Főoldal > EGÉSZSÉG > Vásárolj környezettudatosan!

Vásárolj környezettudatosan!

0

Írta: and

Helyiek előnyben! A legideálisabb az lenne, ha a bevásárlást a piacon kezdenénk, ahol békésen elnézelődve válogathatnánk a szebbnél szebb zöldségek és gyümölcsök között. Azonban akkor sem kell kétségbe esned, ha erre nincs lehetőséged, a közértekben és hipermarketekben keresd a magyar vagy a közelben termelt árukat. Evvel nemcsak a helyi termelőket támogatod, hanem hozzájárulhatsz a káros […]

Helyiek előnyben!

A legideálisabb az lenne, ha a bevásárlást a piacon kezdenénk, ahol békésen elnézelődve válogathatnánk a szebbnél szebb zöldségek és gyümölcsök között. Azonban akkor sem kell kétségbe esned, ha erre nincs lehetőséged, a közértekben és hipermarketekben keresd a magyar vagy a közelben termelt árukat. Evvel nemcsak a helyi termelőket támogatod, hanem hozzájárulhatsz a káros anyag kibocsátás csökkenéséhez is, ugyanis nem mindegy milyen messziről utazik hozzád a kiválasztott termék. Az Amerikában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mozgalmat, mely szerint az emberek igyekeznek a lakóhelyük közvetlen környezetében megtermelt alapanyagokat felhasználni, te is meghonosíthatod!

okovasarlas2.jpg ()Öko, bio, fair-trade és a társaik

Környezettudatos vagy öko termékeket már rengeteg élelmiszerüzlet polcain találhatsz, ha a pénztárcád engedi, érdemes a hagyományos tisztítószerek helyett ezekért nyúlnod.  Mivel mind a szerek, mind a csomagolásuk biológiai úton lebomlanak, nem szennyezed vele a vizeket és a környezetet. Tanulmányok bizonyítják azt is, hogy ha igyekszünk mesterséges illatosítóktól és felesleges vegyszerektől mentes háztartásban élni, kisebb valószínűséggel alakulnak ki különféle allergiák, és asztmát is megelőzhetjük. 

A minősített biotermékekkel szintén nemcsak egészségünket, hanem Földünket is védjük, legyen szó kozmetikumokról vagy élelmiszerről, ezeknek az áruknak szigorú környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük, így megkímélhetjük magunkat és a talajt a növényvédő és permetszerek maradványaitól.

Sőt, még a mindennapi csokink, teánk vagy kávénk megválasztásával is tehetünk valamit.  A fair trade vagy méltányos kereskedelem logóval ellátott termékek nemcsak a fejlődő országok gazdaságát segítik avval, hogy a termelők méltányos fizetést kapnak, hanem a környezet elhasználódása ellen létrehozott fenntartható fejlődés elvét is elősegíti. Fair trade kávét szürcsölve, vagy csokit majszolva garantáltan emelkedik az endorfin szintünk, tudva, hogy nem csak finomsággal kényeztetjük magunkat, hanem még az emberi jogokért is tettünk valamit.

Ügyelj a csomagolásra!

Az ételek összetevőin kívül a csomagolásukat is érdemes figyelembe venni. Ha nem akarunk hozzájárulni a temérdek műanyag hulladékhoz, amit a világ nap mint nap termel, próbáljuk a papír vagy lebomló plasztik csomagolású termékeket favorizálni. Ha valamiből sokat fogyasztasz, keresd a nagyobb kiszereléseket, melyek nemcsak olcsóbbak, de fele annyi szemetet is termelsz használatuk során.

Már avval is sokat tettünk, ha nem veszünk kis palackos ásványvizet, vagy üdítőt, hanem a 1,5 literes kiszerelésből öntünk át magunknak egy termoszba vagy üvegbe, és ezt visszük magunkkal a szaladgálós napokra.

Mondj nemet a nejlon szatyorra!

Magyarország évente megközelítőleg 300 ezer tonna műanyag hulladék termeléssel “büszkélkedhet”, aminek jelentős része a vásárlásokhoz adott műanyag zacskókból származik. Egy ilyen hagyományos zacskó lebomlási ideje 300-400 év, miközben átlagosan alig 20 percig vannak használatban. Tehát, ha legközelebb vásárolni mész, ne kérj szatyrot, inkább válaszd a legtöbb helyen már elérhető, biológiai úton lebomló változatot. A legjobb és leginkább pénztárcakímélő megoldás, ha van nálad egy-két divatos anyag szatyor, melyek nemcsak sokkal jobban néznek ki, mint zörgő műanyag társaik de a boltot is avval a tudattal hagyhatod el, hogy ma is tettél valamit a környezetedért.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X