Főoldal > EGÉSZSÉG > Csodás gyógyító fűszerek az erkélyről

Csodás gyógyító fűszerek az erkélyről

0

Írta: and

Egy jól összeállított konyhakert segítségével nemcsak az ételek ízét dobhatod fel, hanem egészségedért és jó közérzetedért is sokat tehetsz. Bemutatunk három fűszer- és gyógynövényt, melyek garantáltan meghozzák a kedved a kertészkedéshez. Így termeszd őket Általánosságban ezekről a növényekről elmondható, hogy kedvelik a napos, meleg helyeket, így egy erkélyládában, vagy cserépben kiválóan elvannak. Érdemes mag helyett […]

Egy jól összeállított konyhakert segítségével nemcsak az ételek ízét dobhatod fel, hanem egészségedért és jó közérzetedért is sokat tehetsz. Bemutatunk három fűszer- és gyógynövényt, melyek garantáltan meghozzák a kedved a kertészkedéshez.

Így termeszd őket

Általánosságban ezekről a növényekről elmondható, hogy kedvelik a napos, meleg helyeket, így egy erkélyládában, vagy cserépben kiválóan elvannak. Érdemes mag helyett palántáról ültetni és vásárlás után kifolyónyílással ellátott, virágfölddel teli edénybe átültetni őket. Ügyeljünk arra, hogy a növények ne szívhassák meg magukat mérges gázokkal, tehát ha nagyon forgalmas helyen laksz, célszerű a konyhaablakban való nevelgetés mellett dönteni. Ha csapvízzel, még jobb esetben esővízzel rendszeresen locsoljuk új kedvenceinket, mindig lesz friss fűszer a kezünk ügyében!

1. Bazsalikom

Az egyik legismertebb olasz fűszert már az Ókorban is előszeretettel használták ízesítéshez, sőt Indiában számos spirituális hatást tulajdonítanak neki. A bazsalikomot, Tulasi vagy Tulsi néven, áldott növényként tisztelik és vallási szertartások helyére vagy lakóházak ajtaja elé ültetik, hogy így biztosítsák a hely nyugalmát. A növénynek több mint 150 változata ismert, a leggyakrabban az egynyári bazsalikommal találkozhatunk.

fuszer2.jpg ()Felhasználása

Leggyakrabban olaszos tésztaételeknél, pesto mártásoknál találkozhatunk vele, de kiválóan illik halakhoz, salátákhoz és húsokhoz. Fontos, hogy csak a főzés utolsó pillanataiban adjuk az ételhez, így nem veszíti el jellegzetes aromáját. 

Gyógyhatása

Leveleiből forrázással főzet készíthető, mely javítja az étvágyat és az emésztést, segít gyomorrontás esetén, valamint összehúzó hatása miatt csillapítja a köhögést. Mindössze annyit kell tennünk, hogy a friss leveleket leforrázzuk, vagy akár étkezés előtt nyersen elrágcsáljuk. Zöld növényi részei magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek és egyes kultúrák még afrodiziákumként is bevetik.

2. Borsmenta

Más néven a Menta Piperita szintén évszázadok óta szolgálja az emberiséget, a legenda szerint a növényt Plútó római isten alkotta, szerelme Mentha nimfa maradványaiból, akit utolért Perszephoné, Plútó feleségének éktelen haragja.  

Felhasználása

Leveleit salátákba, desszertekbe tehetjük, de leggyakrabban italokban találkozhatunk vele, az arab világban előszeretettel használják teaként, frissítő hatása miatt. Forrázz le néhány levél borsmentát, ízesítsd egy kis citrommal, és máris kész a világ legegyszerűbb nyári hűsítője.

Gyógyhatása

Ezt az aromás gyógynövényt gyakran használják gyógyászati célokra, ami nem is csoda, hiszen rengeteg jótékony hatással bír, amit több mint 40 különféle vegyületből álló aromás illóolajának köszönhet. Találkozhatunk vele illóolaj, tea és krém formájában is, többek között jó az emésztőrendszer nyugtatására, görcsoldásra, gyomorégésre és megfázásra. Fejfájás esetén is bevethető, ha illóolaját a tarkódba, halántékodba masszírozod, vagy csak a levelet elmorzsolva beszívod az illatát.

3. Rozmaring

A Dél-Európából származó, mediterrán konyhában gyakran megjelenő fűszert az ókorban a diákok nyaka köré fűzték, hogy könnyebben elsajátítsák az ismereteket, de a szerelmesek is hasznosították, esküvőkön a hűség jelképeként, míg a középkorban a szerelmi bájitalok kedvelt alapanyagaként szerepelt.

Felhasználása

Egy-két rozmaringszárat adva az ételhez garantáltan elkápráztathatod a vacsora vendégeket. A rozmaring nagyon jól megy a vadhúsokhoz, különösen a báránysülthez, és fantasztikus ízt ad a tepsiben sült krumplinak is. Azonban bánjunk csínján vele, igen jellegzetes és erős fűszer.

Gyógyhatása

A rozmaring konyhakertünk igazi jolly jokere lehet, baktérium és gombaölő, teaként fogyasztva serkenti a vérkeringést, elűzi a fáradtságot, lehangoltságot. B6- és C-vitamint, vasat, cinket és kalciumot is tartalmaz, elősegíti az immunrendszer működését, a migrén és menopauza tünetek kiváló orvosa. Fürdővízbe szórva ellazítja az izmokat, frissíti a testet, és még az idegrendszer működését is kiegyensúlyozza. Vérbőséget okozó hatása miatt azonban érdemes figyelni, hogy terhesség alatt ne használjuk, mert vetélést okozhat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X