Főoldal > EGÉSZSÉG > Alvás közben pihenj is!

Alvás közben pihenj is!

0

Írta: and

Az ilyen kínzó ébredések könnyedén elronthatják az egész napodat. Jó, ha tudod, az alvás mennyisége nem feltétlen egyen arányos a minőségével. Ahhoz, hogy megfelelően pihentető legyen az éjszakád, és mosolygós a reggeled, az alábbi szabályokat kell betartanod. 1. Képzeld el az álmod! Az álmok – akár jók, akár rosszak – éjjel érkeznek. A jó álmok […]

Az ilyen kínzó ébredések könnyedén elronthatják az egész napodat. Jó, ha tudod, az alvás mennyisége nem feltétlen egyen arányos a minőségével. Ahhoz, hogy megfelelően pihentető legyen az éjszakád, és mosolygós a reggeled, az alábbi szabályokat kell betartanod.

1. Képzeld el az álmod!

Az álmok – akár jók, akár rosszak – éjjel érkeznek. A jó álmok pozitívan hatnak rád, ezért mikor lefekszel és behunyod a szemed, képzelj el valami kellemeset, amiről szívesen álmodnál – és meglátod, mi történik.

2. Pihenj alvás előtt

Előfordulhat, hogy este hiperéber, feldobott, vagy nyugtalan vagy – ilyenkor még a báránykák sem segítenek. Próbálj meg lefekvés előtt egy órán át pihenni; vegyél egy fürdőt, vagy nézz meg egy jó filmet, hogy kellőképp ellazulj, így felkészíted a tested az alvásra, és megfelelően tudsz majd pihenni éjjel.

3. Az alvásigényed megegyezik a pihenési igényeddel

Figyeld csak meg hétvégén, mennyit alszol. Az az optimális! Egyeseknek elég három óra, másoknak tíz kell, de a legtöbb embernek átlagosan 8 órányi alvás kell a feltöltődéshez. Igyekezz te is ennyit aludni.

joalvas2.jpg ()4. Fontos a kényelem

Mindegy, hogy kanapén, matracon, vagy szöges ágyon alszol, a lényeg, hogy neked kényelmes legyen. Emellett figyelj arra, hogy megfelelően sötét és hűvös legyen a szobában: a legjobb 18-20 fokban aludni.

5. Azonos időben kelj fel minden nap

Az idő szabályozza az egész életet. A belső órád erőteljesen kontrollálja, hogy mikor ébredsz fel, és mikor vagy kész aktívabb tevékenységre. Hallgass rá, sokat segít!

6. Vacsorázz könnyűt

Még elalvás előtt néhány órával fogyaszd el a könnyű vacsorát! A korgó gyomor bizony nehézzé teszi az elalvást, sőt fel is ébresztheti az embert, ezért ne feküdj le éhesen. Továbbá érdemes kerülni a koffeines, cukros ételeket, italokat, és a dohányzást is, amelyek szintén nem támogatják a pihenést.

7. Ugyanakkor feküdj le minden nap

A belső órád nem ismeri a hétvégét, így fontos, hogy próbáld minél gyakrabban szinkronba helyezni az igényeiddel. Ha hétköznap már 10-kor ágyban vagy, jobb, ha kerülöd a gyakori hajnali mulatozásokat, így nem borul fel a ritmusod.

8. Ne feküdj éberen!

Ha nem tudsz elaludni, végezz valamilyen pihentető tevékenységet, míg elálmosodsz. Hallgass kellemes, lágy zenét, olvass verseket, vagy valamilyen hangulatos, de nem izgalmas regényt, esetleg mediálj.

9. Szabályozd a fényt

Általában sötétben alszunk és nappal élünk. Legyen a hálód teljesen sötét, zárd ki a kinti lámpafényeket. Reggel ébredés után húzd szét a függönyt, és engedd, hogy a fény segítsen aktivizálódni! A reggeli szellőztetés szinén jótékonyan hat rád.

10. Az alvás csak része a napi pihenésnek

Ha napközben van lehetőséged aktív pihenésre, nagy valószínűséggel jobban alszol este is. Sportolj, hódolj a hobbidnak, és ha kellemesen telt a napod, akkor jobban fogsz aludni is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X