Főoldal > EGÉSZSÉG > Így kényeztesd fájós gerinced!

Így kényeztesd fájós gerinced!

0

Írta:

A gerinc épsége az egész test egészségének kulcsa, olyan testrészünk, amelyik állandó mozgásban van. Még egy egyszerű lélegzetvétel is megdolgoztatja a bordák, ínszalagok, izmok csoportját. Egy rossz mozdulat,  vagy a megnövekedett testsúly könnyen fájdalmakhoz vezethet. Ha a hátfájásod, gerincpanaszaidat akarod gyógyítani, vagy megelőzni, számos lehetőség közül választhatsz, amelyek segíthetnek: gerinctorna, gerincjóga, Alexander-technika, gyrokinesis, manuálterápia áll […]

A gerinc épsége az egész test egészségének kulcsa, olyan testrészünk, amelyik állandó mozgásban van. Még egy egyszerű lélegzetvétel is megdolgoztatja a bordák, ínszalagok, izmok csoportját. Egy rossz mozdulat,  vagy a megnövekedett testsúly könnyen fájdalmakhoz vezethet. Ha a hátfájásod, gerincpanaszaidat akarod gyógyítani, vagy megelőzni, számos lehetőség közül választhatsz, amelyek segíthetnek: gerinctorna, gerincjóga, Alexander-technika, gyrokinesis, manuálterápia áll rendelkezésedre.

Gerinctorna

A végtelenségbe nyúló ülő, vagy fizikai munka hatására gyakran megromlik testtartásunk, ilyenkor a gerinc tartósan egy irányból terhelődik. A gerinctorna mint gyógytorna segít a helyes tartás kialakításában, és visszaadja a gerinc rugalmasságát, és erősítia tartóizmokat. A gyakorlatok az ülő foglalkozásúak részére kifejezetten ajánlottak, mivel megszünteti kialakuló gerincproblémáikat. Segédeszközként gyakran előkerül egy fit-ball labda is. A nyaki gerinctorna biztosítja a fej helyes tartását, korrigálja a tartáshibákat.

Egy foglalkozás ideje: 60 perc
Egyéni és csoportos órákban.
Csoportos órák ára: 1600 Ft -tól.

Itt kipróbálhatod: www.obudaigyogytornaszda.hu, vagy www.jogakozpont.hu vagy www.arnoldgym.hu

Gerincjóga

Alapja a megfelelő testtartás elsajátítása, a test és az idegrendszer egészségének helyreállítása. Az anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatok, tartásjavító ászanák végzése mellett relaxációra és légzőgyakorlatokra is sor kerül. Rendszeres gyakorlása hajlékonyabbá teszi a testet. Kezdő jógázóknak is ajánlott, mivel a Hatha jóga gyakorlatait leszűkíti a könnyebben kivitelezhető, testtudatot fejlesztő ászanákra. Erősíti, lazítja és nyújtja az izomzatot, javítja a tartást, növeli a teherbírást, emellett vitalizál is.

hat2.jpg ()Egy foglalkozás ideje: 90 perc
Csoportos órák egyéni, otthoni gyakorlással kiegészülve hatásosak.
Csoportos órák ára: 1480 Ft -tól

Itt kipróbálhatod: www.mandalajoga.hu, vagy www.jogakozpont.hu

Alexander-technika

Nem gyógytorna, nem jóga és nem csontkovácsolás. A módszer kulcsa a test érzékelése, a tartás és a mozgás (emelés, leülés, járás stb.) újratanulása. Hatására javul légzés és a beszédtechnika. A tanár szavakkal, kezének érintésével irányokat mutat, korrigálja a téves megszokásokat.  Az alapmozgásokkal foglalkozik: fekvéssel, állással, üléssel, járással, leüléssel, esetleg lélegzetvétellel, hangadással.

Egy foglalkozás ideje: 30-45 perc
Egyéni órák kb. 5-6 ezer Ft

Itt kipróbálhatod: www.alexandertanarok.eoldal.hu/oldal/oktatoink

GYROKINESIS®

A gyro kör alakút, a kinesis pedig mozgást jelöl. A mozgássor eredeti neve Jóga Táncosoknak volt. A lágy, harmonikus mozdulatokat a légzés köti össze. A gyakorlatok az egész testet átmozgatják a gerinc természetes mozgástartományának segítségével, előre, hátra, mindkét oldalra hajlítva és fordítva, körkörös és spirális vonalban mozdítva. Az egyensúlyt megtartó feladatok segítik a helyes testtartás kialakulását. Arra törekszik, hogy a test középpontjából kifelé irányuló nyújtó, és a test középpontjába irányuló húzó erők egyensúlyban legyenek.

A foglalkozás ideje: 90 perc
Csoportos órák ára: 2200 Ft körül

Itt kipróbálhatod: www.agneshernadi.hu

Manuálterápia 

Egy olyan módszer, amelyet a csontkovácsolás, a kiropraktika, és az osteopathian alapjaira építkezve orvosok fejlesztettek tovább. A támasztó- és mozgatórendszer sérüléseivel, gyulladásos, kopásos elváltozásainak kezelésével foglalkozik. Lényege, hogy a blokkolt ízületet, csigolyát a terapeuta a páciens segítségével visszahelyezi az ideális pozícióba. A foglalkozást általában egy komplex kivizsgálás előzi meg, ahol az elmondott panaszok alapján, és a fizikai vizsgálat során feltérképezik a testet, megfigyelik az ízületi mozgásokat, izomkötődést, reflexeket, érzésfunkciót. Finom, de határozott fogásokkal állítják vissza az ízület egyensúlyát, melynek során olykor roppanó hang is előfordulhat. A beállításokat speciális gyógytornával, stabilizáló gyakorlatokkal lehet rögzíteni.

30 perces foglalkozás kb. 4500 Ft
60 perc terápia ára: kb. 8000-14 000 Ft

Itt kipróbálhatod: www.manualterapia.hu vagy www.gerincklinika.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X