériumoknak. Ez a művelet pedig megtornáztatja az agyadat, és máskor is képes lesz a gyors reagálásra.

Asszociációs játék

Talán az egyik legnagyobb koncentrációt és önfegyelmet követelő játék, ugyanakkor az egyik legszórakoztatóbb is. Ketten kelletek hozzá: játékostársad mond egy szót, te pedig azonnal rávágod az elsőt, ami eszedbe jut róla, társad pedig ugyanezt teszi. Nagyon fontos, hogy mindig rögtön az első szót mondjátok, ne kezdjetek el gondolkodni. Elsőre talán nehéz lesz majd levetkőzni a megszokott szabályokat. Bizonyos szavakat nem akartok majd kimondani vagy egyszerűen csak olyat kerestek, ami logikailag illeszkedik a sorba. A lényeg azonban pont az, hogy engedd szabadon csapongani a gondolataidat, hagyd játszani az agyad anélkül, hogy szabályok közé szorítanád! Ez nem csak az asszociációs képességet, de a rendszerben gondolkodást is segíti. Néhány alkalom után hozzászoktok majd ehhez a szabadsághoz, és meg fogtok lepődni, milyen frappáns válaszokat adtok a feldobott szavakra.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X