Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő tények a dohányzásról!

Megdöbbentő tények a dohányzásról!

0

Írta: and

Körömlakklemosó helyett dohányfüst? A cigarettafüstben körülbelül 1200 vegyület található, ezeknek egy része rákkeltő. A legismertebb a nikotin, melytől lelassul a vérkeringés, és kevesebb oxigént tud a szervekhez juttatni, mivel ez az addiktív szer összeszűkíti az ereket. Hasonlóképpen a szénmonoxid is rontja az oxigénellátást, a különböző fenolok pedig a légzőszervek nyálkahártyáját támadják meg és károsítják. A […]

Körömlakklemosó helyett dohányfüst?

A cigarettafüstben körülbelül 1200 vegyület található, ezeknek egy része rákkeltő. A legismertebb a nikotin, melytől lelassul a vérkeringés, és kevesebb oxigént tud a szervekhez juttatni, mivel ez az addiktív szer összeszűkíti az ereket. Hasonlóképpen a szénmonoxid is rontja az oxigénellátást, a különböző fenolok pedig a légzőszervek nyálkahártyáját támadják meg és károsítják. A dohányipar mélyen elhallgatott titka, hogy máig nem sikerült megoldaniuk, hogy kivonják a cigarettákból a radioaktiv polónium 210-es izotópot. A cigaretta egyetlen „előnye”, hogy körömlakk lemosó híján, a dohányfüstöt egy vattára fújva, ugyanúgy eltávolítható a lekopott lakk.

A dohányzás felborítja a hormonháztartást

Abban a percben, ahogy rágyújtasz az első szál cigidre, számos betegséggel szemben válsz kiszolgáltatottabbá, mint nem dohányzó társaid. Felmérések szerint a füstölők átlagosan 14 évvel rövidítik meg életüket. Egy dohányosnak 23-szor nagyobb esélye van arra, hogy tüdőrák alakuljon ki nála és 15-ször nagyobb valószínűséggel szenvedhet más rákfajtától élete folyamán. A dohányzás következtében továbbá megjelenhet cukorbetegség, rossz vérkeringés és tüdőtágulat.  Nőknek érdemes figyelembe venniük, hogy a cigaretta idő előtti öregedéshez, szarkalábak megjelenéséhez, a fogak besárgulásához, fogínybetegségekhez valamint a női és férfi hormonok szintjének felborulásához vezethet. Ez utóbbi hatására a zsír a has tájékára rakódik le, amit a konditeremben is nehezebben fogsz tudni ledolgozni, hiszen az állóképességet is jelentősen visszaveti a dohányzás. A férfiak impotenciával, fokozott kopaszodással és csökkent nemzőképességgel számolhatnak.

shutterstock_30775807.jpg ()Ugyanazokra a receptorokra hat, mint a kokain

A nikotin ugyanazokra az agyi területekre (receptorokra) hat, mint a kokain vagy a heroin. Így elmondhatjuk, hogy a kábítószerekhez hasonlóan a cigarettázás nagyon komoly függőséget okoz, bár ezt sok láncdohányos hevesen cáfolja. A függőség kialakulásához elegendő 3-4 év is (ez gyermekek esetében még gyorsabban történik). A dohányosok kétharmada az ébredés utáni első fél órában már rágyújt. Sokan nem is tudnak máshogy megnyugodni egy-egy stresszesebb helyzetben a kötelező ”tartozékuk” nélkül. A dohánygyártó cégek pedig különböző aromákkal, ízesítésekkel teszik még ellenállhatatlanabbá a termékeiket.

Nem leszel nyugodtabb tőle

Sokan azzal érvelnek mellette, hogy a cigarettázás és főleg a nikotin idegnyugtató hatással bír, ez azonban így nem igaz. A dohányzás felpörgeti a szervezetedet, szaporábbá válik a szívverésed. Amitől mégis úgy érezheted, hogy kevésbé vagy stresszes, az a tevékenység köré épült egyfajta szertartás és közösségi élmény. Ilyenkor ugyanis akaratlanul is mélyeket lélegzel, egyenletesen szívod be és fújod ki a levegőt, valamint, ha társaságban vagy, elkezded kibeszélni a problémákat, amitől könnyebbnek érzed a lelked. Ugyanez a hatás érhető el tudatos légzéssel vagy egy baráti találkával, ráadásul még fizetned sem kell értük.

A slim cigaretták sem kevésbé ártalmasak

Az elsősorban nők között népszerű vékonyított, elegáns cigaretták, igaz, hogy kevesebb nikotint tartalmaznak, de ez nem jelenti azt, hogy nem veszélyesek! Ha kialakult a nikotinfüggőség, több szálra lesz szükséged ebből a fajtából, hogy „éhségedet” csillapítsd. Így kisebb adagokban ugyan, de – tanulmányok szerint – ugyanannyi nikotint veszel magadhoz slim cigaretta fogyasztóként is.

A passzív dohányzás ugyanúgy ártalmas

Rengetegen vannak, akik kénytelenek elviselni a füstöt, ha szórakozni vágynak. A nagyobb baj az, hogy az így beszívott füst vizsgálatok szerint még ártalmasabb, mert a káros anyagok itt nagyobb koncentrációban fordulnak elő. A passzív dohányzásnak kitett gyermekek, amellett, hogy kimutathatóan nagyobb százalékban válnak felnőtt korukra szüleikhez hasonlóan dohányosokká, a tüdőgyulladásnak és az asztmás megbetegedéseknek is sokkal inkább ki vannak téve. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X