Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 durva tévhit a HIV vírusról

5 durva tévhit a HIV vírusról

0

Írta: and

1. A HIV okozta AIDS betegség a homoszexuálisok és a kábítószerfüggők betegsége Amikor a vírus harminc évvel ezelőtt felbukkant az Egyesült Államokban, valóban csak homoszexuális férfiakat érintett a fertőzés. Sokan úgy gondolták, valamilyen biológiai adottság miatt csak őket tudja megfertőzni a vírus, de hamarosan diagnosztizáltak heteroszexuális férfiakat és nőket is, így kiderült, hogy a vírus […]

1. A HIV okozta AIDS betegség a homoszexuálisok és a kábítószerfüggők betegsége

Amikor a vírus harminc évvel ezelőtt felbukkant az Egyesült Államokban, valóban csak homoszexuális férfiakat érintett a fertőzés. Sokan úgy gondolták, valamilyen biológiai adottság miatt csak őket tudja megfertőzni a vírus, de hamarosan diagnosztizáltak heteroszexuális férfiakat és nőket is, így kiderült, hogy a vírus nem válogat. Az intravénás kábítószereket használók között is gyakoribb a vírus okozta megbetegedés. Ennek oka, hogy a közös tűhasználattal is terjed a HIV. Ettől függetlenül a HIV bárkit megfertőzhet, tévedés azt gondolni, hogy aki heteroszexuális és nem drogozik, az nem kaphatja el a vírust.

2. A HIV nem terjed orális úton

hiv2.jpg ()Rendszeresen felhívják a figyelmet az óvszerrel való védekezésre a szexuális együttlétek során, de arról kevesebb szó esik, hogy a vírust orális úton is el lehet kapni. Ennek a valószínűsége csekély, de előfordulhat, hiszen a vírust a testnedvek (ondó, vér, hüvelyváladék, anyatej) vihetik át egyik emberről a másikra. Ha a fogíny sérült, vagy valamilyen, akár nagyon aprócska, észrevétlen seb van a szájban, és az ondó, vagy a hüvelyváladék bekerül a szájba, a fertőzést el lehet kapni. Így természetesen az a tévhit sem igaz, hogy két nő nemi együttlétekor a HIV-pozitív nő nem tudja átadni a vírust a másiknak.

3. A HIV cseppfertőzéssel és rovarcsípéssel is terjed

A HIV fertőzés feltétele, hogy a vírust tartalmazó testváladék közvetlenül a szervezetbe kerüljön. Nyállal, könnyel, vagy izzadtsággal nem terjed a vírust, így tüsszentéssel, vagy puszival nem kapható el a betegség. Bár elméletben, a szájban lehetséges sebek miatt nem kizárt, a betegség évtizedei alatt még nem írtak le olyan esetet, hogy csókolózás útján fertőződött volna meg valaki. Mivel a HIV vírus a levegőn néhány perc alatt elpusztul, kézfogással, vagy tárgyakról sem terjed a HIV. Szintén tévhit, hogy a vérszívó rovarok terjesztenék a betegséget, szúnyogcsípéssel nem lehet elkapni a HIV vírust. Egyrészt a rovarok szervezetében a vírus hamar elpusztul, másrészt a rovarok saját nyálukat fecskendezik a megcsípett emberbe, nem pedig a korábban elfogyasztott vért.

4. A HIV-pozitív nők gyermeke is HIV pozitív lesz

HIV-pozitív terhes anya esetén nem lehet teljes biztonsággal megelőzni, hogy a fertőzés a babára terjedjen, de elég jól le lehet csökkenteni az esélyét. Ha az anyuka a terhesség alatt megfelelő kezelést kap, azaz HIV-ellenes gyógyszereket szed, és a babát császármetszéssel szüli meg, a születendő gyermek jó eséllyel egészséges lesz. Mivel azonban az anyatej is tartalmazza a vírust, a HIV-pozitív anyák nem szoptathatják gyermeküket.

5. A HIV fertőzöttek néhány éven belül meghalnak

A HIV vírus önmagában nem halálos, a vírus okozta AIDS betegség azonban annyira legyengíti az immunrendszert, hogy akár egy enyhébb, egészséges emberre nem veszélyes megbetegedés is súlyossá válhat. Ha a betegséget korai stádiumban diagnosztizálják, megfelelő gyógyszeres kezeléssel a vírus terjedése megállítható, akár 30-50 évet is élhet a fertőzött személy. Manapság csak akkor hal meg valaki AIDS-ben, ha a fertőzést csak nagyon késői stádiumban diagnosztizálják, ezért nagyon fontos a rendszeres szűrés.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X