Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, amit eddig nem tudtál a szójáról

5 dolog, amit eddig nem tudtál a szójáról

0

Írta: and

A szóját a nyugati világba való beszivárgásakor szinte minden egészségével törődő férfi és nő azonnal keblére ölelte. Ma már uzsonnázhatunk tofu burgert szójatejes kávéval bármelyik nagyvárosban. Azonban ez az ázsiai növény az utóbbi időben egyre nagyobb vitákat gerjeszt a tudósok körében. Minden út a szójához vezet A szójának rengeteg fajtája ismert, a legtöbb bolt polcain […]

A szóját a nyugati világba való beszivárgásakor szinte minden egészségével törődő férfi és nő azonnal keblére ölelte. Ma már uzsonnázhatunk tofu burgert szójatejes kávéval bármelyik nagyvárosban. Azonban ez az ázsiai növény az utóbbi időben egyre nagyobb vitákat gerjeszt a tudósok körében.

Minden út a szójához vezet

A szójának rengeteg fajtája ismert, a legtöbb bolt polcain ott sorakoznak a különböző szójaszószok, tofuk, miso paszták, szójalisztek, joghurtok és italok. Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy csak a reform és a kínai konyha szerelmesei kerülhetnek közelebbi kapcsolatba ezzel az Ázsiában már évtizedek óta népszerű növénnyel. A húskészítmények, felvágottak és készételek körülbelül 60%-ában megtalálható egy bizonyos formája, protein izolátum néven. A margarinok növényi olaj összetevőjének is jelentős része szójaolaj. A húsimádók sem lehetnek biztosak, hogy még sosem került a tányérjukra, hiszen a takarmányokba is előszeretettel keverik bele a gazdák.  Elejét veheted a problémáknak, ha kiiktatod a félkész ételeket, így biztos nem veszel magadhoz fölösleges szóját, a sóról és cukorról már nem is beszélve.

Vitaminok és ellentmondások

Rendkívül gazdag ásványi anyag forrás, megtalálható benne a vas, kalcium, kálium, magnézium, emellett E és B1, B2, B3 vitaminokban is bővelkedik. Azonban friss kutatások szerint a szója tartalmazza a legtöbb phytic-savat, mely pont ezeknek az anyagoknak a felvételét gátolja meg. Tehát csontritkulás esetén nézzünk más megoldás után.

shutterstock_59804317.jpg ()Gyakran javasolják még menopauza idején a nőknek fitoösztrogént mely az ösztrogén egy természetes formája, tartalma miatt. Hőhullámok kezelésére alkalmas továbbá téves az elképzelés, mely szerint a szóját fogyasztó férfiak ösztrogén szintje drasztikusan megnő. A fitoösztrogén hatása ugyanis egy ezrede a hagyományos ösztrogénének.

Ételallergiások és vegetáriánusok előnyben

A szója egyik legnagyobb előnye kétségtelenül az, hogy nagyszerűen lehet vele helyettesíteni a tejtermékeket és húsokat. Tejfehérje- és laktózallergiások egyik kedvenc tejpótlója, hiszen ezeknek a termékeknek szinte alig van mellékíze, valamint a belőlük készült produktumok széles skálája, joghurtok, ízesített tejek, pudingok és tejszínek kaphatóak a boltokban. Azonban arra érdemes figyelni, hogy kisgyermekeknek csak orvosi felügyelet mellett adható, ugyanis egyes vizsgálatok szerint a benne lévő anyagok gátolják a kalcium beépülését a csontokba.

Húspótlásra is előszeretettel alkalmazzák, hiszen rendelkezik a számunkra nélkülözhetetlen aminosavakkal, fehérjetartalma pedig megegyezik egy azonos mennyiségű marhahúséval. Alacsony zsírtartalma miatt diétázók számára is javasolt a fogyasztása. 

Génmódosított a szója?

Mivel rengeteg formában használja fel az élelmiszeripar, a keresletet sokszor génmódosított, gyorsabban termő változatokkal elégítik ki. Vásárlás előtt tanulmányozd át a címkéket: ha gén-módosítás nélkül készült a termék, az minden esetben fel lesz tüntetve. Ha teheted, keresd a bio változatokat, így biztosan tiszta szójatermékkel leszel gazdagabb.

Együk vagy ne együk?

Kevesen tudják, hogy a szója nyersen mérgező és keleten is csak azóta képezi a táplálkozás szerves részét, hogy ezt hőkezeléssel és erjesztéssel meg tudták szüntetni. A fermentált változataik – melyeket nálunk mizo vagy tempeh néven lehet kapni – a tudósok szerint jobbak, ugyanis a hatóanyagok felvehető formában vannak jelen a szervezet számára. 

Az FDA amerikai egészségügyi szervezet ajánlása szerint napi 25 gramm szójaprotein minden kockázat nélkül fogyasztható. A lényeg itt is a mértékletesség: ne a szójától várjuk minden problémánk megoldását, egyszerűen csak élvezzük az ízét!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X