Főoldal > EGÉSZSÉG > Ismerd meg a top 10 méregtelenítőt!

Ismerd meg a top 10 méregtelenítőt!

0

Írta:

Avokádó A benne található glutation olyan antioxidáns vegyület, amely akadályozza a szabadgyökök képződését. A zsírban oldódó méreganyagokat – így az alkoholt – vízben oldódóvá alakítja. Idős korban a glutationszint csökkenni kezd, így ahogy öregszünk, egyre kellemetlenebb lesz a másnaposság. Egy kutatás szerint azok az időskorúak, akiknek magasabb a glutationszintjük, egészségesebbek, mert kisebb arányban szenvednek ízületi […]

Avokádó

A benne található glutation olyan antioxidáns vegyület, amely akadályozza a szabadgyökök képződését. A zsírban oldódó méreganyagokat – így az alkoholt – vízben oldódóvá alakítja. Idős korban a glutationszint csökkenni kezd, így ahogy öregszünk, egyre kellemetlenebb lesz a másnaposság. Egy kutatás szerint azok az időskorúak, akiknek magasabb a glutationszintjük, egészségesebbek, mert kisebb arányban szenvednek ízületi gyulladásokban, amelynek kialakulását kifejezetten a felhalmozódó toxinoknak tulajdonítják.

Articsóka

Növeli az epe termelődését. Az epe egyik funkciója, hogy a mérget a belekbe szállítja, ahonnan azok kiürülhetnek. A kutatások szerint már fél órával az articsóka elfogyasztása utána 127 százalékkal megnövekedett a kiáramló epe mennyisége. Az articsóka antioxidáns vegyületeket tartalmaz, egy német kutatás szerint a szabad gyökök által okozott májkárosodások drasztikusan csökkentek articsóka kivonat jelenlétében.

Cékla

A céklát a római civilizáció óta használják mint vértisztító szert, mivel hatóanyagai képesek megkötni a mérgező fémeket. Serkenti a vérkeringést, és akár négyszeresére képes növelni a sejtek oxigénfelvevő képességét. Erősíti és serkenti a bélrendszert, amely így hatékonyabban távolítja el a mérgező anyagokat. Hatóanyaga a metionin, amely elősegíti a koleszterinszint csökkenését és megtisztítja a szervezetet a természetes melléktermékektől. A betain segít a májnak elérni azt az aktivitási szintet, amin a zsírsavakat lebontja, és csökkenti a szervre nehezedő nyomást, így az képessé válik rá, hogy veszélyesebb mérgek ellen is hatékonyan küzdjön.

Alma

mereg2.jpg ()Az alma gazdag C-vitaminban és kvercetinben, mindkettő antioxidáns tápanyag, amelyek csökkentik a zsír- és a koleszterinszintet. Az almában található pektin olyan oldható rostanyag, amely a citrusfélékben, a bogyós gyümölcsökben és a répában is megtalálható. Megköti a nehézfémeket a vastagbélben, például az ólmot és a higanyt, elősegíti a kiürülésüket a szervezetből. Más adalékanyagoktól is segít megszabadulni, így a tatrazintól, melynek szerepet tulajdonítanak a hiperaktivitás, a migrén, és a gyermekkori asztma kialakulásában.

Keresztesvirágúak

A káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, spenót és karfiol különösen hatékony méregtelenítők. Egy amerikai tanulmány szerint a kelbimbó gátolja az alfa-toxin termelését, amelyet a májrák kialakulásáért tartanak felelősek. A keresztesvirágúak képesek semlegesíteni a cigarettafüstben levő nitrozaminokat is,valamint a bennük lévő glükozinolátok a máj létfontosságú enzimeinek termelését is serkentik.

Fokhagyma

A benne lévő allicin a fokhagyma darabolásakor szabadul fel, majd a szervezetbe kerülésekor kénvegyületté alakul át. Olyan toxinok, mint például a higany vagy bizonyos káros ételösszetevők és az ösztrogén hormon kémiai változata hozzákötődnek a kénhez, így a szervezet egyszerre tudja kiüríteni az egész csomagot. A kén továbbá fenntartja a test bázikus kémhatását, ami csökkenti a nikotinéhséget.

Kivi

A benne lévő C-vitamin a legismertebb antioxidáns, amely segíti a szervezetet a létfontosságú glutation termelésében is.

Szilvafélék

Ezek a legjelentősebb antioxidáns ételek, kétszer annyi hasznos hatóanyagot tartalmaznak, mint legközelebbi versenytársuk, az áfonya. Hatóanyagaiuk a tartarinsav, amely egy természetes anyagcsere-serkentő, valamint a dihidrofeil-izatin, ami a bélcsatornát összehúzódásra késztető vegyület. A két anyag együttesen csökkenti a székletnek a bélben való tartózkodási idejét, ezáltal redukálja a mérgek újrafelszívódásának kockázatát.

Alga

Kanadában végzett kutatások kimutatták, hogy az alga megköti a szervezetbe került radioaktív anyag maradványait. Ezek a táplálékkal kerülhetnek a testünkbe olyan termőföldekről, ahol a talaj vagy a víz több-kevesebb sugárzó anyaggal terhelt. Az alga rengeteg ásványt tartalmaz: nagy dózisban van benne vas, jód, kalcium és magnézium. Emellett sok benne az alginát, ami megköti az ártalmas anyagokat. Ha szervezetünk nem jut ásványi anyaghoz, a hiányt sajnos a felvett nehézfémekből próbálja pótolni, az algák azonban kimutathatóan megkötik és a kiürítés felé irányítják a nehézfémeket.

Zsázsa

A zsázsa emeli a szervezetben található méregtelenítő enzimek szintjét, és közvetlenül is hat számos mérgező anyagra. Egy angliai élelmiszerkutatásban dohányosoknak naponta 170 g zsázsát adtak, és ekkor az átlagosnál messze több ismert rákkeltő anyagot ürítettek ki vizeletükkel. A zsázsában lévő klorofill pedig segít a vörösvértestek felépítésében és gyorsítja a vérkeringést.

Forrás: Helen Foster Méregtelenítés c. könyve


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X