Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 lépés az erős gerincért

5 lépés az erős gerincért

0

Írta: and

A rendszeres gerinctréning segíthet abban, hogy tested tartóoszlopa jobban bírja a terhelést, tartásod kiegyensúlyozott legyen, és ne ismerd a hátfájdalmat! Nyújtás-lazítás Testünk egészséges mozgása csak mozgásszerv-rendszerünk alkotórészeinek tökéletes együttműködésével lehetséges. A helytelen testtartás miatt gyakran szenvedünk különböző fájdalmaktól, melyeket pár perces tornagyakorlatokkal megelőzhetünk, vagy javíthatunk. Gerinced természetes élettani görbületei lényegesek tested egészének szempontjából. Ha ezek […]

A rendszeres gerinctréning segíthet abban, hogy tested tartóoszlopa jobban bírja a terhelést, tartásod kiegyensúlyozott legyen, és ne ismerd a hátfájdalmat!

Nyújtás-lazítás

Testünk egészséges mozgása csak mozgásszerv-rendszerünk alkotórészeinek tökéletes együttműködésével lehetséges. A helytelen testtartás miatt gyakran szenvedünk különböző fájdalmaktól, melyeket pár perces tornagyakorlatokkal megelőzhetünk, vagy javíthatunk.

Gerinced természetes élettani görbületei lényegesek tested egészének szempontjából. Ha ezek a görbületek fokozódnak, az izmoknak nagyobb terhelés ellenében kell dolgozniuk, ha pedig kisimulnak, az egyes izmok inaktívvá válnak, melyek egy idő után a mozgást is korlátozzák.  A gerincgimnasztikai gyakorlatok hosszan kitartott mozdulatokból állnak, a bemelegítést nyújtás, majd a hát- és hasizmok erősítése követi, végül újabb nyújtás következik.

gerinc2.jpg ()1. lépés

Az erős izmok jobban tartják a gerinc oszlopát, a rendszeres testmozgás csökkenti a gerinc feszülését, erősíti a tartóizmokat, növeli a mozgás terjedelmét, és így megelőzhető a csontritkulás is.

Az első gyakorlatnál helyezkedj  térdelőtámaszba, nyújtsd ki az egyik lábadat hátra, a vele ellentétes karodat pedig előre. Tartsd a pozitúrát pár másodpercig, majd ereszkedj vissza, és ismételd meg a gyakorlatot ellentétes végtagokkal.

2. lépés

Ha a hasizmodat megerősíted, javulhat a tartásod, és alsó gerincszakaszod megtámasztása. A jó tartás azt jelenti, hogy testedet minden helyzetben helyesen használod, legyen szó ülésről, állásról, vagy mozgásról.

A következő gyakorlatnál alkarod támaszd a földre úgy, hogy könyököd a vállad alatt legyen. Feszítsd meg hátad, feneked, hasad, és tartsd a pózt kb. 20 másodpercig. A gyakorlatot egymás után ötször végezd el.

3. lépés

Tested rugalmassága segít az egyensúlyérzék fejlődésében, és ezáltal kisebb esélyed van arra, hogy elveszítsd az egyensúlyodat mozgás közben. Nyújtásnál az izomrövidülés ellen dolgozol, és fokozod ezek rugalmasságát, így megelőzhető az izmokra ható abnormális erő.

Most feküdj hasra, homlokodat támaszd meg a földön. Karod és lábad nyújtsd ki, amennyire csak bírod, és maradj így 20 másodpercig, majd ismételd ötször.

4. lépés

Ezzel a tornával csontjaid erősségét növelheted, így kisebb a kockázata, hogy a különféle mozdulatok során a csontok eltörjenek. Sétálj, ússz, fuss, hogy növeld a csont tömegét, és a csontritkulás lehetőségét megelőzhesd. Ha már komoly gerincfájdalmaid vannak, vízben végezhető gyakorlatokkal csökkentheted tested gerincre nehezedő súlyát, és megerősítheted izmaidat is.

5. lépés

Tudtad, hogy bármilyen mozgás jótékony hatású a szervezetben lévő természetes fájdalomcsillapítók termelődésére? A fizikai aktivitás beindítja a fájdalomcsökkentő molekulák – endorfinok – termelődését. Az endorfin agyban termelődő neurotranszmitter, ami csökkenti a fájdalomérzetet, a stresszt és szorongást a testben. Leginkább a hosszútávú, aerob sportok fokozzák ennek termelését, mint például a  futás, az úszás, a gyaloglás, a tenisz, vagy a kardioedzés. A testmozgás helyreállítja a szervezet neurokémia egyensúlyát és pozitív érzelmi állapotot eredményez. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X