Főoldal > EGÉSZSÉG > Így vedd fel a harcot a frontok ellen!

Így vedd fel a harcot a frontok ellen!

0

Írta: and

Olyan vagy, mint az időjárás? Minden harmadik ember frontérzékeny, különösen a nők, akik számára a ciklonok és az anticiklonok megterhelőek. A nők idegrendszere érzékenyebben reagál az időjárásra, ez különösen a keringési rendszert, az anyagcserét és a hormonháztartást érinti, melynek alvászavar, vérnyomás csökkenés és migrén a következménye. A légköri nyomás csökkenése legfontosabb tényezője a közérzet állapotának. […]

Olyan vagy, mint az időjárás?

Minden harmadik ember frontérzékeny, különösen a nők, akik számára a ciklonok és az anticiklonok megterhelőek. A nők idegrendszere érzékenyebben reagál az időjárásra, ez különösen a keringési rendszert, az anyagcserét és a hormonháztartást érinti, melynek alvászavar, vérnyomás csökkenés és migrén a következménye.

A légköri nyomás csökkenése legfontosabb tényezője a közérzet állapotának. Ha az atmoszféra alkotóelemei: a hőmérséklet, a légnyomás, a páratartalom, a szélerősség és a levegő elektromos töltései hirtelen és együttesen megváltoznak, frontjelenségekről beszélünk. A szervezet ilyenkor a levegő molekuláinak súlyát barométerként érzékeli, az addig összenyomott szövetek kitágulnak, és ha gyulladás van a testben, a légnyomás csökkenése fájdalmas is lehet. Ez az alapja annak a jelenségnek, hogy a korábban eltört csontok a vihar előtt sajogni kezdenek. A nyolc-tíz fokos hirtelen hőingadozás erősen terheli a szervezetet, és egyénileg eltérő káros hatásai lehetnek.

A melegfront jellemző tünete az ingerlékenység, a kedvtelenség, a vérnyomás növekedése, az immunrendszer gyengülése, és olykor étvágytalansággal is számolni kell. A hidegfront érkezését heves jelenségek – zivatar, zápor, erős szél – kísérik, átvonulása után pedig olyan tünetek jelentkezhetnek, mint az álmosság, a reflexek lassulása, nehezebb gondolkodás, fejfájás, hányinger, esetenként allergiás, asztmás rohamok.

Wellness Cafe tipp: Vita-Caps béta-karotin kapszula (30 db, 930 Ft), paradicsom olajkapszula (60 db, 2500Ft), vitaldepo.hu

shutterstock_45370519.jpg ()Védekezz a frontok ellen!

Specifikus frontérzékenység elleni terápia nem létezik, ezért saját magadnak kell megtapasztalni, hogy tudod a fellépő tüneteket gyorsan és hatékonyan kezelni. A gyógyításban hasznos lehet a káliumban és magnéziumban gazdag étrend, de ihatsz gyömbér, édesgyökér, citromfű és kurkuma gyógynövényekből készült teakeveréket. Ha friss zöldséget és gyümölcs eszel, odafigyelsz a helyes táplálkozásra és a bőséges folyadékbevitelre, a kellemetlen tünetek csökkenthetők, ha nem is tudod megszüntetni őket teljesen.

Ha érzékeny vagy a melegre, a front hatására szervezeted több káliumot veszít, amit pótolnod kell! A búzában, a burgonyában, a paradicsomban, az olajos magvakban és a halakban bőséges kálium található. Melegfront esetén fogyassz minél több tejet, tejterméket, zöldfőzeléket, savanyú káposztát és kivit.

A hidegfrontra érzékenyeknek segíthet a B1-, a D- és E-vitamin intenzívebb fogyasztása, melyeknek fő forrása az élesztő, a hal és a tojás. Bőséges folyadékbevitellel, citromfű -, menta- és csipkebogyó tea fogyasztásával megelőzhetőek a nem kívánt tünetek.

Wellness Cafe tipp: Panax Ginseng (100 db, 4770 Ft), Herbavital Q10 tabletta (3199 Ft), herbavital.hu

Járj a tünetek előtt egy lépéssel!

Átlagosan 6 naponta érkezik egy front, ám legyen szó bármilyen jellegűről, törekedj mindig az elegendő alvásra, pihenésre és a stresszhelyzetek kivédésére, hogy ne fájjon a fejed! Szaunázz rendszeresen és zuhanyozz felváltva: folyass testedre két percig meleg, majd hideg vizet, előtte pedig dörzskesztyűvel masszírozd át alaposan a végtagjaidat.

Kísérd figyelemmel az időjárás-előrejelzés orvosmeteorológiai információit, így képben leszel a szeszélyes időjárással! Ismerd meg saját szervezetedet, és fogadd el, hogy a jó közérzetért áldozni kell. Tedd le a cigit, mérsékeld az alkoholfogyasztást, kerüld a tűző napot, és legalább hetente háromszor mozogj, hogy megőrizd testi-lelki egészséged!

Wellness Cafe tipp: Aromax levendula illóolaj (980 Ft), bioszallito.hu, Dr. Hauschka citromfűolaj (3750 Ft), provitamin.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X