Főoldal > EGÉSZSÉG > Mellrák – Légy előrelátó!

Mellrák – Légy előrelátó!

0

Írta: and

Dacára a sok prevenciós felhívásnak az emlőrákos megbetegedések közel egyharmadát még mindig csak előrehaladott állapotban észlelik, holott a korai felismerés az eredményes kezelés legfőbb feltétele. Az önvizsgálatról és a műszeres diagnosztikai lehetőségekről az Oxygen Medical Magánorvosi Központ orvosait kérdeztük. Szűrés évente egyszer! Nemzetközi felmérések szerint azoknak, akik mellplasztikán vettek részt és implantátumot kaptak, nagyobb a […]

Dacára a sok prevenciós felhívásnak az emlőrákos megbetegedések közel egyharmadát még mindig csak előrehaladott állapotban észlelik, holott a korai felismerés az eredményes kezelés legfőbb feltétele. Az önvizsgálatról és a műszeres diagnosztikai lehetőségekről az Oxygen Medical Magánorvosi Központ orvosait kérdeztük.

Szűrés évente egyszer!

Nemzetközi felmérések szerint azoknak, akik mellplasztikán vettek részt és implantátumot kaptak, nagyobb a túlélési esélye a mellrákkal kapcsolatban, mert ők a beavatkozás miatt rendszeresen járnak kontrollra. Bár Magyarországon a kór leginkább a 45 és 65 éves kor közötti korosztályt érinti, jóval fiatalabbak is esnek áldozatául a betegségnek. A magyar nők közel 10 százaléka betegszik meg élete során emlőrákban.

shutterstock_45575974.jpg ()„Ahhoz, hogy egy daganat tapintható legyen a mellben, közel egy centi átmérőjűre kell nőnie, és ehhez általában több évnek kell eltelnie. Ha éves rendszerességgel járunk ultrahangos illetve mammográfiás szűrésre, jelentősen csökken annak a lehetősége, hogy a daganat tapintható méretűre növekedjen, ugyanis ezek a készülékek képesek a 3-4 milliméteres csomókat is jelezni – mondja dr. Szabó Andrea radiológus. –Az első nőgyógyászati vizsgálattól, de legkésőbb 20 éves kortól minden nőnek ajánlott a havi önvizsgálat mellett a rendszeres ultrahangos kontroll is.”

Az ultrahang a mell mirigyállományát képes átvizsgálni, míg mammográfiával a mirigykivezető-, zsír- és kötőszövetek látszanak jobban. Ahogy idősödünk, úgy csökken a mellszövet mirigyállománya, ezért ajánlják az orvosok a fiatalabbaknak az ultrahangos, míg az idősebbeknek a mammográfiás vizsgálatot.

Az éves ultrahangos vizsgálatot tervezd úgy, hogy a menstruációs ciklus első 10 napjának valamelyikére essen, mert ilyenkor kevésbé duzzadtak a mellben lévő mirigyek. Készülj fel arra is, hogy a fogamzásgátlóval, a ciklusoddal és a családon belül a mellrák előfordulásával kapcsolatos kérdésekre is választ kell adnod.

Génekbe programozva

Ma már hazánkban is elérhető olyan genetikai vizsgálat, amellyel ki lehet mutatni a mellrákos megbetegedésre való hajlamot. Ezt akkor érdemes igénybe venned, ha családodban korábban már előfordult fiatalkori, esetleg halálos kimenetelű emlődaganat.

„Két erős prediktív gén van, amelyek mutációjakor jelentősen nő a mellrák kockázata: a BRCA1 és a BRCA2. Ez a két gén úgynevezett tumorszupresszor, azaz a sejtek rákos átalakulását gátolja. Csökkent működésükkor ez a fékező mechanizmus károsodik – magyarázza dr. Babai László prevenciós orvos. – E két gén mutációja esetén az emlőrák kialakulásának kockázata 65-80 százalék, míg átlagos esetben ez csupán 8-10 százalék. Azonban az összes kialakuló emlőráknak csupán 5 százaléka vezethető vissza e két gén valamelyikének mutációjára.”

Az orvostudomány ezen kívül jelenleg még kb. 12 gént illetve génmutációt ismer, amelyekről kimutatták, hogy jelenlétükkor fokozott, 12-24 százalékos az emlőrák kockázata. A génvizsgálat a BRCA1 és BRCA2 gének esetében vérteszttel, a többinél szájnyálkahártyás kenetvétellel történik.

„Mivel a genetikai kutatások folyamatosan fejlődnek, mindig újabb adatok látnak napvilágot, a rendszeres szűrő- és önvizsgálat mindenképp ajánlott – figyelmeztet dr. Babai László. – A hibás gének jelenléte azonban nem jelenti azt, hogy a tumor óramű pontossággal megjelenik életünkben, és hiányuk sem utal arra, hogy nem lehetünk rákosak más tényezők miatt. Csupán egy hajlamot jelez, ezért akár pozitív, akár negatív az eredmény az egészséges életmód, és az önvizsgálat mindenképpen ajánlott.

A cikk folytatását elolvashatod a Wellness magazin legfrissebb számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X