Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő tények a herpeszről

Megdöbbentő tények a herpeszről

0

Írta:

Más vírus az arcon és más a nemi szerveken Kétféle herpeszvírus ismert: a HSV-1 és HSV-2. Az előbbi a szájon, az arcon és a szemen okoz fertőzést, az utóbbi inkább a nemi herpeszeket okozza. A száj körüli herpesz hólyagcsoport formájában jelenik meg az ajak szélén vagy az orr körül. A fertőzés emberről emberre, illetve egyazon […]

Más vírus az arcon és más a nemi szerveken

Kétféle herpeszvírus ismert: a HSV-1 és HSV-2. Az előbbi a szájon, az arcon és a szemen okoz fertőzést, az utóbbi inkább a nemi herpeszeket okozza. A száj körüli herpesz hólyagcsoport formájában jelenik meg az ajak szélén vagy az orr körül. A fertőzés emberről emberre, illetve egyazon embernél az egyik testtájról a másikra terjedhet át. A fertőzés után a vírus már nem tűnik el a szervezetből.

A nemi szerveken megjelenő fertőzés, a HSV-2 vírus okozta herpeszek a nemi aktus során terjednek. A nemi szerveken és környékükön előbukkanó apró hólyagok néhány nap múlva nagyobb hólyagokká egyesülnek, ezután 7-20 nap alatt gyógyuló, heges fekélyekké változnak.

herpesz2.jpg ()A fáradtság okozója?

A krónikus kimerültségi szindróma (CFS) elnevezésű rejtélyes betegséget amerikai kutatók szerint a herpeszvírus okozhatja. Tünetei között a hónapokig tartó gyengeség, az étvágytalanság és az állandó fáradtság szerepel. A normális fáradtsággal szemben a CFS nem múlik el egy kiadós alvás, vagy pihenés nyomán. A betegek éveken keresztül szenvednek az ólmos fáradtságtól. Nagyon gyakran olyan személyek panaszkodnak erre a tünetegyüttesre, akiknek túlterhelt az immunrendszere.

A Stanford Orvosi Egyetem kutatói egy öt éve krónikus kimerültségben szenvedő beteget, akinek a vérében igen nagy mennyiségű herpeszvírus elleni antitestet találtak, herpesz elleni gyógyszerrel kezelték. Néhány héttel később a páciens gyógyult volt, és ismét dolgozhatott. A siker nyomán további CFS pácienseket kezeltek a herpesz elleni gyógyszerrel: 25 esetből huszonegyben sikert értek el.

Vitaminokkal a herpesz ellen

Ha táplálékainkkal kevés kalciumot, magnéziumot, cinket, B-vitaminokat, C-, E- és A-vitamint, továbbá szelént veszünk magunkhoz, jelentősen csökken az ellenállásunk a herpesszel szemben. A herpesz általában stresszhelyzetekben törhet ki rajtunk. A stresszhelyzet minden esetben megnöveli szervezetünk tápanyagigényét. Ha elégtelen a tápanyagfelvételünk, annak előbb-utóbb az lesz az eredménye, hogy csökken az ellenállóképességünk, és ez ismét csak kedvez a vírus kitörésének.

A tünetek fellépése után a napi háromszori étkezés előtt bevitt 200 mg C-vitamin csökkenti a herpeszkitörések esélyét. Laboratóriumi kísérletek szerint 100 mg cink bevitele gátolta a vírus fejlődését, míg 200 mg majdnem teljes mértékben leállította a szaporodást.

Gyermekkori rokon: a bárányhimlő

A betegséget, akárcsak az övsömört a herpeszvírusok csoportjába tartozó varicella zoster vírus okozza. A bárányhimlő hólyagjai viszketnek, és ez a szörnyű érzés alig csillapítható, nehezen mulasztható.

A tévhittel ellentétben a naponta többszöri zuhanyozás igen jótékony hatású, viszont a hólyagokra kent „rázókeverék” kifejezetten ártalmas és veszélyes, mert a bőrön lévő, gennykeltő baktériumoknak a bőr mélyebb rétegeibe jutását elősegíti! Mára azonban a bárányhimlő a gyógyszertárakban kapható hatékony védőoltással megelőzhető betegséggé vált.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X