Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tipp, hogy megelőzd a mellrákot

5 tipp, hogy megelőzd a mellrákot

0

Írta: and

1. Csökkentsd az alkoholfogyasztásod! Tudományosan is bizonyított, hogy az alkohol növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. A kettő közötti kapcsolat ugyanis rendkívül magas: a rendszeresen alkoholt fogyasztó nőnkél gyakrabban diagnosztizálnak mellrákot, mint azoknál, akik alig isznak szeszes italt. A legtöbb orvos ezért azt javasolja, hogy mérsékeld az alkoholfogyasztásodat, beleértve a bort, sört és a töményebb italokat […]

1. Csökkentsd az alkoholfogyasztásod!

Tudományosan is bizonyított, hogy az alkohol növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. A kettő közötti kapcsolat ugyanis rendkívül magas: a rendszeresen alkoholt fogyasztó nőnkél gyakrabban diagnosztizálnak mellrákot, mint azoknál, akik alig isznak szeszes italt. A legtöbb orvos ezért azt javasolja, hogy mérsékeld az alkoholfogyasztásodat, beleértve a bort, sört és a töményebb italokat is.

2. Eddz hetente legalább háromszor!

Fontos, hogy rendszeresen mozogj, egy héten igyekezz legalább három alkalommal időt szakítani a sportolásra – az ennél gyakoribb testmozgás pedig még jobb. Egy edzés legalább 20 percig tartson, ami lehet akár egy kiadós séta is, de az ennél keményebb fizikai terhelés még jobban erősíti a szívet, és csökkenti a mellrák kockázatát. Választhatsz bármilyen sportot, a lényeg, hogy jól érezd magad közben, szellemileg és fizikailag is felfrissülj, ha pedig épp nehezedre esne a mozgás, gondolj arra, hogy az egészségedért és a jó közérzetedért teszed mindezt.

mellrak2.jpg ()3. Tartsd a testsúlyod!

Ha ideális a testsúlyod, akkor igyekezz megtartani kilóid számát, ha pedig túlsúlyos vagy, akkor saját érdekedben szabadulj meg a felesleges kilóktól! Ez azért is fontos, mert a túlsúly nemcsak növeli a mellrák kockázatát, hanem a már kialakult betegség esetén a túlsúlyosak túlélési esélye jóval alacsonyabb, mint normál súlyú társaiké, és a betegségük is gyakran agresszívebb.

4. Havonta vizsgáld magad!

A legközelebbi nőgyógyászati vizsgálatnál sajátítsd el az orvos technikáját, így ezek után te is tudod magad otthon ellenőrizni – a legtöbb nőgyógyászati rendelő falán ki is van függesztve a mellvizsgálat helyes menete,  érdemes tanulmányoznod ezt. Ha a közeljövőben nem mégy a dokihoz, a neten is találsz mellvizsgálati technikákat. Rendszeres ellenőrzéssel ugyanis sokkal valószínűbb, hogy hamar kiszűrsz bizonyos elváltozásokat, és nyomon tudod követni tested változásait is. Ne félj a mellvizsgálattól, nem fájdalmas, és még csak nem is kellemetlen, viszont nagyon hasznos. Ha biztosra szeretnél menni, vásárolhatsz mellvizsgáló lámpát is, amely a nagyobb, rosszindulatú daganatok több mint 80 százalékának kiszűrésére, és a nem tapintható, de látható elváltozások több mint 25 százalékának észlelésére képes. Jó ha tudod azonban, hogy a lámpa nem helyettesíti, csak kiegészíti a normál szűrővizsgálatot, és segíti a korai felismerést.

5. 40 után évente járj mammográfiai vizsgálatra!

Minél előbb sikerül kiszűrni a daganatot, annál nagyobb a felépülés esélye is. Azonban, ha halogatod a vizsgálatot, baj esetén a tumor akár észrevétlenül is tovább növekszik, csökkentve ezzel a teljes gyógyulás és a túlélés esélyét. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen járj mammográfiai vizsgálatra – ha elmúltál 40 éves, akkor évente legalább egyszer ott a helyed a rendelőben!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X